Ieri dupa-masa am vizitat doua statii meteo din judetul Arad:
- Arad (15200);
- Siria (15179).
Statia din
Arad este amplasata in S-E Aradului, chiar la iesirea din municipiu spre localitatea Fantanele:
Ne-a intampinat o doamna observator meteo foarte amabila care ne-a prezentat atat cladirea statiei, cat si platforma acesteia.
Cladirea statiei a fost renovata si modernizata de curand, conditiile fiind foarte bune.
Noi am ajuns pe la ora 14:30, adica tocmai cand se trimitea raportul meteo pentru ora 15:00 (12Z). Datele sunt culese direct de catre statia automata Vaisala, iar observatorul mai adauga doar vizibilitatea, nebulozitatea, tipul norilor si fenomenele.
Pe platforma statiei pe langa senzorii statiei automate au foat pastrate si instrumentele clasice care pot fi oricand folosite in caz de nevoie. Din cate mi-am dat seama insa n-a mai fost cazul de mult timp sa le foloseasca, pentru ca d-na observator nici nu mai stia precis in care dintre cele doua adaposturi clasice se mai gasesc termometrele de minima si maxima.
Intr-un colt al platformei se gaseau si senzori pentru masurarea temperaturii la sol, dar si la adancimi de 5, 10 si 20 cm.
Dintre instrumentele clasice inca folosite face parte si heliograful.
De asemenea, mai sunt inca pastrate nu mai putin de 4 (patru) pluviometre clasice care se utilizeaza pentru masurarea precipitatiilor solide.
Dupa ce i-am multumim si ne-am luat la revedere de la d-na observator am plecat spre
Siria, unde statia meteo este fara personal.
Desi se putea urca si cu masina pana sus la statie si cetate am decis sa urcam pe jos cei aprox. 400 m diferenta de nivel.
Ploile de saptamana aceasta (marti 30 mm, miercuri 28 mm, iar joi 7 mm) au lasat urme adanci in deal:
Peisajul vazut de sus de pe deal e fabulos, iar pe valea de la E de Siria este o intinsa podgorie:
Siria:
Galsa:
Cetatea:
Statia meteo:
Pana cand am ajuns la statie soarele se apropia tot mai mult de apus si ne cam grabeam sa coboram mai ales pentru ca in zona erau si cateva stane = caini.
Din aceasta cauza regret ca n-am ajuns mai aproape de platfora statiei pentru a face cateva poze, dar acest lucru ramane ca obiectiv pe data viitoare.
Eu cand am fost au folosit covorul rosu din dotare.