forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Iun 10, 2026 1:18 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 639 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Timisoara
MesajScris: Mar Oct 16, 2012 11:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Octombrie 2012
Desi s-a incheiat de cateva zile bune prima decada a lui Brumarel revin abia acum cu datele masurare de statia mea de-a lungul acesteia:
Imagine

Decada s-a incheiat dupa cum se vede cu o temperatura medie de 15.8°C, aceasta fiind cu +2.1°C peste media climatologica (61-90).

Luna a debutat cu temperaturi periculos de apropiate de pragul caniculei: 33.2°C chiar pe data de 1 (32.8°C la ANM). Aceste valori au fost foarte aproape de recordul absolut al lunii care este de 33.8°C si a fost stabilit in 1935. Din datele pe care le detin, valorile din acest an se incadreaza in top pe locul doi dupa record.

Apoi, in data de 9 octombrie, cu o minima de 0.9°C la statia mea (1.7°C la ANM), ne-am apropiat cel mai mult de primul inghet. Desi oficial nu am avut primul inghet atunci am vazut prima bruma din acest sezon rece.

Pe parcursul decadei am avut parte si de ploi slabe in trei zile: 2, 7 si 8, in total acumulandu-se doar 6.6 mm.

Sus

MesajScris: Dum Oct 21, 2012 12:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iata-ne si la sfarsitul celei de-a doua decade a lunii octombrie, situatia inregistrata de statia mea prezentandu-se in felul urmator:

Imagine

Media decadei a fost dupa cum se vede de 13.1°C (13.2°C la ANM), aceasta fiind cu +0.8°C (+0.9°C la ANM) peste media climatologica (61-90) a decadei.

Minimele si maximele decadei au fost urmatoarele:
Tmin = 4.7°C in data de 12 (lipsa date ANM privind minima din acea zi)
Tmax = 26.5°C in data de 20 (aceeasi maxima s-a inregistrat si la ANM in aceeasi zi).

La capitolul precipitatii stam destul de bine, in aceasta decada acumulandu-se 26 mm (26.5 mm la ANM) din ploi cazute in 4 zile (11, 13, 14 si 16). Deja s-a realizat pana acum 83.6% (85.9% la ANM) din norma climatologica a lunii.

Sus

MesajScris: Joi Noi 01, 2012 10:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine

Imagine

Bilantul lunii - ANM:
Imagine
Cea de-a treia decada a lunii s-a incheiat cu o abatere negativa: -0.3°C.

Imagine

Imagine

Imagine

Dupa cum se poate observa, la Timisoara, luna octombrie 2012 s-a incheiat per total cu o abatere pozitiva de +1.4°C atat la statia mea cat si la ANM.
(Interesant cum de Aradul a avut o abatere de doar +0.4°C).
Temperatura minima a lunii s-a inregistrat in data de 31: -2.9°C (-2.1°C la ANM)
Temeperatura maxima a lunii s-a inregistrat pe data de 1: 33.2°C (32.8°C la ANM)
Viteza maxima a vantului s-a inregistrat in data de 27: Vmed = 19.5 km/h; V_rafala = 57.9 km/h
Precipitatiile au depasit cu mult norma climatologica, in aceasta luna aceasta realizandu-se in proportie de 156%.
Astfel, situatia la zi a precipitatiilor cazute anul acesta se prezinta in felul urmator:

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Noi 01, 2012 10:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O luna foarte buna asadar la capitolul precipitatii :)

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 12:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

1-doar 11,0 e media m.a. la tm ? la arad e 11.8 !
2-ma mira abaterile lunare la statia ta ... 0.7 la minime / 0.9 la maxime, dar la medie ti-a iesit 1.4 !!! sigur nu e vreo eroare ? statistic nu prea e logic...dar nici imposibil :)

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 8:15 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

1. Eu atat am gasit ca e media multianuala pentru luna octombrie:

- 11°C media 1961-1990
http://freemeteo.com/default.asp?pid=24&gid=665087&la=15
Imagine

- 11.2°C media 1901-2000
Imagine

2. Mediile calculate cu datele masurate de statia mea sunt corecte.
Media lunara este calculata din temperaturile inregistrate zilnic la interval de 5 minute. Cine are timp poate reface calculele. :) http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ITIMISTI6
Temperatura medie lunara inregistrata in cazul ANM este calculata din datele inregistrate zilnic la interval de 3 ore disponibile aici:
http://rp5.ru/archive.php?wmo_id=15247&lang=ro

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 9:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu spun ca ar fi gresite calculele, doar ca e ciudata chestia aia cu abaterile cele 3 !!!
de ex la cluj abaterile stau asa in octombrie :
+1.7c la medie
+2.3c la maxime
+1.2c la minime
...vreau sa spun ca logica si normalul spune ca abaterea la Tmed trebuie sa fie incadrata de celelalte doua abateri :)
altfel deduc ca la statia ta de regula extremele sunt foarte "sarite" in aproape fiecare zi (in sensul ca se inregistreaza pe o perioada foarte scurta de timp, neinfluentand aproape deloc media zilnica)...cam asta am vrut sa subliniez :)

PS - eventual sa spuna si altii forumisti ce parere au ei :) se poate sa ma insel, nu zic...

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 6:14 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Nu e neaparat ca media sa fie incadrata de minime si maxime.Uite la Mures de exemplu abaterea la maxime a fost de +3.5 grade, abaterea la minime +2.5 grade, iar abaterea la medie +1.9 grade.Chestiile astea difera de la anotimp la anotimp si de la statie la statie, de amplasamentul ei, in plina lunca, dupa un deal, dupa un munte, pe o coama de deal etc.Spre exemplu vara temperatura de la ora 14:30 e de multe ori cu grade bune sub maxima zilei, in timp ce iarna acea valoarea de la 13:30 e apropiata de maxima zilei.Valoarea de dimineata de la 8:30 vara e deja in crestere fata de minima zilei, care se inregistreaza pe la ora 5:30-6:00, in timp ce iarna valoarea de la 7:30 e apropiata de minima zilei sau poate fi chiar minima zilei.Eu altceva vreau sa spun si am mai spus asta.Nu ar fi mai bine sa postam toti cand ne referim la media unei luni, acea media pe care o calculeaza si anm-ul, luata din cele 4 valori? Daca nu facem asta nu ne putem compara intre noi si nici nu e corect sa comparam media calculata din 5 in 5 minute, sau din 30 in 30 de minute sau din 3 in 3 ore cu media calculata de anm.Valorile sunt clar altele in 90% din cazuri.Eu de exemplu orice medie postez, de la anm Mures, de la aeroport, pt o zi sau pt o luna, e media calculata de la valorile standard.Se pot posta si celelalte medii, insa cel mai corect dupa parerea mea ar sa postam fiecare media normala, sa o comparam cu media multianuala a anm-ului, vedem abaterile, apoi putem calcula medii din diverse cifre pt comparatie, pt studii propri etc.

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 11:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

@doodoo:
Sunt deacord ca in mod normal ar trebui ca abaterea Tmed sa fie intre abaterea Tmin si abaterea Tmax, dar de data asta in cazul meu nu fost asa. Se observa ca la Tmin sunt mai mereu sub ANM datorita amplasamentului meu in afara orasului, in timp ce la maxime diferentele aproape ca dispar. Cu toate acestea media la mine a iesit egala cu cea de la ANM in principal din cauza faptului ca de obicei, seara, la mine e mai cald decat la ANM (am postat mai demult si grafice comparative legate de asta).
Postez mai jos si graficele comparative cu Tmin, Tmax si Tmed masurate la ANM Timisoara si la staia mea:
Imagine

@Sorin:
In ceea ce priveste posibilitatea de comparare a datelor intre noi si ANM ai dreptate: cel mai bine ar fi sa calculam toti mediile climatologice din cele 4 valori. Cand voi avea ceva mai mult timp o sa incerc si eu sa tin o evidenta paralela cu mediile calculate in acest fel oficial.
In prezent insa, avand la indemana de pe rp5 datele din 3 in 3 ore de la ANM le-am folosit pe toate si am calculat media zilnica din cele 8 valori.
In ceea ce priveste statia personala care inregistreaza datele din 5 in 5 minute mi se pare un pic barbar sa calculezi media zilei doar din 4 valori in loc le folosesti pe toate cele 288 avute la dispozitie si care reflecta toate variatiile zilnice alte temperaturii.

Sus

MesajScris: Vin Noi 02, 2012 11:21 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

E foarte corect ce spui.Ideal ar fi sa folosesti la maxim capacitatea statiei, insa in acelasi timp sa avem si cifra oficiala, sa stim la ce ne raportam, apoi cu restul cifrelor comparam, studiem si tragem concluzii.

Sus

MesajScris: Dum Noi 04, 2012 2:07 am 
doodoo scrie:
nu spun ca ar fi gresite calculele, doar ca e ciudata chestia aia cu abaterile cele 3 !!!
de ex la cluj abaterile stau asa in octombrie :
+1.7c la medie
+2.3c la maxime
+1.2c la minime
...vreau sa spun ca logica si normalul spune ca abaterea la Tmed trebuie sa fie incadrata de celelalte doua abateri :)
altfel deduc ca la statia ta de regula extremele sunt foarte "sarite" in aproape fiecare zi (in sensul ca se inregistreaza pe o perioada foarte scurta de timp, neinfluentand aproape deloc media zilnica)...cam asta am vrut sa subliniez :)

PS - eventual sa spuna si altii forumisti ce parere au ei :) se poate sa ma insel, nu zic...

E mult mai apropiata de realitate o medie cu date prelevate la interval de 5 minute decat o medie cu date prelevate la 3 ore. Incomparabil si incontestabil.

Sus

MesajScris: Dum Noi 04, 2012 9:53 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

normal !

Sus

MesajScris: Dum Noi 04, 2012 10:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Nu e neaparat ca media sa fie incadrata de minime si maxime.Uite la Mures de exemplu abaterea la maxime a fost de +3.5 grade, abaterea la minime +2.5 grade, iar abaterea la medie +1.9 grade.Chestiile astea difera de la anotimp la anotimp si de la statie la statie, de amplasamentul ei, in plina lunca, dupa un deal, dupa un munte, pe o coama de deal etc.Spre exemplu vara temperatura de la ora 14:30 e de multe ori cu grade bune sub maxima zilei, in timp ce iarna acea valoarea de la 13:30 e apropiata de maxima zilei.Valoarea de dimineata de la 8:30 vara e deja in crestere fata de minima zilei, care se inregistreaza pe la ora 5:30-6:00, in timp ce iarna valoarea de la 7:30 e apropiata de minima zilei sau poate fi chiar minima zilei.Eu altceva vreau sa spun si am mai spus asta.Nu ar fi mai bine sa postam toti cand ne referim la media unei luni, acea media pe care o calculeaza si anm-ul, luata din cele 4 valori? Daca nu facem asta nu ne putem compara intre noi si nici nu e corect sa comparam media calculata din 5 in 5 minute, sau din 30 in 30 de minute sau din 3 in 3 ore cu media calculata de anm.Valorile sunt clar altele in 90% din cazuri.Eu de exemplu orice medie postez, de la anm Mures, de la aeroport, pt o zi sau pt o luna, e media calculata de la valorile standard.Se pot posta si celelalte medii, insa cel mai corect dupa parerea mea ar sa postam fiecare media normala, sa o comparam cu media multianuala a anm-ului, vedem abaterile, apoi putem calcula medii din diverse cifre pt comparatie, pt studii propri etc.

- vara maxima zilei apare in jurul orei 17 sau chiar 17.30 :)
- sorine, eu sigur nu o sa ma apuc acuma sa calculez si pe date la 4 ore :) dar am facut o scurta comparatie pt mediile 2012 la cluj:
ian : -2.3 / -2.4
feb : -6.3 / -6.4
mar : 4.3 / 4.1
apr : 11.2 / 11.2
mai : 15.4 / 15.5
iun : 20.0 / 20.2
iul : 23.2 / 23.2
aug : 21.1 / 21.2
sep : 17.6 / 17.5
oct : 10.7 / 10.4
an : 11.5 / 11.5
(3 ore / 6 ore)

...deci cam aceleasi valori, orice abatere se stinge la nivelul mediei anuale :)

Sus

MesajScris: Dum Noi 04, 2012 12:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte interesant ca la final e exact aceeasi medie :)

Sus

MesajScris: Mie Noi 14, 2012 12:03 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Noiembrie 2012
Prima decada a lunii noiembrie s-a incheiat de cateva zile cu urmatoarele rezultate:
Imagine

Temperatura medie a decadei (10.0°C) prezinta o abatere de +3.3°C fata de media climatologica 1961-1990 a primei decade de Brumar.
In aceasta decada nu am mai avut parte de inghet, Tmin = 1.8°C in data de 10.
Tmax = 20.9°C in data de 2.
Am avut si 3 zile cu precipitatii din care s-au strans 13 mm adica 27.1% din norma climatologica a lunii.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 639 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]