forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 11, 2026 1:24 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:14 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

De duminica incep din nou ploile tot din directia est-nord-est.

Trebuie sa ne gandim si la faptul ca in vestul europei este o acalmie de doua saptamani si acest lucru nu mai dureaza mult. Asadar o sa asteptam un ciclon pe mediterana cat de curand. Oricum fronturile de vest sunt mult mai organizate, compacte si cu cele mai puternice furtuni.

Eu cred ca anul asta intra in istorie la cantitatea de precipitatii.

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 12:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

babi scrie:
De duminica incep din nou ploile tot din directia est-nord-est.

Trebuie sa ne gandim si la faptul ca in vestul europei este o acalmie de doua saptamani si acest lucru nu mai dureaza mult. Asadar o sa asteptam un ciclon pe mediterana cat de curand.

Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui aici. Depresiunea retrograda care ne-a afectat, are in spate aportul blocajului de pe zona de vest si centru a Europei. Acea zona de acalmie, este de fapt vinovata pentru cantitatile mari de precipitatii cazute in est si nord est. In momentul cand blocajul vestic se va sparge, si va scadea acolo presiunea, la noi va urma o perioada foarte calda si uscata ( in 90 % din cazuri). Ciclonii mediteraneeni, ne afecteaza doar atunci cand aerul rece gaseste o cale catre bazinul Mediteranei, in general "ajutat" de blocajele vestice, de acea zona de "acalmie" de care vorbesti. Se sparge "acalmia" acolo, ramanem noi fara actiune si cicloane mediteraneene.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 1:04 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Logic, mereu e asa, actiune pe vest, caldura si calm la noi, caldura si calm pe vest, actiune la noi, si vara, si iarna, dar acum as prefera sa inceapa o cacinula pentru ca altfel nu voi avea furtuni smechere ci numai ploi mizerabile gen 2005, un lucru e clar, cand e multe, e proaste rau calitativ, nu e bine cu anii racorosi si inundativi, spre exemplu in 2005 suferinta oribila a multor oameni chiar si din zona mea nu mi-a adus nici un beneficiu, tot o singura furtuna mai de Doamne-Ajuta in tot anul, ca si in anii secetosi, 2005 sucks, 2010 a fost de vis in mai si iunie pana pe data de 17 si de atunci pana acum sucks bine de tot.

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 2:03 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

In ultimele rulari modelele au oscilat intre formarea unei noi depresiuni si retrogradarea ei si un val de aer tropical...nu e cazul sa ne luam dupa ele in perioada asta

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:17 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Dejavu. Un mic impuls polar, care sa ne re-activeze Marea Neagra, si sa o luam de la capat cu depresiune retrograda; din nou e posibil ca Moldova sa fie afectata. :(

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:23 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Interesant e ca inundatiile de pe Siret de acuma sunt provocate doar de 2 furtuni de vara...n-au fost precipitatii pe arii extinse, doar 2 nenorocite de furtuni de vara...

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Interesant e ca inundatiile de pe Siret de acuma sunt provocate doar de 2 furtuni de vara...n-au fost precipitatii pe arii extinse, doar 2 nenorocite de furtuni de vara...

Sa ne aducem aminte de o "singura" furtuna de la Costinesti 2005 care a modificat statiunea total si iremediabil dupa ce a trecut. Nu e nevoie de prea multe furtuni, pentru un dezastru mare, daca exista cantitati imense de apa la mijloc.

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:38 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tocmai de aia am spus inundatiile de pe Siret de acuma. Acum nu mai ploua, dar totusi e un volum de apa foarte mare care se propaga in aval. In mod normal Siretul ar fi trebuit sa amortizeze orice precipitatie cazuta dintr-o furtuna de vara. Uitandu-ne pe radar, nici macar in jumatate din judetele Suceava si Botosani nu ploua atunci. Inundatiile din Polonia si Europa centrala de asta vara au fost in principal provocate de precipitatii pe arii extinse, in mare parte stratiforme. La Costinesti a fost viitura rapida, din cauze antropice; relieful zonei n-ar fi permis in vecii vecilor o viitura rapida, oricat de mult ar fi plouat.

Si inca unda de viitura n-a ajuns in Galati...atunci sa vezi bai...

Sus

MesajScris: Vin Iul 02, 2010 9:54 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Problema e ca a plouat mult si in Ucraina (si ei au avut mari probleme de pe urma viiturilor), si s-au propagat si acolo viiturile pe Siret..
Andrei87 scrie:
Si inca unda de viitura n-a ajuns in Galati...atunci sa vezi bai...

Da, mari probleme o sa fie peste cateva zile, la varsarea Siretului in Dunare. Galatiul si Tulcea sunt in pericol.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 10:00 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Auzind la frizerie Abces din Rect de pe Antena 1 cu Medelin Ionescu, o astroloaga zicea ca vor mai fi inundatii pana pe 11 iulie, apoi scapam de ele. :lol:

Si cam care ar fi cauzele antropice ale viiturii de la Prostinesti? :?:

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 10:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:

Si cam care ar fi cauzele antropice ale viiturii de la Costinesti? :?:

Pe de-o parte, linia ferata care a jucat rol de baraj artificial in calea apei, dar mai ales cantitatea extrema de precipitatii cazuta intr-un timp foarte scurt, pe dealul adiacent Costinestiului. Din punctul meu de vedere, reprezinta una dintre cele mai notabile catastrofe din Romania, avand in vedere producerea sa intr-un loc in care nimeni nu s-ar fi asteptat, cu grad scazut de risc la inundatii si faptul ca nu exista nici un rau sau parau in zona, care sa se poata umfla in caz de ploi abundente. Nu cred ca putem vorbi aici de despaduriri, intr-o zona in care ele nu sunt caracteristice.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 02, 2010 10:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Esti fanul statiunii de ai corectat in Quote. :mrgreen: Eu am de ce sa o urasc si oricum nu imi placea acolo. :twisted:

Deci calea ferata a format temporar un mare lac de acumulare, apoi cand aceasta a cedat toata incarcatura de apa a maturat ca un Tsunami Prostinestiul, dand cu Obelixul si Asteriscul de pamant. :lol:

PS: faza e ca chestia s-a intamplat inainte sa ma duc eu ca boul fara cap acolo, imi placea mai mult daca se petrecea dupa, pentru ca si-o merita. :twisted:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Re:
MesajScris: Sâm Iul 03, 2010 12:04 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

gogulica scrie:
Neaceasca85 scrie:

Si cam care ar fi cauzele antropice ale viiturii de la Costinesti? :?:

Pe de-o parte, linia ferata care a jucat rol de baraj artificial in calea apei, dar mai ales cantitatea extrema de precipitatii cazuta intr-un timp foarte scurt, pe dealul adiacent Costinestiului. Din punctul meu de vedere, reprezinta una dintre cele mai notabile catastrofe din Romania, avand in vedere producerea sa intr-un loc in care nimeni nu s-ar fi asteptat, cu grad scazut de risc la inundatii si faptul ca nu exista nici un rau sau parau in zona, care sa se poata umfla in caz de ploi abundente. Nu cred ca putem vorbi aici de despaduriri, intr-o zona in care ele nu sunt caracteristice.

Cauzele inundatiei de la Costinesti sunt cu totul altele. Linia ferata a fost "de vina" pentru inundatiile de la Tuzla si Eforie din aceeasi zi (la cativa km nord de Costinesti, au murit si acolo oameni); lacul Techirghiol s-a umplut pana la refuz din cauza cantitatii enorme de precipitatii, si doar calea ferata mai actiona ca baraj. Presiunea apei a fost pana la urma mult prea mare si a spulberat pietrisul de sub terasament, scurganduse in mare si luand si cateva case la rand.
In schimb la Costinesti apele s-au adunat in spatele gardului din dale de beton al unui fost I.A.S. inalt de aproximativ 2 m. Cand gardul a cedat, apa a navalit in statiune si a fost canalizata printr-o mica vale, capatand viteza distructiva cat si adancime.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iul 03, 2010 12:47 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Inundatii antropice clar-Tuzla, Eforie Techirghiol+cael ferata; Costinesti- gardul de beton inalt de 2m al unui fost I.A.S. Ceausist bineinteles. :lol:

Dar Tuzla mereu se inunda la fiecare val de ploi mai serioase.

Sus

MesajScris: Sâm Iul 03, 2010 2:13 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pun si o poza ce am gasit-o pe google earth:

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]