Se pare ca atat GFS cat si ECMWF sunt relativ intr-un agreement in ceea ce priveste evolutia vremii pentru noi , saptamana viitoare . Exista sanse sa fim loviti de cicloane mediteraneene . Luni si marti ninsori in WCN . Imi pare rau ca se amana racirea de duminica seara . Sunt sanse ca grosul precipitatiilor pentru Ardeal sa fie lichide , dar asta nu inseamna ca nu mizez pe un strat de 5-15 cm pana miercuri ..... Depresiunile intramontane si zonele inalte sunt intr-adevar favorizate . Dar pe mine nu ma incanta faptul ca ninge la munte in ianuarie . Pentru ger din pacate nu pare a fi o situatie prea favorabila

( asta daca nu cumva gresesc modelele la unison si vom fi atacati de primul talveg al vortexului polar ; ce bine ar fi sa fie asa ! ) . Este favorizta persistenta nebulozitatii si a ninsorilor slabe din cauza stratificarii instabile aparute prin prisma circulatiei vestice si sud-vestice initiale , concomitent cu avansul unei mase de aer mai rece in altitudine . Si nici chiar masa aceea de aer nu pare sa fie chiar asa de rece . Doar cu cateva grade sub medie ..... In plus posibilele cicloane mediterane ne-ar mai putea aduce zapada . Si totusi chiar si o inseninare temporara ( daca va avea loc ) ar insemna -20°C la Miercurea Ciuc . Un factor de limitare al gerului ar putea fi si aparitia cetzii ( modelele prognozeaza puncte de roua destul de ridicate si valori Theta-E la 850 hPa ridicate de asemenea ) . Dar intr-adevar nimic nu poate fi exclus . Nu e bine sa dam crezare chiar 100% modelelor

.
O parere personala ..... cred ca in prmele 4-5 zile ale saptamanii ce urmeaza va predomina nebulozitatea si episoadele de crer degajat vor fi sporadice . Eu cred ca vor fi mai multe ninsori decat se anticipeaza ..... sper sa-fi faca treaba cum trebuie depresiunile mediterane . Cu putin noroc vom putea ajunge si in Ardeal la temperaturi sub -15°C acolo unde cerul va fi degajat . E si asta o chestie de noroc pentru ca nebulozitatea ar putea varia de la o regiune la alta . Favorizate ar fi depresiunile intramontane unde temperatura scade mai repede si stratul de zapada cred ca va fi mult mai mare . In cea de-a doua parte a saptamanii insa situatia se poate schimba radical daca vortexul polar va reusi sa patrunda deasupra noastra . Atunci am putea discuta si despre -30°C

. Daca am gresit ..... asta e

.