forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 7:48 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Ian 07, 2010 10:23 pm 
Neconectat
Admin
Admin

iceage scrie:
de ce? merge perfect incadrat cu ansamblul in primele 7 zile, abia apoi se abate si omite marea racire din fantasy island... :wink:

Pai intreg ansamblul nu prea are dispersie in primele 7 zile :mrgreen: .
Si in fantasy island mai degraba ma uit in ansamblu decat la operationala . Stii prea bine asta :lol: .

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 10:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

dupa cat bag seama, cel mai probabil intervalul 12-23 ianuarie va fi rece pana la geros - sper totusi se ne scape si un viscol (macar) chiar daca acum nu prea se intrezareste vreo speranta - vorba lui gogulica, asa a fost si inainte de 14-21 dec cand deja comparam dec 09 cu uscat gerosul dec 92 si uite ce a iesit pana la urma - urmand insa ca incet incet spre sfarsit circulatia sa devina mai zonala, ceea ce inseamna ca incalzirea va incepe din europa de vest; mai e muuuult pana departe.
Ma bucur ca ansamblul e inca in limite ok cu dispersia, altminteri ar putea deveni inutil sa ne mai uitam o vreme pe modele...

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 10:53 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Eu nu doresc circulatie zonala . Vreau sa fim loviti de traful ECMWF-ului :lol: .

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 10:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

dispersia intre modele este mare chiar incepand de la 120-144 ore, o tabara din care fac parte ECMWF si NGP (US Navy) imping depresiunile din med prea mult spre nord, iar cealalta (GFS, UKMO, JMA) cu depresiunile prea sudice. As dori sa iasa media... :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 11:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Poate chiar media iese ..... :lol:
Desi cum am observat eu personal , in astfel de situatii , realitatea tinde sa se plieze catre o anumita grupa de solutii :roll: .

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 11:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu cred ca lucrurile se vor clarifica intr-o oarecare masura, dupa ce ciclonul iadului va traversa zona noastra si vom sti atunci exact ce fel de anticiclon avem peste Scandinavia. Cred ca de acolo apar "tulburarile".

Sus

MesajScris: Joi Ian 07, 2010 11:53 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ma mir doodoo de ce spui... mai ales ca esti din zona...cum crezi ca sapt viitoare ciucul va lua doar -20-22....ciucul ia -22 asa...pe nepusa masa...la ce frig va veni eu zic ca si noi.(muresu) luam -22...hai la un pariu...pe-o sticla de coniac..whisky..vin..ce preferi...si la proxima ocazie in cluj..o bem..:D..(vin des in cj)...cel putin de 2 ori pe luna..:P..ce zici??...eu zic.ciucul sub -26...interval luni 10 ian-duminica 16 ianuarie si mures sub -20 acelasi interval..:D..

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 12:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Daca nu se baga doodoo la pariu ma bag eu hehe :)

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 2:48 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ai aceleasi pareri ca si el despre sapt viitoare?:))

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:00 am 
Neconectat
Admin
Admin

Se pare ca atat GFS cat si ECMWF sunt relativ intr-un agreement in ceea ce priveste evolutia vremii pentru noi , saptamana viitoare . Exista sanse sa fim loviti de cicloane mediteraneene . Luni si marti ninsori in WCN . Imi pare rau ca se amana racirea de duminica seara . Sunt sanse ca grosul precipitatiilor pentru Ardeal sa fie lichide , dar asta nu inseamna ca nu mizez pe un strat de 5-15 cm pana miercuri ..... Depresiunile intramontane si zonele inalte sunt intr-adevar favorizate . Dar pe mine nu ma incanta faptul ca ninge la munte in ianuarie . Pentru ger din pacate nu pare a fi o situatie prea favorabila :( ( asta daca nu cumva gresesc modelele la unison si vom fi atacati de primul talveg al vortexului polar ; ce bine ar fi sa fie asa ! ) . Este favorizta persistenta nebulozitatii si a ninsorilor slabe din cauza stratificarii instabile aparute prin prisma circulatiei vestice si sud-vestice initiale , concomitent cu avansul unei mase de aer mai rece in altitudine . Si nici chiar masa aceea de aer nu pare sa fie chiar asa de rece . Doar cu cateva grade sub medie ..... In plus posibilele cicloane mediterane ne-ar mai putea aduce zapada . Si totusi chiar si o inseninare temporara ( daca va avea loc ) ar insemna -20°C la Miercurea Ciuc . Un factor de limitare al gerului ar putea fi si aparitia cetzii ( modelele prognozeaza puncte de roua destul de ridicate si valori Theta-E la 850 hPa ridicate de asemenea ) . Dar intr-adevar nimic nu poate fi exclus . Nu e bine sa dam crezare chiar 100% modelelor :) .

O parere personala ..... cred ca in prmele 4-5 zile ale saptamanii ce urmeaza va predomina nebulozitatea si episoadele de crer degajat vor fi sporadice . Eu cred ca vor fi mai multe ninsori decat se anticipeaza ..... sper sa-fi faca treaba cum trebuie depresiunile mediterane . Cu putin noroc vom putea ajunge si in Ardeal la temperaturi sub -15°C acolo unde cerul va fi degajat . E si asta o chestie de noroc pentru ca nebulozitatea ar putea varia de la o regiune la alta . Favorizate ar fi depresiunile intramontane unde temperatura scade mai repede si stratul de zapada cred ca va fi mult mai mare . In cea de-a doua parte a saptamanii insa situatia se poate schimba radical daca vortexul polar va reusi sa patrunda deasupra noastra . Atunci am putea discuta si despre -30°C :lol: . Daca am gresit ..... asta e :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:29 am 
Neconectat
Admin
Admin

GFS 18Z are un membru rebel care ne aduce arctic-blastul chiar de la mijlocul saptamanii viitoare si il mentine mult si bine deasupra noastra . Ar fi sarbatoare sa fie asa :) .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:46 am 
Neconectat
Admin
Admin

Ii tin pumnii vortexului polar sa reuseasca sa ne trimita un tlaveg asupra noastra . Modelele il aduc extrem de aproape de noi ..... in Rusia europeana . Si cum acest vortex are vorticitate si se invarte , ar putea genera un alt talveg in spatele maximului de geopotential scandinav , dupa ce acesta va aluneca catre SE conform modelelor si va fi subminat . Astfel vortexul polar ar cam avea cale libera catre Europa Centrala si de Est , mai ales daca se ridica o dorsala pe Atlanticul de Nord in conditiile cuplajului dintre ciclogeneza si blocajul scandinav bine pozitionat . Si in lipsa acesteia vortexul tot are sanse sa ajunga si la noi , nefiind deranjat de nici un stream la latitudinile medii . O partunderea a talvegului arctic in spatele unui ciclon mediteranean ar fi cireasa de pe tort :mrgreen: . O dorsala tropicala pe estul Europei ar capabila sa opreasca avansul talvegului , sau desigur pozitionarea sa proasta in cadrul prognozelor numerice . Sa speram ca astea nu se vor intampla si vom avea un episod sever de iarna :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 4:28 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pe mine ma socheaza cat de diferite pot fi in "gandire" cele doua mari modele...ECMWF da pentru nordul Olteniei 1 m de zapada iar GFS nici vorba de ninsoare macar moderata. Si asta la un interval de prognoza ce nu poate fi numit tocmai fantasy island...
ECMWF e singur impotriva tuturor... dar greu de crezut ca tocmai el are dreptate.

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 7:14 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorine...raman la parerea mea...dar nu fac pariuri ca nu am chef :mrgreen: ...nu vreau sa iti iau sticla asa de usor :wink:
mersi de provocare...

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 9:42 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:
Pe mine ma socheaza cat de diferite pot fi in "gandire" cele doua mari modele...ECMWF da pentru nordul Olteniei 1 m de zapada iar GFS nici vorba de ninsoare macar moderata. Si asta la un interval de prognoza ce nu poate fi numit tocmai fantasy island...
ECMWF e singur impotriva tuturor... dar greu de crezut ca tocmai el are dreptate.

Unde ai vazut asta? Rularea Ecmwf de ieri 12Z a fost mai calda fata de cea a GFS, si nu ar putea sustine depunerea unui strat consistent prin prisma temperaturilor destul de ridicate din Oltenia. Poate doar in carpati/subcarpati strat mai consistent, dar 1m in nici un caz.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]