forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 7:47 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Ian 08, 2010 9:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF ar pune ceva ninsori miercuri peste sud, pe traiectoria cea mai nordica a acelei depresiuni mediteraneene care am vazut-o pana acum. Apoi se cam strica total, intinde maximul scandinav pana in zona noastra, impinge vortexul polar inspre est si aduce o depresiune mediterana spre sfarsitul intervalului, care cel mai probabil va aduce ploi. Evident ca nu prea are rost sa privim peste T+144h, dar aceasta rulare a modelului european este radical diferita fata de cea de aseara si evident mai calda. De alftel ECMWF are rulare calda dimineata si apoi una ultra polara seara. :D

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Rularea ECMWF de azi continua tema umeda pentru noi la sfarsitul saptamanii viitoare - cel mai probabil un nou viscol daca temperaturile vor permite ninsoarea (pe rularea asta topo relativa 500/1000 hPa de 533-537 damgp pe sud e ok, dar toleranta la intervalul asta poate trece lejer in zona de ploaie). Finalul ridica o dorsala pe fatada vestica a Europei care poate reconstrui un maxim scandinav... din pacate ECMWF matura rapid talvegul arctic spre Siberia, pretul pe care il platim pentru aportul de umezeala de la talvegul din vest extins peste mediterana
Si ceva mai aproape (si sigur): pe hartile de la ECMWF se vede si mai clar caracterul instabil pe care cred ca il va avea vremea luni, sub cut-offul migrat din mediterana; o masa de aer de origine arctica mult invartita peste marea calda care prin convectie a prins destula umezeala in stratul limita si probabil cel putin conditional instabila pana la 1500m daca nu si mai sus: sunt sanse mari sa vedem destui Cb luni, iar in sud, unde norii vor fi mai rari si neinglobati in sisteme de scara mare (Sc-Ac), cu transparenta aerului polar, posibil sa avem cate ceva de fotografiat :wink:

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:46 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si nu-mi vine sa cred ca pana acum imi faceam griji, ca nu cumva blocajul scandinav sa fie pozitionat prea spre vest. Dar iata ca ECMWF il pune acum prea mult spre est- sud est, in cealalta extrema. Nu e bine nici asa, nici asa. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 11:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

daca vremea severa ar fi obisnuita, ar deveni plictisitoare 8)

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 11:11 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Modelul canadian GEM il declar cel mai "sexy" al zilei :) , dupa 14 ianuarie prefigureaza un remake al saptamanii 14-21 decembrie. superb (GEM a fost destul de consecvent in a pozitiona Romania in zona de vreme activa saptamana viitoare)

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 11:58 am 
Neconectat
Admin
Admin

GFS prognozeaza o pozitionare mai nord-vestica a maximului scnadinavic , iar ECMWF il aduce mai la sud ( sper sa aiba dreptate GFS ) .
In schimb la orientarea axei talvegului polar , ECMWF il pune pe o directie NE-SV , in timp ce GFS ramane la directia N-S ( sper sa aiba dreptate ECMWF ) .
Daca se va produce "combinatia" aceasta avem sanse sa fim loviti chiar spre sfarsitul saptamanii viitoare :lol: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 12:57 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ok doodoo...:D..ramanem la stadiul de wait and see...

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 1:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

la 12 ore dupa "magnifica" rulare de 18z pomenita anterior, pe care eu nu am mai apucat-o aseara, GFS 06z livreaza o noua capodopera: se repliaza pe scenariul ECMWF in primele 192 ore si produce intr-adevar o zapada consistenta pe sud si est (din nou asemanarea cu dec 2009: max precip in zona Baragan), dupa care se arunca intr-o ultrapolara demna de cele mai aspre ierni ale ultimelor decenii: 84/85, 86/87, etc: nu cred ca am vazut vreodata izoterma de -30 la 850 hPa ATAT de aproape de Romania, si foarte rar am vazut -25C pe Romania (daca nu ma insel s-a intamplat in ianuarie 1987). Sigur, alunecarea unui cutoff arctic atat de aproape de noi e putin credibila la anticipatia asta, un semn bun este insa repetarea scenariului la rulari aproape consecutive - sa vedem cum sprijina si ansamblul...

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 2:35 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Prognoza de lunga durata metoffice: http://www.metoffice.gov.uk/weather/world/seasonal/
PS. Daca mai au credibilitate dupa ce au dat-o in bara cu prognoza anterioara.

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 2:58 pm 
Neconectat
Admin
Admin

iceage scrie:
la 12 ore dupa "magnifica" rulare de 18z pomenita anterior, pe care eu nu am mai apucat-o aseara, GFS 06z livreaza o noua capodopera: se repliaza pe scenariul ECMWF in primele 192 ore si produce intr-adevar o zapada consistenta pe sud si est (din nou asemanarea cu dec 2009: max precip in zona Baragan), dupa care se arunca intr-o ultrapolara demna de cele mai aspre ierni ale ultimelor decenii: 84/85, 86/87, etc: nu cred ca am vazut vreodata izoterma de -30 la 850 hPa ATAT de aproape de Romania, si foarte rar am vazut -25C pe Romania (daca nu ma insel s-a intamplat in ianuarie 1987). Sigur, alunecarea unui cutoff arctic atat de aproape de noi e putin credibila la anticipatia asta, un semn bun este insa repetarea scenariului la rulari aproape consecutive - sa vedem cum sprijina si ansamblul...

Asta e visul meu . Din pacate in fantasy insald inca :cry: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:06 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Dar care ar fi sansele de realizare, avand in vedere perioada indepartata +159h ?...:D 10-15%

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:19 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Sunt mici sansele de realizare la asemenea cote .
Eu macar un -20°C la 850 hPa si conditii de cer senin , macar 2 nopti consecutive ..... atat imi doresc ..... doar 1 data in aceasta iarna :mrgreen: . Nu sunt prea pretentios . Mi-e mi-a fost de ajuns un viscol in aceasta iarna ( de exemplu ) , asa ca nu mai sunt interesat in mod special de acest fenomen dar asta nu inseamna ca nu m-ar bucura daca s-ar produce .
Acum mai mult iceage "vaneaza" depresiunile mediterane :lol: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:29 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Ansamblul nu prea sustine aceasta rulare din pacate :cry: . Nici nu cred ca am vazut vreodata o semenea indepartare a operationalei fata de ansamblu . In plus apar tot mai multi membrii calzi .....
Totusi eu nu imi pierd speranta . TREBUIE sa se intample si la noi ceva mai deosebit in aceasta luna .....

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cea mai cretina rulare GFS, a fost aceasta de 6Z. Avem operationala sub cei mai reci membrii, iar rularea de control printre cei mai calzi membrii, iar media este evident, cat se poate de departe de amandoua. Parerea mea este ca o rulare plauzibila trebuie sa fie intr-o oarecare masura pe langa rularea de control, realizata la rezolutie mica care da tonul si medie, adica sa fie in jurul a ceea ce vede majoritatea membrilor. De aceea nu-mi plac mie rularile de 6 si 18Z, pentru ca aberatiile de genul acesta sunt foarte raspandite. Sa asteptam cuminti 12Z. :wink:

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 3:51 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Interesant si ciudat totusi ..... pana in 20 ianuarie aceasta operationala merge la perfectie cu ansamblul , confundandu-se practic cu media lui 8O . Si majoritatea membrilor sugereaza o invazie polara dupa 15 ianuarie ..... Cotele la care ajunge insa oprationala dupa 20 ianuarie prin plasarea acelui cut-off peste Romania sunt intr-adevar ceva ireal .

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]