doodoo scrie:
Eugene, ai renuntat la tabelele tale zilnice observ...
Am renunțat de multă vreme, de anul trecut din vară. Le am pe toate, actualizate la zi, dar nu le mai postez pentru că nu cred că sinteza acestor date preocupă cu adevărat pe cineva.
Nimeni de pe forum nu face așa ceva, discută doar despre observații ale unor fenomene pe care le percepe personal atunci când se petrec sau chibițează despre cum va fi vremea.
Foarte rar mai postez ce se petrece în regiunea mea, o regiune care în afară de vânt nu iese în evidență cu nimic. Sorin de la Tg Mureș mai posta date de la toate stațiile într-o vreme dar a renunțat și el.
O sinteză lunară cred că e arhisuficientă, plus cele 23 de stații din flux sau cele 10 climatice de pe ogimet.
Am făcut o comparație în ultimii doi ani cu cea mai apropiată stație de Oradea de unde am date climatice, Debreținul din Ungaria. Foarte apropiate datele cam la toate capitolele.
Mai nou am început să dau atenție radiației solare din rapoartele stațiilor meteo ANM și m-am lămurit destul de repede. O medie anuală ar fi cam de 300 de wați pe metru pătrat, 100 de wați iarna și 5-600 de wați vara.
Ungurii nu dau date despre acest subiect, fie că stațiile lor nu sunt dotate cu astfel de senzori, fie că nu le transmit. Sunt pomenite doar orele cu soare, mai precis numărul acestora.
La noi există astfel de date, inclusiv la stațiile automate fără observator sau care nu mai transmit pe timpul iernii date despre precipitații. Ce nu am înțes este că stațiile montane nu sunt dotate cu senzori de radiație solară, oare de ce ?