forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 27, 2026 10:44 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Mosna, Iasi
MesajScris: Dum Sep 07, 2014 9:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Oricum, atmosfera e de toamnă pură pe aici. Încep să se îngălbenească copacii, iar vegetația e uscată în mare parte.

Ingalbenirea atat de timpurie a copacilor ilustreaza cat de serioasa e seceta in zona voastra.

Sus

MesajScris: Lun Sep 15, 2014 7:04 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Cireșii sălbatici au fost primii care au „ruginit”, dar frunze galbene au început să apară (și să cadă) practic în toți copacii. În general, vegetația e mult mai uscată decât anul trecut, cam ca în 2012 și 2011.

De altfel, e ceva normal ținând cont că n-a mai plouat deloc de 19 zile. De mâine va intra în categoria perioadelor secetoase mai notabile (peste 20 de zile). E interesant că și în 2005 a fost o perioadă secetoasă aproximativ în același interval (25.08 - 15.09). După ECMWF și GFS, se va menține până sâmbătă sau duminică.

24 mai 2014
Imagine

11 septembrie 2014
Imagine

Și un răsărit peste dealurile Moldovei...
Imagine

Sus

MesajScris: Mar Sep 16, 2014 9:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Seceta cat cuprinde la tine.Nu cred ca se vor putea face insamantarile pentru toamna daca nu vin ploile si acolo.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 20, 2014 8:54 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

De luni vin câteva ploi... Deja a începutul culesul viilor, păcat că de la ploile astea se vor mai strica...

În această dimineață a fost prima brumă în câteva zone din vale.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 21, 2014 4:40 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cel mai bun vin a fost in 2012.

Sus

MesajScris: Dum Sep 21, 2014 5:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O fi fost, dar totodata a fost si foarte putin datorita lipsei precipitatiilor :)

Sus

MesajScris: Lun Sep 22, 2014 6:58 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

În 2012 a fost puțin, dar și datorită gerului din februarie (cel puțin aici în Moldova), producția fiind cam de 4-5 t/ha. În schimb, porumbul, în general foarte dependent de ploile din mai, a fost destul de OK (mai ales că a fost și o furtună decentă pe 23 august).

În 2007 a fost un vin tare, mai ales în viile de pe versanți expuși sudic sau sud-estic, dar totodată și o producție-record (ușor peste 10 t/ha). Pe de altă parte, în estul Moldovei a fost cea mai slabă recoltă de porumb din 1946 încoace.

Anul ăsta via e destul de slăbuță, mai ales unele soiuri (Feteasca albă și Tămâioasa, dar și Aligote e cam puțin). La unele soiuri hibride, de masă, care au rodit mult s-au „deshidratat” efectiv strugurii... Porumbul, care deja s-a cules în mare parte, nu e rău deloc, a avut noroc de mai și iulie.

Sus

MesajScris: Dum Oct 19, 2014 8:09 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

După o jumătate de noapte cu vânt destul de puternic și o jumătate cu vânt mai liniștit, dar nu calm, în această dimineață am avut primul îngheț la Moșna și pe deal (minima anterioară era de 2,3 în septembrie).

O dimineață frumoasă...
Imagine

Imagine

Minima în aer la 2 m de sol a fost de -0,4°C și s-a înregistrat cam între 7:30 și 7:35 (în acest interval temperatura a stagnat, apoi o rafală a crescut-o puțin). La fel a indicat și termometrul clasic de min/max cu mercur. Mai punem cam 1,5-2 grade și obținem minima din vale.
Imagine

Deși solul a fost umed de la ploile de ieri, temperatura a scăzut la acest nivel cam până la -2,5°C (dar n-am fost pe fază și poza am făcut-o abia 20 de minute mai târziu...)
Imagine

Din această cauză, nu s-au îndeplinit peste tot condiții de formare a brumei, dar acolo unde s-a putut, s-a format în strat gros:
Imagine

Mașina a înghețat bocnă pe toate parțile. S-a terminat de dezghețat complet abia pe la ora 10 (e umbrită o parte de dimineață).
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

---
Pe aici se spune că, cel puțin înainte, în foarte mulți ani ningea în jur de Sf. Dumitru (26 oct). Mie nu mi-ar displace deloc să prind măcar un episod slab week-end-ul viitor. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Oct 19, 2014 8:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din ciclul reci mai sunt diminetile moldovene :))) Faine pozele si frumoasa caracterizare a zilei :)

Presimt ca la iarna o sa fii cel mai invidiat user de pe forum pentru ca acest anotimp e "specialitatea casei" pe acolo.Bine ca nu ai fost in iarna 2012-2013, ai fi aratat numai ninsori in timp ce pentru cei din sudul tarii frustrarile erau maxime cu ploile la 2 C :lol: :twisted:

Sus

MesajScris: Dum Oct 19, 2014 9:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte fain raportul de la Mosna! Multumim!
O descriere foarte frumoasa a diminetii, iar in plus, asa cum se spune, o imagine valoreaza cat 1.000 de cuvinte. :)

Sus

MesajScris: Lun Oct 20, 2014 6:34 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mulțumesc, băieți! :)

Cât despre ierni, în ce privește zăpada și viscolele, pot spune că iernile adevărate în Moldova s-au rărit destul de mult după anii '60. Ultimul viscol memorabil a fost cel din 13 ianuarie 1968 - 140 km/h rafala la Iași. Au mai fost două cazuri cu strat de zăpadă >= 50 cm (martie 1973 și februarie 2012), în timp ce înainte de 1970 era măcar o iarnă cu strat maxim peste 60 cm într-un deceniu. Dar au mai fost și ierni bune (măcar parțial), de exemplu iarna 1995-1996 (42 cm în martie și aproape 5 luni cu strat de zăpadă), noiembrie 2001 - ianuarie 2002, ian-feb 2004, feb 2012, iarna 2012-2013. La Cotnari recordul pentru perioada 1961-prezent s-a înregistrat chiar în februarie 2012 (70 cm).

Sus

MesajScris: Lun Oct 20, 2014 7:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deceniul 1961-1970 este de referinta in ceea ce priveste iernile :)

Din datele pe care le ai tu, care a fost cel mai mare strat de zapada la Iasi ?

Sus

MesajScris: Mar Oct 21, 2014 11:46 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Știi câte date contrarii am găsit prin cărți, până la urmă am făcut rost de date corecte.
Top 3 la Iași:
1. 89 cm - februarie 1953
2. 82 cm - februarie 1932
3. 76 cm - ianuarie 1901

Iarna 1900-1901 a fost de fapt un eveniment intens în ianuarie și atât (stratul s-a terminat de topit în februarie - la începutul lunii erau 32 cm). Tot un eveniment intens în care Iașiul a „tras lozul câștigător” a fost și în februarie 1953. Februarie 1954 cu seria de viscole remarcabile în sud, a adus „doar” 52 cm la Iași. Pe de altă parte, iarna 1931-1932 rămâne cea mai tare iarnă în ce privește zăpada, cu un sezon hibernal perfect din noiembrie până în martie și o grosime cumulată de 195 cm.

Mai aproape de Moșna, la fosta stație meteo Huși (ce a funcționat în perioada 1923-2002), cele mai tari ierni sunt 1931-1932 (62 cm chiar și în martie) și mai ales celebra 1928-1929 (110 cm în ianuarie). Iar stația de la Huși era situată pe o terasă mai înaltă a Prutului; la cicloni retrograzi deobicei linia de dealuri de la vest de Moșna (Fața Prutului) ia grosul precipitațiilor.

Dar, în general, cu excepția dealurilor înalte (singura stație meteo relevantă e Bârnova), în Moldova nu grosimea impresionează, ci persistența stratului (mai ales în nord) și viscolele, când se produc.

Sus

MesajScris: Joi Oct 23, 2014 5:53 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Faine date...

Sus

MesajScris: Lun Dec 29, 2014 11:23 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Iată că, după cum mă așteptam, intensificarea orografică pe versanții estici a funcționat, astfel explicându-se atât stratul de la Cotnari, oarecum neașteptat, cât și stratul depus pe versanții estici ai Dealurilor Răducăneniului.

La Moșna, în comună, stratul de zăpadă măsoară 40 cm, ceea ce înseamnă că la peste 350 m sunt cam 50-55 cm, foarte probabil maximul din acest ciclon. Păcat că nu am putut merge acolo azi... :(

Sursa: Facebook
Imagine

Bineînțeles, Moșna a livrat și viscol...
https://www.facebook.com/video.php?v=756093971125549

De asemenea, majoritatea drumurilor din zonă sunt încă închise, inclusiv E 581/DN 24B Huși - Albița și DN 24A Murgeni - Huși.

L.E.: Se pare că spre seară viscolul s-a mai intensificat la Moșna (la fel ca la Iași, în fond)!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 32  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]