sorifin scrie:
Nu e neaparat ca media sa fie incadrata de minime si maxime.Uite la Mures de exemplu abaterea la maxime a fost de +3.5 grade, abaterea la minime +2.5 grade, iar abaterea la medie +1.9 grade.Chestiile astea difera de la anotimp la anotimp si de la statie la statie, de amplasamentul ei, in plina lunca, dupa un deal, dupa un munte, pe o coama de deal etc.Spre exemplu vara temperatura de la ora 14:30 e de multe ori cu grade bune sub maxima zilei, in timp ce iarna acea valoarea de la 13:30 e apropiata de maxima zilei.Valoarea de dimineata de la 8:30 vara e deja in crestere fata de minima zilei, care se inregistreaza pe la ora 5:30-6:00, in timp ce iarna valoarea de la 7:30 e apropiata de minima zilei sau poate fi chiar minima zilei.Eu altceva vreau sa spun si am mai spus asta.Nu ar fi mai bine sa postam toti cand ne referim la media unei luni, acea media pe care o calculeaza si anm-ul, luata din cele 4 valori? Daca nu facem asta nu ne putem compara intre noi si nici nu e corect sa comparam media calculata din 5 in 5 minute, sau din 30 in 30 de minute sau din 3 in 3 ore cu media calculata de anm.Valorile sunt clar altele in 90% din cazuri.Eu de exemplu orice medie postez, de la anm Mures, de la aeroport, pt o zi sau pt o luna, e media calculata de la valorile standard.Se pot posta si celelalte medii, insa cel mai corect dupa parerea mea ar sa postam fiecare media normala, sa o comparam cu media multianuala a anm-ului, vedem abaterile, apoi putem calcula medii din diverse cifre pt comparatie, pt studii propri etc.
- vara maxima zilei apare in jurul orei 17 sau chiar 17.30

- sorine, eu sigur nu o sa ma apuc acuma sa calculez si pe date la 4 ore

dar am facut o scurta comparatie pt mediile 2012 la cluj:
ian : -2.3 / -2.4
feb : -6.3 / -6.4
mar : 4.3 / 4.1
apr : 11.2 / 11.2
mai : 15.4 / 15.5
iun : 20.0 / 20.2
iul : 23.2 / 23.2
aug : 21.1 / 21.2
sep : 17.6 / 17.5