forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 6:49 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Sâm Ian 23, 2010 11:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu nu cred in ploaie, relativa 500/1000 hPa nu va creste peste 536 damgp decat in sud-estul extrem; daca va fi mai cald decat spune acum modelul, e altceva

Sus

MesajScris: Sâm Ian 23, 2010 11:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E multa zapada, in toata tara,nu e deloc ploaie. Oricum nu conteaza operationala de la T+144h incolo, ci ideea generala proiectata de rulare.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 23, 2010 11:09 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu suport gandul ca va da ploaie pe litoral si se va duce toata zapada...eu speram ca dupa ce se termina sesiunea sa ma duc acolo si sa prind un viscol care sa mai adauge inca 30 cm peste cei vreo 40 deja existenti (nu-s 26 cm...) ... :cry:

Sus

MesajScris: Sâm Ian 23, 2010 11:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

pai daca totul merge conform planului, ca de obicei, litoralul va incepe cu ploaie si va recupera prin ninsori mai abundente si prelungite :wink:

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 1:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Se pare ca dupa gerul asta vom intra sub asaltul ploilor, asa cum anticipam, mai putin nord-vestul care va avea pp mixte.

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 2:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

tot nu cred; statistica ansamblului spune altceva- ECMWF operational inca suporta ninsori mai peste tot
drept e ca tendinta de la o rulare la alta e de incalzire usoara, pe masura ce pattern-ul de unda este retrogradat, cu axul talvegului tot mai spre vest; sunt ceva membri care ar readuce situatia din prima decada a lui ianuarie - sa speram ca e doar o faza trecatoare a rularilor...
mai e o diferenta - pentru prima oara o evantuala advectie calda ar veni peste o masa atat de rece stabilizata peste zonele joase; cred ca incalzirea ar avea ceva probleme in a se instala in campia Romana si zonele joase din rest
repet: sunt sanse mult mai mari sa avem MARI zapezi in urmatoarele 10 zile decat inundatii

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 2:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iceage scrie:
cred ca incalzirea ar avea ceva probleme in a se instala in campia Romana si zonele joase din rest

pai da, deci freezing rain de amploare :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 2:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

mii de scuze...dar eu in afara de ninsori zdravene si apoi revenire a gerului...si asa mai departe nu prea vad in prognoze...ploi...nici nu cred ca poate fi vorba...unde le-ai vazut??pe ce model?

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 2:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS operational 06z are un interval cu temperaturi pozitive la 850 hPa in sud si est pe 29. Este intre cei mai calzi membri, doar vreo 3 trec timid de 0 la Bucuresti.
In schimb informatia din ansamblu este clara: urmeaza o perioada cand probabilitatea acumularii unor cantitati mari de zapada creste, in toate zonele tarii si cu deosebire in sud si est

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 3:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

daca se topeste zapada de pe litoral, tot degeaaba.
si sincer eu vad o gramada de sisteme care ne vor da tarcoale, dar nici unul organizat, sau care sa lase mai mult de 10 mm. A, e unu la +348 in GFS :lol:

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 6:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei, poate ca nu vrei sa te lasi victima wishful thinking-ului asa cum noi cei din APIG avem atat de des tendinta sa o facem, dar nu se poate sa nu observi, daca "scanezi" de la cap la cap membrii individuali ai ansamblului GFS ora 06z, ca este una din cele mai fascinante proiectii pe care le-am vazut vreodata - in mod repetat fiecare membru descrie in urmatoarele 2 saptamani cel putin 3 situatii (frame-uri) compatibile cu ninsori abundente in mai toate zonele tarii, succesiuni de incalziri usoare si raciri accentuate, genul de vreme care caracterizeaza iernile severe in tara noastra... daca nu vor surveni schimbari radicale, ansamblul GFS de azi 06z spune - cui are urechi de auzit - "BE PREPARED". Romania se indreapta spre cea mai dificila perioada a acestei ierni, pentru ca la stratul de zapada existent se poate usor adauga de 2 ori mai mult - in cazul extrem se intrezareste secventa de viscole din feb 1954... la asta adaugam riscul de aparitie a "ice-storm" -urilor in sud-est, care ar putea avea efecte catastrofale asupra alimentarii cu energie. Nu am mai trait de mult asa ceva - probabil pentru cei mai tineri de aici va fi prima data cand vor putea vedea o iarna cu adevarat severa asa cum se pare ca va ramane in amintire aceasta. Sper ca nu am fost patetic, stiu ca nu pot fi considerat impartial in rationamente din cauza semnaturii :wink: dar de data asta chiar e timpul ca autoritatile sa stie la ce se pot astepta si sa ia masuri de minimizare a impactului, cu ceva timp inainte de a se produce. Winter is here to stay.

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 8:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conform modelelor GFS si UKMO, intre miercuri si joi presiunea la nivelul marii va scadea in zona vestica a Poloniei cu valori cuprinse intre 40 si 65 hPa in 24 ore 8O una din cele mai mari scaderi pe care le-am vazut vreodata, specifica poate venirii ciclonilor tropicali :!:
in centrul Marii Baltice, in locul actualului maxim scandinav cu valori de peste 1040 hPa, este localizat in prognozele pe 4 zile centrul unui ciclon adanc cu 960 hPa, o scadere de 100 hPa :!:

Ultima oară modificat de iceage pe Dum Ian 24, 2010 8:16 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 8:12 pm 
Neconectat
Admin
Admin

O iarna ce incepe sa ma uimeasca .....

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 8:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Hehe, eu chiar as vrea ca pattern-ul asta sa suga energie din Mediterana si sa ne paleasca cu tot ce are mai bun (potential are), dar mai intai de toate eu ma uit la cantitatile de precipitatii; in ansambluri nu vad ceva care sa ma dea pe spate http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/ ... &WMO=03503 , in toate operationalele ceva ninsoare pe vest (pana in 15 cm, dar nu ne mai entuziasmam la atat) ninsoare/lapovita/ploaie pe zona extracarpatica si exclusiv ploaie in Dobrogea (which sux). La seria de viscole din decembrie tin minte ca modelele prognozau siruri de precipitatii abundente multe rulari la rand si cu mult timp inainte. Atunci a fost ce a fost, si se putea chiar mult mai rau. Acum chiar nu vad sa se intrevada asa ceva...dar macar instabilitatea fiind destul de mare, poate vedem un thundersnow...
Nici macar pentru Cluj nu pot sa ma bucur pentru ca, dupa cum stim, cand fronturile vin din vest Clujul are noroc sa ia macar 2-3 cm...astept sa arate ceva mai bine modelele.

Sus

MesajScris: Dum Ian 24, 2010 8:44 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iceage scrie:
in centrul Marii Baltice, in locul actualului maxim scandinav cu valori de peste 1040 hPa, este localizat in prognozele pe 4 zile centrul unui ciclon adanc cu 960 hPa, o scadere de 100 hPa :!:

http://www.wzkarten3.de/pics/Rukm1201.gif par a fi 960 dar sunt 980 - oricum fabuloasa scadere de presiune va fi in zona.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]