Din pacate mai e mult pana vom intelege importanta vegetatiei si a pomilor! De distrus , e usor sa distrugi spatii verzi si sa defrisezi paduri pentru constructia de cladiri, dedii de firme, benzinarii, etc. La mine in zona, intr-un fost parculet pentru copii se construieste o frumusete de bloc rezidential cu 5 etaje !
Suntem nevoiti sa suportam zgomotul si praful, chiar si-n toiul noptii
E inadmisibil ce se intampla, insa n-am avut cum sa reclam, deoarece cred ca riscam sa pic de nebuna, avand i n vedere ca cei care locuiesc cel mai aproape de zona cu santierul, n u au zis nici car.....
In careul de blocuri, in special dupa-amiaza sunt cel putin 20-30 de copii, care se joaca printre masini si fac u n zgomot infernal, zici ca e curtea unei scoli, nu blocuri in care l ocuiesc oameni ce au nevoie si de liniste, mai ales cei care lucreaza in schimburi si de noapte.
Pentru ca si copii sunt energici si nestamparati, dau cu mingea in masini, mai sparg cate un geam, rup cartoane sau trantesc cu diverse lucruri, deoarece nimeni nu i-a invatat sa se joace frumos.
De aici ies adesea scandaluri, iar pe langa ghiraiala pustilor, sunt nevoita sa ascult urletele adultilor si amennintarile acestora, care suna uneori de-a dreptul infricosator.
Daca copiilor le era lasat parculetul in care acu m se cnstruieste acel bloc de 5 etaje si daca erau organizate tot felul de tabere, de intruniri si de cursuri speciale pentru copii, la noi ar fi fost ceva mai liniste, iar viitorii tineri ar fi foar mai edicati. Asa, isi fac ebucatia la coltul strazii, vorbesc urat, au tot felul de apucaturi, sunt foarte duri, iar mediul inconjurator n u valoreaza doi bani pentrru ei, care habar n-au ce-i binele si ce- i raul.
Ne mia miram ca nu vad cu ochi buni plantatul unui copac sau curatenia voluntara, asa cu am inteles ca se facea inainte de 1989.
Nu zic ca trebuie instaurata dictatura sau dusi cu forta la plantat, la matura sau la alte treburi de acest gen. Trebuies lamuriti inca din scoala primara, cu argumente si exemple pe intelesul lor si prin jocuri si concursuri, prin care copii si tinerii sa fie stimulati sa pretuiasca natura, padurile si calitatea mediului inconjurator.
La noi la scoala, adica in generala, nu se punea mai de loc accent pe educatia civica, mai mult stiau sa ne certe si sa ne ameninte ca ajungem rau daca nu invatam sau ca ramanem repetenit, ori ne exmatriculeaza ! Apropo de exmatriculare. Sunt total impotriva exmatricularii din scoala ! Cum e posibil sa dai pe strada un copil, sa-i interzici chiar si timp de o saptamana sa mearga la o forma de cursuri. Pai daca e " baiat de cartier" nu se sprie el de exmatriculare, zice merci ca e liber sa haladuiasca pe unde-l taie capul si sa se tina de fara de legi. Nu, acesti tineri delicventi trebuie dusi in centrele speciale de reeducare ( care din pacate nu prea mai sunt bine organizate la noi). Trebuie inavatati sa redevina oameni, acolo unde se poate, ca exista si tineri irecuperabili din pacate, si sa se reintegreze in societate. Numai asa vom putea deveni, treptat treptat, o natie civilizata, care sa faca mai multe lucruri bune decat in prezent, inclusiv pentru mediul inconjurator !
Daca ar exista vreo autoritate care sa citeasca aceste randuri si sa incerce sa tina cont de ceea ce am zis aici, ar fi un lucru extraordinar de bun, insa am sanse foarte mici.