forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 08, 2026 1:10 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Mie Iun 30, 2010 11:05 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

142 mm la Cluj atunci, 130,1 mm la Miercurea-Ciuc, 118,1 la Deva, Sibiu 227,6, Ocna Sugatag 234,3...nu-i rau...dar din cate vad luna aia a avut 2 perioade ploioase (si mai mult in jumatatea de est a regiunii), una mai scurta la inceputul lunii si alta mai lunga in a doua parte a lunii. Dar n-a fost atat de lunga ca asta de acum si cu cantitatile de pp asa mari si compacte. Plus ca atunci Moldova n-a fost luata asa tare la rand (desi s-a intamplat in iulie).
Da, 2005 a avut si zile cu recorduri de precipitatii singulare, si Constanta a avut 200 mm in cateva ore in 2004 si ceva mai putin de 300 mm pt toata luna, Pantelimon 312 mm in cateva ore in 2004...in plina perioada "neploioasa" :) Exemplele cu 300-350 mm sunt din localitatile care au avut intr-o singura zi ceva gen 150-200 mm...care a contat foarte mult pentru "suma" finala :)...si in iunie 2010 probabil avem asa ceva...
Luna iunie 2010 se compara cu august 2005 la cantitatile de pp acumulate, intr-adevar, dar eu nu vorbeam despre asta, ma refeream STRICT la durata perioadei ploioase...cea mai lunga. Chiar daca in 2005 n-am fost pe meleagurile astea, din statistici vad ca in iunie 2010 a fost mult mai lunga, si se va prelungi si in iulie se pare.

Sus

MesajScris: Mie Iun 30, 2010 9:39 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

io am vb doar de august 2005 la pp...daca e sa vb de perioada atunci punem si iulie 2005.Atunci a fost dezastrul in Moldova pe Siret,Trotus,Prut,Moldova,Bistrita etc...Intradevar si acum putem aduna lejer mai cu iunie si avem 2 luni asemanatoare...plus ca in ardeal putem aduna si iarna cu multa ninsoare care a lasat un sol plin de apa,apoi martie-aprilie 2 luni foarte ploioase cel putin in centrul si estul regiunii..si acum mai si iunie..uite exemplu:la mures avem pana acum avem aproape 500mm adica aproape cat intreg anul 2009.Atunci in 2005 avem doar vreo 300mm pana la 1 iulie dar perioada de 6 luni1 aprilie-1 octombrie 2005 a strans 585mm cu aproximativ 100mm mai mult decat acum insa nu vorbim de aceleasi luni.Daca luam strict incepand cu aprilie avem 350mm pana acum pe 3 luni.Enorm si mult mai mult decat in 2005...deasta spun ca nu cumva iulie si august sa fie ceva asemanator cu acel an pt ca asta ar insemna un adevarat dezastru pt toate regiunile.

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 2:22 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Wait... :) "perioada" inseamna pentru mine ceva neintrerupt mai mult de 2 zile.
Sa nu se inteleaga ca iau in deradere anul 2005...Doamne fereste...acela a fost unul extraordinar si trebuie luat ca un punct de reper.

sorifin scrie:
deasta spun ca nu cumva iulie si august sa fie ceva asemanator cu acel an pt ca asta ar insemna un adevarat dezastru pt toate regiunile.

Daca vor mai fi ploi, depinde si de durata si intensitatea lor...de exemplu daca e sa cada 5 mm in fiecare zi se aduna 150 mm pe luna, dar nu vor fi probleme pentru ca solul va reusi sa preia.
Noi ar trebui sa ne rugam sa se opreasca aici problemele legate de inundatii...pentru ca asta afecteaza nu numai persoanele direct implicate ci si restul populatiei, prin lovitura "oferita" agriculturii, infrastructurii etc, si implicit economiei. O astfel de lovitura mai ales pe praful asta e ceva crancen.

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 8:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cred ca ploile de vara au fost destul de localizate, in pofida inundatiilor, pentru ca efectul general asupra agriculturii sa fie pozitiv. Baraganul si Campia Romana au fost ferite si productia de cereale va fi mai buna decat anul trecut, iar porumbul nu poate decat sa beneficieze de ploile din mai/iunie. Repet, inundatiile sunt tragice, dar nici pe departe nu pot influenta la scara mare productia agricola

http://www.inmh.ro/images/agro/buletinagro.pdf

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 01, 2010 11:02 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Numai sa nu aduca iulie-octombrie ceva nasol pentru agricultura si in sud si sud-est, ferite pana acum de graul incoltit in spice sau de porumbul putrezit.

Legat de inundatii, MB a spus aseara o singura cauza a tragismului acestora, amenajarile hidrografice, cine dracu sa le faca in Romania? :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 12:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Exista o tendinta de a exagera dimensiunea epica a dezastrelor si prapadurilor care afecteaza Romania cu referiri dese la istorie si destin, etc. Adevarul este ca Ungaria, Cehia, Polonia au fost si ele lovite de inundatii de si mai mare amploare, nu numai anul acesta. Nu pentru toate dezastrele e de vina lenea/hotia/proasta organizare/ guvernul/presedintia/etc. Unele sunt destul de greu de evitat, mai ales inundatiile rapide - flash flood. Cat priveste nordul Moldovei, Obcinile reprezinta una din cele mai nerational si rapid defrisate zone ale Romaniei - si mai degraba aici am putea cauta o explicatie partiala a inundatiilor de acest tip (vezi Sucevita).

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 1:00 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Debitul Siretului este mai mic decat in 2008, dar au murit 16 oameni. Parca in 2008 nu au fost atatea victime (si probleme mai mari erau cu Prutul, daca nu ma insel).
Dar in cazul Dunarii merita sa se faca referire la istorie, pentru ca este un debit istoric, record, chiar daca doar pe portiunea apropiata de varsarea in Marea Neagra.

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 1:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ei, nu ma refeream la caracterul istoric sau nu al debitelor/ cantitatilor de precipitatii, ci la tendinta de a cauta neaparat vinovati pentru orice dezastru natural, ceva de genul: "Sigur, oriunde altundeva asta nu ar fi provocat atatea victime/ pagube, dar la noi - (care suntem o natie atat de ... dar condusa de niste ...) - etc etc"

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 1:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Inteleg, atitudinea asta am observat-o si eu, dar nu cred ca respectivii care zic asta chiar CRED ce zic, pana la urma bunul simt ar trebui sa-i spuna oricarui om cu capul pe umeri ca 163 l/mp cazuti intr-un timp scurt nu au nici o legatura cu Basescu :lol: ; ei doar vor sa para interesanti (Ghitza contra) si, in cazul "jurnalistilor", sa umple spatiul de emisie si sa-si ia leafa.

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 3:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
pana la urma bunul simt ar trebui sa-i spuna oricarui om cu capul pe umeri ca 163 l/mp cazuti intr-un timp scurt nu au nici o legatura cu Basescu

basescu are el foaaaarte muuuuuuuulte alte vinovatii, nu si asta...
dar sa fim seriosi, la 163mm/2h e clar ca nici o natiune nu ar fi avut ce sa faca...cel mai nasol fenomen hidrologic prin intensitate si forta distructiva este flash-flood-ul...e ca atunci cand tragi apa la buda...te trezesti cu un zid de apa peste tine...scapa cine poate :mrgreen:
din pacate asta e...restul sunt vorbe in vant la teve (campioane la aiureli sunt istericele dana grecu A3 si cretzuleasca de la irealitatea, care spun prostii cu ghiotura, iar cand cate un invitat mai capabil spune ceva interesant i se taie vorba cat mai rapid...e PENIBIL) :evil:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 01, 2010 4:35 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La A3 a clar ca varanu' a dat ordin ca in anu asta cu accentuarea crizei sa fie cat mai rai si sa dea cat mai mult vina pe base, Dana Grecu e de-a dreptul enervanta prin faptul ca e isterica tot timpul si paraintrerupe invitatul, eu unul n-o suport.

Iar Badea e clar instruit sa zica cat mai des "In tara asta nu se mai poate, plecati de aici" pentru ca DV vrea ca romanii sa fie fara nici o speranta. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 4:51 pm 
Neconectat
Constanta
Constanta

Antenele latratoare...mai exista oameni care urmaresc sclavii aia ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 01, 2010 5:05 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da, eu pe Thunder Badea, consecvent, e cel mai haios dintre ei, restul is boring, asta e, nu am la ce sa ma uit, filmele nu-mi plac, ma destinde si ma distreaza sclavul, cu toate ca neaga vehement ca nu e. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Iul 01, 2010 10:42 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

agricultura in judetul mures anu acesta e praf.In proportie de 75-80% totul este distrus de apa care balteste in camp.Graul e negru,porumbul s-a ingalbenit,fanul nu mai e bun de nimic oamenii il scot din apa si a 2-a ii dau foc...cred ca asta se cam intampla si prin cluj,sibiu,harghita,bistrita,si in mare parte din jumatatea de nord si est a tarii.Eu cred ca agricultura a primit o lovitura destul de serioasa anul acesta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 1:17 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Taica-miu a avut niste ha de teren cu grau ceva ani la Spineni, si ba era seceta, ba putrezea de apa prea multa, a lasat-o balta in 2000, dar pana atunci era show- mai dese erau secetele si cand o furtuna ocolea zicea ca zona e blestemata. :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]