Andrei87 scrie:
Nu stiu cum stam cu statisticile, dar primele 20 de zile din iunie 2023 cred ca vor fi in top 5 cele mai reci prime 20 de zile de iunie din istorie. Nici nu stiu daca si in ultima decada vom atinge 30c, desi e clar ca aceasta va fi pe medie sau usor peste.
Iunie nu prea vad cum ar putea sa iasa cu mai putin de 1 grad abatere negativa.
La Tg.Mures primele 18 zile au o usoara abatere pozitiva de +0.3 grade fata de media primelor 2 decade. Asta raportat la 1991-2020. Fata de 1961-1990, abaterea este de +1.5 grade. Se situeaza in topul celor mai calde 20 de zile de iunie inregistrate vreodata. E pe locul 18 incepand din 1880. Adica de peste 140 de ani. Din acei 18 ani mai calzi fata de acesta in aceasta perioada, 9 sunt inregistrati in perioada 2007-2022. Ultima decada va fi cu mult peste medie astfel ca eu mizez ca acest iunie va intra in top 10 cele mai calde luni iunie inregistrate vreodata.
Ca sa iti imaginezi Andrei cat de temperate sau de-a dreptul reci erau verile pe aici, fata de ce avem acum, iti spun ca media acestor 18 zile din acest an este de 18.9 grade. In 2006 spre exemplu media a fost de 14.9 grade. Cu 4 grade mai putin. Si nu acesta e recordul. Iti imaginezi ca la Cluj mediile pe sezon cald sunt mai mici fata de Mures cu aproape 1 grad. Au fost ani cand la Cluj, media pe 20 de zile din iunie era sub 14 grade.