E mai frig la Uricani decat la Petrosani,am avut un coleg care povestea mereu la facultate despre asta(cand noi cei din oltenia ne plangeam de frigul din Petrosani

).E deosebit de frig pe valea jiului de Vest ,exceptie face Vulcan care se aseamana mai mult cu Petrosani fiind mai aproape(nu cai .Dar de la Lupeni incolo e o alta lume,pacat ca intr-adevar nu sunt statii meteorologice.De Campul lui Neag nu mai zic,chiar as fi fost curios de niste minime absolute in zona aia,sau de cantitati de precipitatii.Din punctul de vedere al precipitatiilor,efectiv primeste din plin si ciclonii mediteraneeni si depresiunile islandeze,datorita asezarii "sub Retezat" ca sa ma exprim asa
In ceea ce priveste vantul,Valea jiului e zona din tara cu cea mai mica viteza medie a vantului,pot sa fie inversiuni termice in orice zi din an in cazul in care contextul aerosinoptic o permite.In cazul Petrosani este justificabila clima rece pentru altitudinea la care se afla,in sud avand defileul jiului prin care se propaga curenti reci,dar tototdata in sudul si sud-vestul depresiunii sunt masive muntoase cu inaltimi apreciabile(ex Vf.Straja-1868 m);in est creasta inalta a parangului de la Vf.Parangul Mic pana la Varful Parangu Mare,din nord si vest se propaga curenti reci dinspre Banita si culmea Tulisa din Retezat si Sureanu.Ba chiar am citi ca minima absoluta la Petrosani(nu imi amintesc cat exact) e mai scazuta decat la statia meteo Parang situata la o altitudine in jur de 1500-1600 m.In concluzie e foarte interesanta clima acolo,la capitolul minime in unele dimineti cum spuneam uneori pana si Miercurea Ciuc paleste

Si sa nu mai zic de furtunile locale convective care se formeaza al naibii de des vara acolo,numai bune pentru chasing