forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 2:24 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Dec 30, 2009 7:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E clar iceage, ca blocajul groenlandez, nu avea cum sa evolueze in ceva rece pentru sud estul Europei, oricat de mult s-ar fi chinuit natura. Asta este, sa se bucure si englezii de iarna. :evil:

Din nou, ultima rulare GFS demonteaza iarna complet. :wink:
Am observat ca acest model, atunci cand vremea trece dintr-o stare in alta, de la cald la foarte rece sau invers, tinde sa se comporte prosteste si sa aibe unele rulari complet diferite fata de ceea ce urmeaza sa se intample. Cred ca acele ultime 2 rulari reci si foarte reci, au fost exact acel moment de prostie. De acum incolo numai intr-o incalzire o sa o tina. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 8:39 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Inca mai da sperante ultima rulare GFS . Din moment ce 17 din cei 20 membrii ai ansamblului prognozeaza intrarea unei mase de aer foarte reci peste Europa Centrala si inclusiv Romania , in intervalul 8-12 ianuarie , odata cu "aprinderea" ciclogenezei mediterane ..... o operationala foarte calda , care arunca acelasi aer rece inspre Spania la + 200h , nu ma poate convinge sa-mi pierd speranta , cel putin pentru nordul tarii .....

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 9:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci eu cand vad blocajul amplasat in mijlocul Atlanticului si reactivarea ciclogenezei peste UK, nu mai vad nici o iesire din situatia aceasta pe termen mediu. Mai ales ca in SUA-Canada se generaza depresiune, dupa depresiune care ies in Atlantic si alimenteaza blocajul in continuare si il tin fixat in zona aceea, nu-l lasa sa se plimbe nici in est nici in vest si nici sa se "sparga". Si tinandu-l blocat acolo, nu se poate intampla altceva decat sa continue asaltul arctic peste vestul Europei, cu reactivarea ciclogenezei acolo si impingerea dorsalelor tropicale catre balcani, fix circulatia cretina de noiembrie, desi evident, lucrurile sunt usor diferite acum.
Eu unul mi-am pierdut optimismul si orice arata partenerii GFS sau ECMWF intre 8 si 12, mi se pare irelevant. Stim cu totii ce inseamna acest tip de circulatie si cat de dificila si de lunga durata este iesirea din ea.

EDIT: Media ansamblului la 850 hPa pentru Londra, se plimba intre -7 si -10 C intre 1 si 10 ianuarie. Infiorator. 8O

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 10:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ca de obicei o problema importanta este unde se afla zona critica pentru evolutia configuratiei sinoptice medium range? in cazul de fata, in zona bazinului arctic la nord-vest de Groenlanda, unde se genereaza periodic nuclee reci de vortex polar care sunt "aruncate" catre sud-est; in functie de traiectoria lor se pozitioneaza talvegul principal in zona atlantico-europeana, aspect esential pentru vremea la noi. Am numit aceste traiectorii "culoare polare". Cum zona critica este in afara oricaror surse de observatie in afara satelitilor circumpolari, e de inteles de ce predictibilitatea situatiei este redusa dincolo de 5 zile... chiar si pe Atlanticul de nord exista mai multe surse de date: satelit, avioane, balize

PS: Din ansamblul GFS rulat la 12z numai 3 membri din 21 sustin la T+240h meridianalitatea sudica a ECMWF
Astept cu interes eps-grama ECMWF 12z pentru Polonia...

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 10:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si totusi situatia termica in Polonia cam ar fi independenta de situatia termica in Romania, in sensul ca Polonia poate sa ramana foarte rece, in acelasi timp cu "coacerea" noastra. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 11:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu si pe actualul scenariu din OPR - in cazul instalarii circulatiei sudice, ca si la episodul precedent, Polonia si Romania vor avea aceeasi soarta

Sus

MesajScris: Mie Dec 30, 2009 11:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din ce am vazut prin arhiva wetterzentrale, acest revelion este cel mai cald din 1994, deci din ultimii 15 ani. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 12:43 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

a postat ECMWF diagrama ansamblului pt Bydgoscz - Polonia 53.26N 18E
Ca temperatura (2m) operationalul este, incepand din 5.01, intre cei mai calzi 10-25% din membri, iar incepand cu 7 intre primii 2 cei mai calzi. Cu siguranta un scenariu cu nivel redus de incredere - deocamdata (dar sigur asta confirma ceea ce spuneam mai inainte despre predictibilitatea in contextul actual de circulatii polare)

http://www.ecmwf.int/products/d/sampler/epsgrams/europe/page.html

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 8:41 am 
Neconectat
Admin
Admin

Oribila rularea 00Z GFS . Media ansamblului creste de la -8°C la 4°C de la o rulare la alta ..... Desigur e vorba si de impredictibilitate , insa deja e aproape sigur ca se va forma ciclonul iadului dupa 6 ianuarie . Iar in viitoarea situatie sinoptica are sansele ca numai pe noi sa ne arunce in luna aprilie , in timp ce restul Europei sa aiba iarna :evil: . Tot ceea ce putem spera este sa mizam intr-o geneza mai la sud si o traiectorie mai estica si mai rapida a lui . Orice deviatie de acest gen poate face diferenta intre iarna / primavara , fiind intr-o asemenea situatie de limita :( .

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 9:26 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Totul este ca blocajul din Atlantic sa fie pozitionat un pic mai spre est si toata lumea e fericita. :mrgreen:
Dar slabe sanse de asa ceva acum. :cry:
Si totusi ultima operationala ECMWF arata mult mai bine, dar de la T+216h incolo. :mrgreen: Sa speram ca oroarea va dura "doar" o saptamana.

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 10:21 am 
Neconectat
Admin
Admin

Depinde si de cum va cobari talvegul scandinav dupa 8 ianuarie . Daca ar avea o traiectorie cu o idee mai la est , intr-adevar ar putea extinde blocajul pe Europa Centrala , iar noi sa avem parte de ninsori , cu ciclogeneza mediterana . Insa totul e in ceatza in zona critica pentru noi . Ramane sa asteptam .....

PS : Sunt constient si eu ca vom fi loviti de "ciclonul iadului" incepand cu 6 ianuarie . Eu ma uit insa dupa o solutie de iesire din acea situatie dupa 8-9 ianuarie . Pentru ca si scenariul permanentizarii circulatiei sudice pentru noi este inca valabil , nu pot sa nu am motive de ingrijorare . Culmea ar fi ca masa de aer polar sa se opreasca in Ungaria :cry: . O succesiune de incalziri/raciri este perfect normala pentru Romania . De o incalzire de durata foarte mare insa mi-e teama ..... :(

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 2:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sincer mie chiar imi plac variatiile termice succesive, de amplitudini mari. Un viscol e cu atat mai extrem daca vine dupa o perioada foarte calda. :mrgreen:
Dar la fel cum spui si tu, Catalyn, sper sa nu vedem o incalzire de lunga durata.

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 2:21 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cam asa am prins noi din aceste variatii, perioadele calde dureaza mai mult fata de perioadele reci. :((
Sunt sanse mari ca din 12 ian sa urmeze alta perioada rece, poate la fel de scurta.

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 3:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conform ECMWF ar fi niste acumulari de zapada duminica in sudul tarii, poate un 10 cm asa. GFS are temperaturile mult mai ridicate pentru duminica fata de ECM si n-ar sustine acelasi scenariu.

Sus

MesajScris: Joi Dec 31, 2009 7:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gfs are temp prea ridicate duminica - ma intreb de ce; probabil exagereaza foehnul pe orografia sa

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]