forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Mai 23, 2026 11:08 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 351 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: starea vremii in Sahara.
MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 2:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

30 mai
Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 2:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

31 mai
Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 2:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vaporii de apa 1 iunie ora 6.
Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 3:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Iata un bun exemplu de injectare a Polului cu caldura, in timp ce Sahara poate fi traversata de umezeala pe o diagonala spre noi. Modelul ideal ce-mi convine? Poate fi ceva mai favorabil?
Da, imi trebuie un Pol Nord cat mai cald!!
Inca un minim istoric al ghetii si m-am scos!! Da, vara trebuie urmarit si Bipolul Arctic.
Daca Campia Rusa livreaza bine vara asta...Uneori ma sperii si eu de ceea ce se poate intampla, contrar semnaturii... :oops:

Sus

MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 7:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://tropic.ssec.wisc.edu/real-time/imagemain.php?&basin=europe&prod=irbd&sat=m7
http://tropic.ssec.wisc.edu/real-time/windmain.php?&basin=europe&sat=wm7&prod=wvir&zoom=&time
http://tropic.ssec.wisc.edu/real-time/salmain.php?&prod=wvmid&time=

Diverse imagini in timp real.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 01, 2013 11:57 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Roberta 93 scrie:

Numai uitandu-te pe imaginile WV iti poti face o idee despre cum va fi vremea in urmatoarele 2-3 zile, fara sa consulti altceva.

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 9:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Roberta 93 scrie:

Numai uitandu-te pe imaginile WV iti poti face o idee despre cum va fi vremea in urmatoarele 2-3 zile, fara sa consulti altceva.

Eu aici nu incerc o prognoza, fac un fel de arhiva, chiar ma uit pe ea. Vor fi pe parcurs intrebari ce-mi voi pune si voi reveni asupra imaginilor, in cazuri similare. Desigur, urmaresc intreaga emisfera, sau cel putin partea nordica din ce se vede.
Incerc sa vad in minte cam cum se desfasura circulatia atmosferei in perioada umeda. Pana acum am vazut doua surse importante de umezeala.
Stiu doar ca sunt muuulte tipuri de unde in zona studiata.
Sigur, arhiva originala exista, insa aici pot adauga imagini suplimentare, e mai usor de analizat.
Mersul vremii arata uneori modelul predominant din trecut.

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 3:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

2 iunie.
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 3:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imaginea IR este foarte relevanta pentru conditiile care au predominat in zona Saharei in luna mai - se vede clar contrastul intre jumatatea estica fierbinte si jumatatea de vest "rece" - evident, fata de normalul climatic al regiunii, pus in evidenta si de harta anomaliilor geopot. 500 hPa. Un jet de tip polar ( :!: ) si frontul aferent au traversat frecvent desertul de la SV la NE prin partea lui central-vestica si ca urmare a acestor circulatii neobisnuit de intense au venit si transporturile neobisnuite de praf catre SE Europei. Combinatia dintre vanturile de SV si secarea uedurilor la venirea verii au asigurat conditiile pentru furtuni de praf neobisnuit de intense si extinse care au reprezentat sursa pentru transportul de praf la scara sinoptica, incununat in mod epic - cum spunea Andrei :wink: - de cazul din 30-31 mai.

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 4:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De aceea "am" nevoie de un Atlantic rece! Pentru ca acele patrunderi reci sa fie cat mai adanci (cut-off-uri) sa genereze aceste lucruri descrise de tine mai sus. Chiar m-am mirat cand am aflat ca atunci cand era umeda Sahara, Atlanticul era mai rece (dar "venea" dupa perioada glaciara) si Sahara mai calda.
Au fost vremuri bune! Si acum e o buna oportunitate pentru racirea rapida a Atlanticului, se va vedea.
Bine, respectand proportiile.
Si atunci Polul s-a incalzit brusc, era cu 8 grade mai cald ca acum. Si nu au disparut ursii polari cum ne sperie astia acum in documentare.

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 4:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De fapt nu speram sa vad atat de mult din partea desertului cand am inceput topicul. Ideia centrala a topicului e ca Sahara E UN INDICATOR CLIMATIC.
Daca GW continua Sahara devine umeda si pot demonstra in STUDIUL CLIMATIC in amanunt cum, cu argumente solide si calcule matematice.
Automat Polul Nord se incalzeste, iar Atlanticul SE RACESTE.
Incalzirea Polului aduce doar reducerea de vara a extinderii gheturilor, NU REDUCE SI EXTINDEREA DE IARNA.
Datorita efectelor de feed-back complexe, iarna gheata se reface rapid, iar suprafata tot mai mare de gheata ce se formeaza sau dispare sezonier, constitue o uriasa pompa de frig pentru Atlantic.
Pot demonstra IN STUDIU in detaliu toate efectele de feed-back. Cu argumente fizice clare.
De fapt ceea ce s-a intamplat iarna trecuta m-a convins ca am avut dreptate.
Nu m-am gandit insa initial ca umezirea Saharei duce automat la un climat mai umed si la noi.
Desigur, instalarea efemera a blocajelor pot aduce nuante in climat, insa s-a dovedit potentialul de umezeala al desertului...
Chiar si pe imaginile WV, suntem indusi in eroare. La temperatura ridicata, aceeasi nuanta in WV e realizata cu mai multa umezeala decat la temperatura scazuta...(WV=Water Vapor) pentru cei neinitiati.
Cu alte cuvinte, pot vedea exact ce se intampla climatic, amplasarea statiilor meteo langa betoane sau nu, nu are influenta decat asupra graficelor, realitatea e realitate.
Ceea ce se intampla arata exact potentialul climatic actual.
Daca Sahara nu devine umeda, GW e SLABA. Punct!!! Asta e de demonstrat, forta reala a GW.
Si tot pentru neinitiati, GW= Global Warming!
Cred ca am fost foarte clara.

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 7:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

2 iunie Potcoava a ajuns in Sahara, de obicei era la nord de Alpi. Nu a mai avut loc. O situatie cel putin ciudata. Tinde sa faca blocaj si dinspre Sahara, dar nu va face concurenta blocajului Rus si Azoricului. De fapt ce e in Sahara e doar o anexa a Azoricului. Nu am putea fi izolati in blocaje. Sau asta ne convine cel mai mult??
Imagine

Ultima oară modificat de Roberta 93 pe Dum Iun 02, 2013 7:09 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 02, 2013 7:08 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Antalya totusi nu vede ploaie in perioada asta, tot vor avea de asteptat pana in octombrie. Dubai e cu 35-38 dar Riyadh vad ca are de gand numai cu 43-45 toata vara, e mai continental, deci mai cald vara si mai rece iarna.

Sus

MesajScris: Dum Iun 02, 2013 7:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Totusi, imaginea de mai sus imi arata ca nu s-a putut initia nici macar o circulatie ciclonica, desi aveam acel usor jet din cealalta imagine, ce taia desertul in diagonala de la sud-vest la nord-est. Nu s-a putut...de ce oare?
Imagine

Ultima oară modificat de Roberta 93 pe Dum Iun 02, 2013 7:18 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 02, 2013 7:15 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ciclonica pentru cine, Antalya?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 351 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]