forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 8:04 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Joi Iul 01, 2021 6:44 pm 
IUNIE 2021

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux.
Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna aprilie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 18,3 grade, precipitaţii: 84,5 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=97,1 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 iulie 2021 de la orele 6 UTC.

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 01, 2021 11:05 pm 
IULIE 2021

Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux.
Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna iulie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 20,2 grade, precipitaţii: 77,8 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM= 68,6 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 august 2021 de la orele 6 UTC.

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Aug 02, 2021 9:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ai incurcat borcanele. Tabelul cu date lunare de la Oradea trebuia in subiectul dedicat. Aici trebuia sa le pui p-alea de pe Ogimet si meteomanz.

Sus

MesajScris: Mie Aug 04, 2021 3:13 pm 
Așa e, borcane încurcate, corect.
Să remediem eroarea. :)

Imagine

Ultima oară modificat de eugenraduoradea pe Mie Aug 04, 2021 4:57 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Aug 04, 2021 4:32 pm 
Am observat că ogimet prezintă medii de la 11 stații ale perioadei 1991-2020.
În general la nivelul întregii țării mediile de la Cluj și Sibiu arată cele mai apropiate valori de media din luna respectivă.
Deocamdată avem 7 luni, în prima lună a anului viitor vom avea o situație completă și vom vedea cam care sunt reperele față de media 1961-2020 prezentă în rapoartele lunare climatice de la ANM.
E clar că în ultimii 30 de ani vremea s-a încălzit destul de bine, probabil cam cu un grad față de perioadele anterioare până în 1960.
Și dacă tot e vorba de luna iulie, tot pe ogimet, am calculat că avem o abatere pozitivă de 1,8 grade la cele 11 stații de la care am date față de mma 1991-2020.

Sus

MesajScris: Joi Aug 05, 2021 1:23 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mulțumesc pentru date. La Craiova am rotunjit, ca de fiecare dată, în plus fiecare medie diurnă după împărțire la 4 și de-asta am terminat cu +25,7C, deci o zecime în plus față de Ogimet. Vedem mesajul CLIMAT de la stație cît dă... tot 25,6 C. Hmm, cred că nu rotunjesc deloc mediile zilelor, le lasă așa la 0 - 3 zecimale și fac doar o rotunjire la final prin împărțirea sumei zilelor la 30/31.
Interesant, o să verific și cînd vor valida baza de date. În Climat am văzut media minimelor la 18,6. Sigur o greșeală, e 18,7.

Sus

MesajScris: Mie Sep 01, 2021 1:02 pm 
AUGUST 2021

Date reper pentru luna august la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 19,7 grade, precipitaţii: 64,7 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=66,9 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 septembrie 2021 de la orele 6 UTC.
Nu am mai calculat mediile din valori minime şi maxime întrucât meteomanz-ul nu şi-a mai actualizat datele lunii august de pe la jumătatea lunii.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Oct 01, 2021 11:46 am 
SEPTEMBRIE 2021

Date reper pentru luna septembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 14,8 grade, precipitaţii: 55,0 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=28,7 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 octombrie 2021 de la orele 6 UTC.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Oct 01, 2021 7:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarăși o nenorocită de zecimală între ce calculez eu și ce calculează sfinția sa ogimet. Eu nu iau cele 120 de valori climatologice și le adun și le împart la 120, ci iau cele 30 de medii zilnice obținute deja prin rotunjire după împărțire la 4 și le adun și le împart la 30, aplicînd o a doua rotunjire la final. Iote că eu am 18.3, iar ei 18,2. O să întreb iarăși la ANM cum calculează ei.

Sus

MesajScris: Mar Oct 05, 2021 9:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Normal zic eu e sa aplici o singura rotunjire la final de luna, la medie.Cred ca asa face si ANM.

Sus

MesajScris: Lun Noi 01, 2021 7:44 pm 
OCTOMBRIE 2021

Date reper pentru luna septembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 9,6 grade, precipitaţii: 43,5 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=33,1 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 noiembrie 2021 de la orele 6 UTC.

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Dec 02, 2021 2:01 am 
NOIEMBRIE 2021

temperatura: 3,8 grade, precipitaţii: 41,5 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=37,3 mm.
În tabel, la partea de precipitații de pe meteomanz, am valori din 1 decembrie 2021 de la orele 6 UTC.

O observație de-a lungul timpului, diferența între mediile din 4 valori zilnice și din valori de minime și maxime zilnice se aplică în sens invers față de media celor 158 de stații ANM, aproximativ. De exemplu, media din 4 valori zilnice este de 6,3 grade, din minime și maxime este de 6,8 grade, la nivelul celor 158 de stații media este cam de 5,8 grade. Rar se întâmplă ca mediile celor 23 de stații să aibă aceleași valori cu mediile celor 158 de stații, în general diferența asta de 0,5 grade e valabilă de fiecare dată. Și mai apar discrepanțe și la precipitații, la cele 23 de stații din flux valoarea precipitațiilor lunare este de fiecare dată mai mică notabil față de valoarea precipitațiilor lunare de la cele 158 de stații, sunt prea multe stații din cele 23 care acoperă zona sudică.

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Dec 02, 2021 3:11 pm 
Media celor 159 de stații ANM, conform datelor obținute de pe ogimet, pe luna noiembrie: 5,9 grade.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 01, 2022 3:55 pm 
DECEMBRIE 2021

Meteomanzul a lipsit de pe internet mai bine de 3 zile cu tot cu date din perioada respectivă așa că am renunțat la meteomanz luna asta.
Date reper pentru luna decembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: -0,8 grade, precipitaţii: 44,8 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=82,9 mm.
În tabel la partea de precipitații de pe ogimet am valori din 1 ianuarie 2022 de la orele 6 UTC.
La nivelul țării media este de aproximativ 1 grad, zilele viitoare voi fi mai exact. Aici discutăm de toate cele 159 de stații care apar pe ogimet.

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 02, 2022 4:04 pm 
Am să vă pregătesc o surpriză, am făcut referire mai demult la 11 staţii meteo în climatul ogimet. Am făcut nişte tabele cu perioada 1991-2020 la cele 11 şi ce s-a întâmplat în anul 2021, valori lunare atât temperatură cât şi precipitaţii, valori de referinţă şi valorile anului trecut. Mai am o lună de bifat, luna decembrie şi apoi voi fi în stare să fac o comparaţie cu cele 23 din flux şi aceste 11 staţii climat ogimet. Dacă e să ne luăm după primele 11 luni avem o medie termică de referinţă de 10,9 grade şi una realizată anul ăsta de 11,0 grade, adică vax. La precipitaţii avem o medie anuală de referinţă a celor 11 staţii, după 11 luni, de 50,8 mm şi o medie realziată în 2021 de 53,8 mm. Probabil că luna decembrie va aduce modificări destul de mici chiar dacă la nivel naţional a fost mult mai caldă şi mai ales mai umedă.
Aşteptăm să vedem când va binevoi ogimetul să ne facă publice valorile de referinţă şi valorile ultimei luni a a anului trecut. La precipitaţii voi putea face o comparaţie şi faţă de cele 159 de staţii pe care le-am monitorizat zilnic tot anul.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]