forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 8:26 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Ian 26, 2010 10:53 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

La Cluj sunt din toamna 2006...si sa stii ca la Constanta nu am prins zapada mai mare de 30-35 cm niciodata :( ...exceptie au facut lunile ianuarie 2008 si 2010..cand eu nu am fost acolo..
In privinta stratului cel putin pt litoral ai dreptate..aici a rezistat intre 2-4 saptamani doar in anii 1985, 1987, 1997, 2001, 2003 si 2005...dar uite de exemplu in 2008 la Turnu Magurele a fost strat continuu de la sfarsitul lui decembrie pana la sfarsitul lui februarie...
In Ardeal intr-adevar e naspa cu zapada...la Cluj am avut o singura data 56 cm, in rest sub 35 cm in ultimii 30 de ani...

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 11:07 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

daa...corect si ce zici tu cu tr magurele..si cu tot sudu de fapt..dar ala a fost un caz exceptional..datorat depunerii foarte mari de zapada..stim noi viscolu ala...e greu sa se topeasca 1m de zapada...in ardeal asa e...si mie mai mult imi place...mai bine ger..decat vant...:D..si mai bine zapada de 10cm..poti umbla..si pe jos..si cu masina..decat..30-40cm..dintro data..si totul blocat...poate tine si de obisnuinta..:P..este o vorba pe aici prin ardeal poate ai auzit-o..:D..fie iarna cat de grea numa vantu sa nu bata...:P..

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 11:19 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

pai aici dupa ce ca nu bate vantul mai cade si putina zapada :x macar sa fie 10 cm da' viscolita, asa cum trebuie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 26, 2010 11:42 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

La noi se zic 2 chestii valabile pentru vara si pentru iarna: fie cat de cald dar sa bata vantul si fie cat de frig dar sa nu bata vantul :D

Ce pot sa spun, si eu daca as fi Ardelean m-as tot consola mintindu-ma ca e mai bine asa cum e acolo samd. :) Dar din moment ce nu sunt pot spune adevarul: Ardealul sucks big time la fenomene extreme. Nu tu furtuni, nu tu viscole, pe voi fa f** rau muntii astia, nu pe noi cei din sud. :lol: Si cand eram mic tot timpul am avut impresia gresita ca Ardealul are mai multe furtuni vara decat sudul pentru ca ma exasperau prognozele cu "pe arii extinse in V,C si N tarii si doar izolat in restul teritoriului" :) Si uite ca e exact invers, in sud e mult mai bine daca vrei ceva adrenalina meteorologica. :D Adevarul este ca dupa episodul august 2006 mi-a disparut orice urma de regret ca m-am nascut aici. It s the best i could get in Romania. :P

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 12:18 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

O singura observatie: cred totusi ca cea mai defavorizata zona dpdv al iernii e Campia de vest, putina ninsoare si e si cel mai cald acolo (pentru o campie se intampla foarte rar sa fie viscol - s-a intamplat in dec 2009 iar ultima data prin 2000 parca), in schimb acolo vara sunt furtuni cu carul :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 26, 2010 12:35 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In vara 2009 Oradea a fost defavorizata rau. Iar Deva a fost prea de tot. :P

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 12:51 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

ECMWF schimba putin foaia si pune multe lapovite si ploi pe sud (50-100 mm) la inceputul lunii viitoare. Ar insemna multe ninsori la munte, dar e cam fantasy islnad...

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 1:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei, tu intentionat esti atat de pesimist cu privire la forma precipitatiilor - in speranta ca vei gresi prognoza, nu? :wink:
In precipitatii intense, relativa 1000/500 hPa este cea mai relevanta cu privire la tipul precipitatiilor pentru ca atunci de obicei modelele nu reusesc sa prognozeze prea corect temperatura la 2m in cazuri "marginale", snow/rain. Cf ECMWF Bucuresti va avea relativa cu pricina 536 damgp pe 2, 534 damgp pe 3, 533 damgp pe 4 si 528 damgp pe 5, in conditii de circulatie de NE la sol, cu pompaj de aer rece dinspre Ucraina. De obicei, in precipitatii continue, 536 damgp este considerata valoarea sub care va cadea numai ninsoare. O ninsoare intensa cu vant de NE, peste strat de zapada preexistent va da sigur temperaturi maxime cel mult egale cu 0, adica exact asa cum prognozeaza GFS pentru tot sudul (evident, Dobrogea va face exceptie). Daca - si numai daca - modelul e ok la scara mare si nu vom discuta de o advectie calda mult mai intensa/ front impins spre nord (caz in care vnc va lua grosul ninsorii), atunci eu sunt sigur ca ECMWF 3,4,5 feb inseamna numai ninsoare si un strat nou de zapada consistent in sud. Apropo- incepe sa se contureze ceea ce spui ca ai vazut in decembrie, un viscol prognozat coerent de ECMWF si GFS cu peste 7 zile inainte :mrgreen:

Ultima oară modificat de iceage pe Mar Ian 26, 2010 2:13 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 1:57 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iceage scrie:
Andrei, tu intentionat esti atat de pesimist cu privire la forma precipitatiilor - in speranta ca vei gresi prognoza, nu? :wink:

Evident - fac si incantatii in privinta asta. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 2:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aha... flacara violet :lol:

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 2:52 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Eu sunt multumit de clima din Ardeal. Primim totul cu moderatie, iar distrugerile provocate de vreme sunt minime. :D Doar gerul iese in evidenta.

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 3:03 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Eu Aleodor Viscolescu , aprind flacara alba peste Romania :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 3:31 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

foarte bine a zis steaua...:D...si eu ador clima de aici...vara caldura e moderata..ceea ce eu nu prea suport...frigul ma pasioneaza...se vede si cum scriu despre el...:P...si ardealu e cea mai rece zona a tarii...si cu cea mai mare persistenta a zapezii...eu prefer 3 luni de zapada cu 15cm decat 2 saptamani cu 50cm...si sa nu fac nimic...:D...avem si furtuni...mai multe decat in sud...dar mai putin severe e drept...dar si noi avem destula severitate uneori..grindina...ploaie torentiala..etc...dar evident ca in sud si est continentalismu isi spune cuvantul...pana la urma eu cred ca ne adaptam fiecare la locul de nastere...de aceea cei din sud nu prea suporta frigul...iar noi de aici nu prea suportam caldura...noi la 30 grade..suntem terminati...cei din sud...se simt perfect...in schimb noi la -20..sau -25..rezistam bine...cei din sud..i aud si la tv..la -10..e frig extrem..pt ei..:D..asta e..

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 3:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

un lucru e clar = platitiorilor de cheltuieli la bloc le-a cam ajuns cu frigul, in timp ce celor care stau cu mama si tata sau in "camin" nu le pasa pentru ca nu ii afecteaza la portofel :!:
oricum asta a fost climaxul iernii 2009/2010 dpdv termic...asta e cert
:mrgreen:

Ultima oară modificat de doodoo pe Mar Ian 26, 2010 4:04 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Ian 26, 2010 3:34 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

februarie poate fi o luna surprinzatoare...eu am sperante mari de la ea...de cativa ani nu a mai adus nimic..mai exact din 2005...au fost 3 ani..2003-2004 si 2005 cu februarie adevarat...apoi..cateva ierni cu februarie foarte bland..e timpul sa avem din nou ceva serios in februarie...sper..:P

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]