forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 7:01 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Vin Mar 21, 2014 10:52 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Continentalism mai pronunțat aici, dar azi „v-ați luat revanșa” :)) și vestul a fost lider la maxime, cu 23,6 la Chișineu-Criș și 23 la Timișoara.

Azi pe fondul unui cer senin după ora 15, maxima din Moldova s-a înregistrat la Botoșani (22,4). La Iași după o minimă a nopții de 2,1 grade, temperatura a urcat până la 21,6, iar media a fost de 12,9 grade.

Iată și pozele promise:

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Mar 21, 2014 10:57 pm 
35 de grade maxima la sol. :)

Sus

MesajScris: Vin Mar 21, 2014 11:18 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa ce 2-3 ani la rand am stat foarte bine la capitolul fructe, datorita infloririlor tarzii, in a 2-a si a 3-a decada a lunii aprilie, astfel pomii n-au mai avut de-a face cu inghetul, anul asta mi-e teama ca inflorirea timpurie nu va aduce nimic bun.Candva in aprilie sau chiar in mai cum a fost cazul in 2007, un inghet mai serios va face mari pagube prin livezi.

Sus

MesajScris: Vin Mar 21, 2014 11:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ardealul, Maramuresul si nordul Moldovei sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere :)

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 1:09 am 
Un îngheţ prelungit poate, da unu scurt şi slab nu va afecta cine ştie ce iar semnele sunt mai mult că dacă vor fi ceva îngheţuri vor fi slabe, câteva ore până la ivirea zorilor.
Nu prea-mi vine să cred că vom avea invazii de aer rece care să dureze, două, trei dimineţi mai reci nu îngraşă porcu care face pagube la pomi fructiferi.
Never say never da după cum se arată e mai mult never decât say.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 10:17 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa faza cu transmiterea datelor doar din momentul observatiei credeam ca am vazut tot.Chiar serios, nu inteleg cum urmaresti vremea.E suficient un singur inghet de -2/-3 grade la final de aprilie-inceput de mai pt a face prapad in livezi.Sunt atatea exemple.Unul iti dau chiar eu de la Tg-Mures.3 Mai 2007.Minima -3.7 grade, recordul lunii.Pomii facuti praf.In acel an in zona Muresului nu s-a mai facut o pruna, un mar sau o nuca.Doar corcodusele au rezistat.La bunici chiar am taiat 2 pruni in primavara urmatoare pt ca s-au distrus complet si n-au mai inflorit.Pe de alta parte nu stiu cum astepti tu mai mult de 1-2 dimineti de inghet la final de aprilie.Asta doar la Ciuc e posibil.La final de aprilie sau in mai de regula cand e sa se aleaga praful, vine un inghet intr-o noapte si termina tot.Pomii sunt foarte inaintati deja, cei mai multi au rod, si e suficient chiar si -2 grade pt a le strica, iar la -4 grade sunt sanse mari sa se duca pomul cu totul.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 2:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sorine, la ce abateri formidabile avem pe mine nu m-ar mira sa nu mai fie ingheturi semnificative. Iar da ca va aparea ceva peste o luna sau chiar in mai va fi nesemnificativ pentru ca deja arborii au prins putere...

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 7:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Doodoo, n-au absolut nicio legatura abaterile pozitive de acum cu ce poate veni in aprilie sau in mai.Si observ si la tine aceeasi greseala.Un pom cu cat e mai dezvoltat, infrunzit, inflorit, in rod chiar, si nu mai are niciun mijloc defensiv, de aparare contra frigului cu atat e mai vulnerabil.Un inghet de -2 grade la inceput de aprilie la un pom inflorit poate sa-l afecteze sau poate sa nu-l afecteze, insa acelasi inghet la inceput de mai cand pomul deja are rod, poate face praf totul, iar fructele in cateva ore sa se innegreasca si sa cada.Inca o data aduc aminte de 2007, un an cu abateri termice si mai mari si cu o imprimavarare si mai timpurie decat acum.Exemple: Minima lunii martie la Mures, -3.2 grade, minima lunii aprilie -2.5, iar apoi minima lunii mai din data de 3 a fost de -3.7 grade, cea mai mica temperatura dupa data de 19 februarie :!: .Si s-a intamplat ceea ce am spus, adica nicio nuca, pruna, para, cireasa etc.A fost prima si ultima data cand am vazut cirese sau nuci mici, seara erau verzi, dimineata erau verzi, iar la amiaz cand s-a incalzit in pomi n-a mai ramas niciuna, iar pe sol era un covor de fructe moi.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 11:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa speram ca nu va fi asa, eu sunt cam optimist...

Sus

MesajScris: Sâm Mar 22, 2014 11:47 pm 
Dpdv statistic tu ai dreptate Sorine, însă anu ăsta toate prognozele ECMWF au fost egale cu zero, mai ales pt partea de vest.
Acu, la emisiunea de vreme de pe românia tv ziceau de aprilie rece şi umed pe la noi, n-ar strica mai umed dar eu cred că totul se rezumă la nişte episoade apropiate iar pe termen lung fix pix.
În fine, la faza cu îngheţu nu avem ce face, suntem la mila naturii.
Totuşi după trendul ăsta exclusiv pozitiv nu prea-mi vine să cred că peste noapte se trezeşte nu ştiu ce vortex polar adormit şi ne aduce mase de aer rece la kil, nu cred.

Sus

MesajScris: Dum Mar 23, 2014 8:52 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Eu stiu ce ziceti voi, insa in astfel de situatii trebuie atentie maxima.Ani analogi cu asemenea calduri au avut astfel de ingheturi tarzii: 1952 in 21-22 mai, 1974 in 20-21 aprilie, in 2007 in 2-3 mai.In 1975 de exemplu n-au fost.Nu spun ca vor fi sau nu, niciun model nu poate zice asta, daca era dupa modele trebuia sa avem un altfel de martie, dar sunt chestii care se intampla asa, apar in prognoza inainte cu 2-3 zile.Eu tot ce spun este ca pt noi e bine, asteptam primavara cat mai repede, ne bucuram de caldura, insa pt natura nu e foarte ok.O luna de zile merge cu sabia lui Damocles deasupra capului,

Sus

MesajScris: Dum Mar 23, 2014 9:32 am 
Episoade târzii de vreo invazie de aer rece sunt posibile oricând.

Sus

MesajScris: Dum Mar 23, 2014 5:41 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Media de ieri a fost de 15,0 grade, cea mai ridicată din ultimii 9 ani (a fost 15,4 pe 20 martie și 15,1 pe 21 martie 2004).

---
Legat de pomi, am găsit că mugurii florari desfăcuți sunt afectați de o temperatură sub -2 (vișin) ... -4 (măr, păr, prun, cais, piersic), florile sunt afectate de o temperatură sub -2,0 (cireș), -2,3 (măr, păr, vișin, prun, zarzăr, ...) și -2,9 (piersic), iar fructele au praguri critice mai variate: -0,7 (cais), -1,0 (cireș), -1,2 (păr, vișin, prun, piersic). Vița de vie este mai sensibilă, mugurii florari fiind afectați de la -1,2, iar florile chiar de temperaturi ușor negative.

În 2012, lapovița din noaptea dintre 8 și 9 aprilie și înghețul din următoarele 2-3 dimineți a surprins zarzărul în plină floare, iar corcodușul înflorit cam pe jumătate. În zonele din județ unde temperatura a scăzut sub -3, la corcoduș au căzut cam jumătate din flori, iar mulți zărzări s-au uscat parțial sau de tot (după ce oricum mulți se uscaseră datorită condițiilor din iarnă).

În 2007 înghețul de pe 2 mai n-a fost atât de intens la Iași, iar via nu a fost foarte afectată. Interesant că în timp ce a fost un an agricol catastrofal, 2007 a fost un an viticol foarte bun. Căldura a determinat atât culesul timpuriu (am cules pe 6-7 septembrie), cât și un conținut mare de zaharuri, iar producția a fost una record în unele zone, chiar de peste 10 t/ha (vie nobilă). :)

L.E.: Ieri după-amiază am rupt o crenguță mică de zarzăr, care avea mugurii desfăcuți, și am pus-o seara în casă în puțină apă. După 4 ore de stat la o temperatură de 22 de grade s-au deschis pe jumătate bobocii, iar azi dimineața erau complet înfloriți. :))

Sus

MesajScris: Dum Mar 23, 2014 6:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Wow, ce mai temperatura medie ati avut ieri. La Timisoara, pana acum cea mai ridicata de pana acum a fost de 13.3°C si s-a inregistrat in ziua de 17 martie.

Interesate informatiile pe care le-ai gasit despre modul cum inghetul afecteaza pomii.
In minte ca atunci cand eram mic, intr-o primavara prin anii 1990-1995, pentru ca o bruma tarzie sa nu afecteze florile de cires, am aprins impreuna cu bunicul inainte de rasarit mai multe gramezi cu rumegus pregatite din ziua precedenta in gradina.

Legat "Metode de protecţie contra îngheţurilor tardive de primăvară a pomilor fructiferi" am gasit articolul de mai jos foarte bine realizat:
http://www.agrias.ro/2011/03/metode-de-protectie-contra-ingheturilor-tardive-de-primavara-a-pomilor-fructiferi/

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 12:52 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Astăzi maxima zilei a urcat doar până la 16,4 grade, mai mică decât maxima nopții care a fost de 16,9. Pe fondul nebulozității, nici minima nu a scăzut sub 6,3. Media zilei a fost astfel de „doar” 11,0 grade (în perioada 1894-1975 ziua de 25 martie are o medie multianuală de 4,5 grade), corespunzătoare deobicei celei de-a doua decade din aprilie.

Precipitații și-au făcut apariția abia spre seară, dar au ocolit Iașiul, unde a plouat doar slab. Cantitățile sunt foarte modeste, aștept rapoartele de mâine pentru comparații.

---
Astăzi în oraș au început să înflorească toți zarzării și chiar destul de mulți corcoduși. Astfel, orașul are un avans cam de 3-4 zile față de zona imediat exterioară, unde ieri după-amiază corcodușii abia aveau mugurii puțin umflați.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]