Media de ieri a fost de
15,0 grade, cea mai ridicată din ultimii 9 ani (a fost 15,4 pe 20 martie și 15,1 pe 21 martie 2004).
---
Legat de pomi, am găsit că mugurii florari desfăcuți sunt afectați de o temperatură sub -2 (vișin) ... -4 (măr, păr, prun, cais, piersic), florile sunt afectate de o temperatură sub -2,0 (cireș), -2,3 (măr, păr, vișin, prun, zarzăr, ...) și -2,9 (piersic), iar fructele au praguri critice mai variate: -0,7 (cais), -1,0 (cireș), -1,2 (păr, vișin, prun, piersic). Vița de vie este mai sensibilă, mugurii florari fiind afectați de la -1,2, iar florile chiar de temperaturi ușor negative.
În 2012, lapovița din noaptea dintre 8 și 9 aprilie și înghețul din următoarele 2-3 dimineți a surprins zarzărul în plină floare, iar corcodușul înflorit cam pe jumătate. În zonele din județ unde temperatura a scăzut sub -3, la corcoduș au căzut cam jumătate din flori, iar mulți zărzări s-au uscat parțial sau de tot (după ce oricum mulți se uscaseră datorită condițiilor din iarnă).
În 2007 înghețul de pe 2 mai n-a fost atât de intens la Iași, iar via nu a fost foarte afectată. Interesant că în timp ce a fost un an agricol catastrofal, 2007 a fost un an viticol foarte bun. Căldura a determinat atât culesul timpuriu (am cules pe 6-7 septembrie), cât și un conținut mare de zaharuri, iar producția a fost una record în unele zone, chiar de peste 10 t/ha (vie nobilă).

L.E.: Ieri după-amiază am rupt o crenguță mică de zarzăr, care avea mugurii desfăcuți, și am pus-o seara în casă în puțină apă. După 4 ore de stat la o temperatură de 22 de grade s-au deschis pe jumătate bobocii, iar azi dimineața erau complet înfloriți.

)