forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Iun 15, 2026 10:44 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 1:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

liniste si pace pe radar !!!!!!!!
nu trebuia sa fie ceva ca lumea acum ???
:)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 1:21 am 
doodoo scrie:
liniste si pace pe radar !!!!!!!!
nu trebuia sa fie ceva ca lumea acum ???
:)

iti recomand radarul unguresc de la met.hu insa sa nu te stepti la cine stie ce, e mai mult o avangarda, care poate ramane la stadiul asta sau mai vedem si azi, pe zi, cand se mai anunta cate un oscior pentru amatorii de fulgi de nea

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 7:34 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Si a ajuns Intorsura Buzaului sa aiba strat mai mare ca Predealul, 32 cm vs 29 cm. :!: Presimt ca stratul acolo va rezista mult si bine. Probabil singurul punct de pe harta Romaniei unde s-a depus atata zapada cat aparea in modele. Au mai fost si 13 cm la Targu-Secuiesc. Cantitatile de precipitatii au fost enorme in sud, insa s-au depus doar 5 cm la Zimnicea si Turnu Magurele. S-au inregistrat 80 mm la Turnu-Magurele, 59 mm la Zimnicea, 58 mm la Calarasi, 52 mm la Caracal, 58 mm la Tulcea, 61 mm la Harsova, 48 mm la Slobozia, 50 mm la Oltenita, 46 mm la Bechet, 40 mm la Braila, 48 mm la Gura Portitei, 43 mm la Cernavoda, 48 mm la Corugea, 50 mm la Jurilovca si Mahmudia, 34 mm la Constanta, 34 mm la Bucuresti Afumati si 25 mm la Slatina. Oricum pe arii extinse peste 40 mm.

La Pleven in Bulgaria, la 20 km de granita de sud a Romaniei - 85 mm, dar si 22 cm de zapada. In rest Vratza 18 cm, Dragoman 23 cm, Sofia 14 cm, nu mare lucru, dar infinit mai bine ca la noi. A treia zapada la ei. Cumulat pana in aceasta iarna unele zone au peste 50 cm, ceea ce e peste medie pana la inceputul lui ianuarie, zic eu.

In alta ordine de idei, in Banat a inceput sa ninga slab, pe alocuri moderat. Cred ca va fi singura zona din tara unde va fi strat de zapada pe o arie mai extinsa, intre 5-15 cm, Resita, Oravita, Moldova Noua si Bozovici probabil cu cei 15 cm. Pe webcamerele din Arad, Giroc si Jimbolia se vede ca s-au depus deja 2-3 cm.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 10:53 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

A plouat in sud cat in ultima jumatate de an din Ardeal... 8O si atentie, fara vreun cod sau ceva.Asa de curiozitate, mai ales la privat, exista sanctiunea retinerii din salar intre 1-3 luni, oare la anm plateste cineva pt aceste gafe pe banda rulanta??Sau nu, o sa vina cu povestea asta, am mai auzit-o, ca ei au dat avertizari de cod galben si chiar portocaliu, numai ca in timp real, uita sa precizeze, cand deja nu prea mai ai ce face.In fine, ninge si prin vest, probabil ca noi cei din centru ne-am primit portia de zapada in decembrie.Dar cred totusi ca va ninge si la noi la noapte si maine.Iar la Intorsura Buzaului cu cei 32cm pe sol lipseste doar cerul senin.Sa speram ca va fi macar o noapte.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 11:55 am 
aseara, in cadrul unei emisiuni de stiri, am vazut o explicatie data de o dna meteorolog de la ANM pentru neemiterea de cod galben
explicatia suna cam asa, pentru emiterea de cod galben trebuie sa se indeplineasca anumite conditii, nu s-a dat decat o avertizare, in dupa amiaza zilei care a precedat toata povestea cu vantul si ploile, pentru ca nu se indeplineau conditiile de emitere de cod galben
acest cod galben se coreleaza in functie de anotimp si de de severitatea fenomenelor semnalate, care pentru anotimpul in care ne aflam nu necesitau aceasta emitere
asa ca te scandalizezi degeaba
si revin, cerem cate in luna si in stele de la un serviciu meteorologic national care nu e cu nimic mai prejos decat altele, din tari mai bine situate decat noi in ierarhie
pe tema asta sunt in totalitate de partea lor, in meteorologie sunt prea multe variabile ca sa poti anticipa mereu cu precizie ce se va intampla intr-un anumit loc intr-o anumita perioada si sa dai avertizari valabile cu nu stiu cat timp inainte sau sa emiti cod galben, portocaliu sau alte culori

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 1:11 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eugenraduoradea scrie:
aseara, in cadrul unei emisiuni de stiri, am vazut o explicatie data de o dna meteorolog de la ANM pentru neemiterea de cod galben
explicatia suna cam asa, pentru emiterea de cod galben trebuie sa se indeplineasca anumite conditii, nu s-a dat decat o avertizare, in dupa amiaza zilei care a precedat toata povestea cu vantul si ploile, pentru ca nu se indeplineau conditiile de emitere de cod galben
acest cod galben se coreleaza in functie de anotimp si de de severitatea fenomenelor semnalate, care pentru anotimpul in care ne aflam nu necesitau aceasta emitere
asa ca te scandalizezi degeaba
si revin, cerem cate in luna si in stele de la un serviciu meteorologic national care nu e cu nimic mai prejos decat altele, din tari mai bine situate decat noi in ierarhie
pe tema asta sunt in totalitate de partea lor, in meteorologie sunt prea multe variabile ca sa poti anticipa mereu cu precizie ce se va intampla intr-un anumit loc intr-o anumita perioada si sa dai avertizari valabile cu nu stiu cat timp inainte sau sa emiti cod galben, portocaliu sau alte culori

Am o cu totul si cu totul alta parere fata de cea expusa de tine.Daca te referi strict la Ungaria, poate n-ai aflat, dar acolo e cam haos.Mai pe romaneste e praf.Si totusi stau mai bine decat noi cand vine vorba de meteo, cel putin la datele oferite publicului, numarul de statii internationale si la corectitudine sau profesionalism.Iti dau doar cateva saituri pe care sa arunci o privire si sa le urmaresti: knmi.nl, smhi.se, met.no, fmi.fi, zamg.ac.at, metoffice.gov.uk, meteofrance.fr, meteoswiss.ch, iar daca le ai cu literele chilirice poti incerca si cel bulgar sau sarb.Urmareste ce zic oamenii astia, adevarati profesionisti si avertizarile lor.Si inca ceva.Definita data in legea meteorologiei codului galben suna cam asa: "Codul galben se va folosi pentru fenomene meteorologice temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată. Se recomandă urmărirea periodică a evoluţiei fenomenelor meteorologice pentru detalii cu privire la intensitatea fenomenelor în zilele următoare".Acum trage si tu concluzia.Am avut zone cu peste 60mm si chiar peste 80mm in 24 ore in ianuarie, eu stiu ca media pe intreaga luna este de 20-40mm, vant care a omorat oameni, viteze la rafale de peste 60-70km/h timp de 12 ore si mai bine.Sunt curios bulgarii pe cantitati similare si vant la fel ce cod au avut.In concluzie nu urasc la ei ca nu au dat avertizare.Poate s-au luat dupa un model care a gresit, au crezut ei ca fenomenele vor fi de intensitate mai redusa etc, nu stiu.Problema e constanta asta cu care ne considera niste prosti si ei sunt marii destepti.Jur ca n-as mai comenta nimic daca ar iesi cum o fac americanii de exemplu la cate un uragan gafat si spun da domnule, asta e, am gresit.Niciodata n-au facut asta.Era greu pt doamna de aseara sa vina sa spuna, da, e posibil sa fi gresit ca n-am dat avertizare, nu ne-am asteptat ca fenomenele sa devina severe.Punct.Se intampla si la altii, diferenta e ca ei au bun simt si stiu sa recunoasca.Anm-ul in veci nu va face asta.Si inca ceva.Atentie la ultima propozitie spusa de tine, oamenii astia sunt platiti sa faca asta si trebuie sa o faca bine, iar daca n-o fac, trebuie sa plateasca.La fel cum patesti si tu de exemplu la munca atunci cand nu-ti faci treaba bine.Ei raspund uneori de viata si de bunurile multor oameni.Ar fi bine daca ai afla ce se intampla in SUA, Anglia, Germania sau Franta atunci cand serviciul meteo nu da vreo avertizare si moare vreun om.Poate ti-ai schimba parerea.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
La Pleven in Bulgaria, la 20 km de granita de sud a Romaniei - 85 mm, dar si 22 cm de zapada. In rest Vratza 18 cm, Dragoman 23 cm, Sofia 14 cm, nu mare lucru, dar infinit mai bine ca la noi. A treia zapada la ei. Cumulat pana in aceasta iarna unele zone au peste 50 cm, ceea ce e peste medie pana la inceputul lui ianuarie, zic eu.

Bulgaria = flescareala sinistra, Plevna cu temp pozitiva non stop in ultimele 24 ore a ajuns deja la 14 cm... mai bine lipsa :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:19 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Plevna, un nume de care se leaga mult istoria noastra...

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
A plouat in sud cat in ultima jumatate de an din Ardeal... 8O si atentie, fara vreun cod sau ceva.

inca o data, pentru a se da cod de ploaie trebuie ca fenomenul sa fie periculos, or ploaia e periculoasa NUMAI daca pune risc de inundatii, ceea ce nu a fost cazul din motivele pe care le-am aratat inca de vineri...
Avertizarea cod galben se impunea doar pentru sud-est, unde vantul a depasit 15mps la rafala si a determinat pagube si chiar o victima.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:26 pm 
iceage scrie:
sorifin scrie:
A plouat in sud cat in ultima jumatate de an din Ardeal... 8O si atentie, fara vreun cod sau ceva.

inca o data, pentru a se da cod de ploaie trebuie ca fenomenul sa fie periculos, or ploaia e periculoasa NUMAI daca pune risc de inundatii, ceea ce nu a fost cazul din motivele pe care le-am aratat inca de vineri...
Avertizarea cod galben se impunea doar pentru sud-est, unde vantul a depasit 15mps la rafala si a determinat pagube si chiar o victima.

avertizare s-a dat, doar de codul galben era vorba, pentru ala erau toate explicatiile, daca lumea considera avertizarea neimportanta e treaba ei

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:30 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Sa nu incurcam totusi termenii.Era INFORMARE.Nici macar codul galben nu e avertizare, ci atentionare.Avertizare e cod portocaliu sau rosu.Iar explicatiile erau de rasul lumii, am explicat mai sus....

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:38 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Pentru ANM vantul nu exista ca fenomen meteo ! De cand au introdus avertizarile cu coduri , o singura data au dat un galben pentru vant ! In schimb au fost si alte episoade cand au murit oameni din pricina vantului . De exemplu in primavara trecuta la Botosani au fost 2 accidente fatale de munca pricinuite de vant ( muncitori aruncati de pe bloc ) . Cred ca putem linistiti incarca constiinta ANM-ului cu aceste victime , deoarece daca ar fi emis macar o ATENTIONARE , poate oamenii respectivi si-ar fi amanat lucrul .

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 5:10 pm 
ce atentionare sa dai pentru niste fenomene locale, cum poti sa prevezi ca intr-un anumit loc vantul se va intensifica si rafalele vor depasi o limita de siguranta pentru cei ce lucreaza in constructii ?!
cum sa-i atentionezi pe cei care oricum nu te asculta
se fac recomandari mereu sa se circule cu prudenta, in raport cu conditiile de trafic, unii o fac, unii nu,
iar printre cei din urma se nasc victime rutiere
ce-ti spune instinctul de conservare cand se isca cate un fenomen meteo periculos, sa te adapostesti, sa te feresti, nu sa faci pe istetul ca tu esti mai curajos si tie nu ti se poate intampla nimic
asa se intampla mereu
nu mai tot blamati ANM-ul ca si voi daca ati face parte din sistem v-ati comporta fix la fel ca ei,
cu aceleasi explicatii
toata lumea e experta in fotbal cand sta pe marginea terenului si comenteaza, cand e pe teren si isi da cu stangu in dreptu e alta mancare de peste, c-o fi, c-o pati, asa e si in meteorologia noastra

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 5:30 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vai de capul meu cat ghinion, Slatina ultima din sud cu 25 mm in rest 52 la Caracal si 34 la Bucuresti, am stat prost la vant si foarte prost la pp.

Furtuna din 16 iunie 2010 chiar daca a fost mai mult decat multumitoare aici la Caracal a fost mai puternica si a facut ravagii intr-un parc, de asemenea in comuna Ghimpeteni a dat de pamant cu stalpii de medie tensiune de pe camp. Caracalul pare mai norocos decat Slatina ca sunt prea multi prosti acolo si prostii au noroc in viata. :lol:

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 6:05 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eugenraduoradea scrie:
ce atentionare sa dai pentru niste fenomene locale, cum poti sa prevezi ca intr-un anumit loc vantul se va intensifica si rafalele vor depasi o limita de siguranta pentru cei ce lucreaza in constructii ?!
cum sa-i atentionezi pe cei care oricum nu te asculta
se fac recomandari mereu sa se circule cu prudenta, in raport cu conditiile de trafic, unii o fac, unii nu,
iar printre cei din urma se nasc victime rutiere
ce-ti spune instinctul de conservare cand se isca cate un fenomen meteo periculos, sa te adapostesti, sa te feresti, nu sa faci pe istetul ca tu esti mai curajos si tie nu ti se poate intampla nimic
asa se intampla mereu
nu mai tot blamati ANM-ul ca si voi daca ati face parte din sistem v-ati comporta fix la fel ca ei,
cu aceleasi explicatii
toata lumea e experta in fotbal cand sta pe marginea terenului si comenteaza, cand e pe teren si isi da cu stangu in dreptu e alta mancare de peste, c-o fi, c-o pati, asa e si in meteorologia noastra

Eugene, vantul a depasit 60km/h aproape prin tot sudul si sud-estul tarii, deci n-a fost intr-un anumit loc.Exemplul lui Catalyn e unul perfect valabil.Daca in SUA, care nu se compara cu noi ca marime, acei meteorologi pot da avertizari pt un singur stat, sau pt un singur oras dintr-un stat, noi de ce nu putem?.Daca acolo nu se da avertizare si cineva moare pt ca n-a stiut, acel meteorolog care nu si-a facut datoria pt care e platit, plateste penal.Nimeni nu-si pune problema in modul asta, ca si daca s-ar fi dat avertizare omul ala tot ar fi murit ca n-ar fi tinut cont de ea.Cand se va intampla si la noi asta??Cand se isca vreun fenomen meteo periculos te duci si te adapostesti, dar daca te afli pe o schela la 20m de sol si vin niste rafale puternice dintr-o data unde te duci?Daca erai avertizat macar inainte cu 24 de ore ca vor fi astfel de fenomene poate nu te mai urcai acolo in acea zi.Inc-o data, eu nu-i blamez neaparat ca n-au dat cod galben, desi era treaba lor sa o faca, ma enerveaza la culme ca de fiecare data vin cu astfel de explicatii de prost gust, pt prosti asa.Si daca te-ai uita pe sectiunea avertizari a forumului, vei vedea ca au fost situatii mult mai slabe decat aceasta si atunci s-a justificat codul galben.Nu uita ca probabil aceeasi oameni le spuneau la tornade vartejuri, si spuneau ca in Romania nu exista tornade, si o spuneau si acum daca nu exista internet si nu erau inventate aparatele de filmat.Si pe langa asta mai si falsifica diagnoze, dar poate au vreo scuza si acolo, om fi noi prosti.Ar trebui sa ne angajam la anm, poate ne desteptam si vom incepe sa gandim si noi altfel decat restul tarilor.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]