forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 3:47 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Joi Noi 20, 2014 10:04 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mult mai enervantă însă e izoterma de 0°C la 850mb, care are prostul obicei de a se „prelinge” greu către SE, lăsând uneori Iașiul ore întregi în freezing rain, până când nu mai poți să ieși din casă (dacă nu vrei să-ți rupi gâtul :) ). Acum nu e cazul la Iași (încă), însă la Bârnova de vreo 3 ore plouă la -1°C, și, deși observatorul văd că nu raportează asta, cu siguranță că se depune polei la greu pe copacii de acolo (la fel ca în octombrie, când deși nu a raporat nimic, am aflat că în zonă crengile copacilor au fost acoperite de ~2 cm de polei!). Dar, mă rog, așteptăm... :) Cotnariul însă va lua ceva zăpadă în următoarele ore.

Iată și câteva poze de azi-dimineață la Bucium, la o altitudine ușor mai coborâtă față de Bârnova:
Imagine

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 11:14 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și întocmai de ce mă temeam... Izoterma s-a mișcat foarte greu și grosul precipitațiilor de aseară a căzut în formă lichidă și în zona înaltă. Abia pe la ora 2 a început să se facă transformarea. E ciudat cum de stația ANM Iași nu a raportat nimic (până la 9.30), deși eu am văzut noaptea lapoviță afară, la fel și aeroportul.

Bârnova însă, chiar și așa, a strâns 14 cm.

Cantități de precipitații în 24 de ore:
Iași ANM: 27,4 mm
Cotnari: 15,4 mm
Bârnova: 46,0 mm

Cantități cumulate din acest episod:
Iași ANM: 47,3 mm
Cotnari: 38,8 mm
Bârnova: 71,5 mm

Strat de zăpadă:
Cotnari: 6 cm
Bârnova: 14 cm

L.E.: Ninge mărunt acum și la mine.

Ultima oară modificat de redeme pe Vin Noi 21, 2014 11:46 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 11:39 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Redeme, la Barnova au cazut de exemplu 60 mm, tu cred ca ai pus si precipitatiile cazute acum 3-4 zile, dar care nu au fost direct legate de depresiunea asta. Oricum, daca temp la 850 hPa era cu 2 grade mai scazuta, la Barnova acum zapada avea juma de metru.

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 11:54 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Da, am uitat să precizez, este vorba de intervalul 17.11 ora 9 - 21.11 ora 9 (perioadă în care nicio zi nu a fost lipsită de precipitații). Primul post a fost cel de marți și am continuat numărătoarea, chiar dacă precipitațiile au avut cauze diferite.

Strict din acestă depresiune au căzut următoarele cantități:
Iași ANM: 36,0 mm
Cotnari: 22,8 mm
Bârnova: 54,2 mm

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 8:45 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Ei bine, până la urmă n-am mai putut rezista să privesc vremea din Iași și am plecat la Bârnova.

Exact după părăsirea orașului, la intrarea în gara Ciurea, la 7 km de gara Nicolina (de unde am urcat), a apărut prima zăpadă depusă ici-colo. Imediat după ieșirea din aceeași gară, în zona unde linia începe să urce, stratul a devenit uniform. La halta Picioru Lupului, după alți 5 km, stratul deja măsura cam 7-8 cm.

La gara Bârnova așa se prezenta vremea când am ajuns:
Imagine

Deși nu mai fusesem niciodată înainte pe un mic traseu prin pădure, care scurtează distanța dintre gară și satul Slobozia sau stația meteo, zăpada mai groasă decât mă așteptam m-a convins.
Imagine

Imagine

Așă că am continuat să urc.
Imagine

Imagine

Din păcate, după cum mă așteptam, ploile de ieri și de azi-noapte, căzute la temperaturi negative, chiar au avut efecte foarte nefaste. :( S-a depus mult polei, crengile copacilor s-au aplecat de greutate, iar sub presiunea zăpezii se rup chiar și crengi groase. E cam sinistru să auzi pârâituri puternice și să vezi cum ramuri mari se rup și se prăbușesc.
Imagine

Imagine

Între timp, vizibilitatea se reducea, iar strătul de zăpadă devenea mai gros, îngreunându-mi plăcut mișcările.
Imagine

Imagine

Imagine

O urmă de căprioară, cel mai probabil. În ciuda faptului că nu mai este o pădure compactă și „nepătrunsă” ca acum 2-3 secole, încă trăiesc destul de multe animale în aceste păduri, deși din păcate sunt vânate, legal sau nu (după mine vânătoarea n-ar trebui permisă decât în caz de suprapopulare). Totodată, în ciuda ninsorii, erau multe păsări active prin pădure, chiar și ciocănitori.
Imagine

Ningea mai tare și începusem să fiu foarte precaut când treceam pe sub copaci, mai ales că eram singur. De vreo două ori s-au rupt crengi aproape de mine. Și vântul era mai puternic și se auzea acel șuierat specific.
Imagine

Imagine

Așă că am decis să mă opresc în acest punct, la 50 m sub altitudinea stației meteo, și la aprox. 15 minute de mers de aceasta.
Imagine

Imagine

Am admirat câteva minute în tăcere ninsoarea, peisajul, natura.
Imagine

(Scuzați fulgii de pe obiectiv)
Imagine

Între timp, ceața s-a lăsat mai puternic și vizibilitatea s-a redus foarte mult, așă că am plecat înapoi spre gară.
Imagine

Interesant că mai sunt câțiva copaci la care nu au căzut încă toate frunzele...
Imagine

De exemplu la paltini:
Imagine

Și acum în apropierea gării, un trunchi care parcă îndeamnă la popas. Dar deja mă relaxasem câteva minute în zăpadă mai sus...
Imagine

Ninsoarea a fost moderată pe parcursul întregii plimbări, liniștită în zona joasă a pădurii, și ușor viscolită în zonele mai descoperite (mai ales în zona gării). De altfel, și la această oră continuă să ningă moderat la Bârnova.

Stratul de zăpadă cel mai redus era la gară (la altitudinea cea mai mică). Eu am măsurat în trei locuri diferite pe traseu, cam în intervalul 14:15 - 15:00, grosimile fiind cuprinse între 15 și 30 cm, iar în locurile predispune acumulării era mai gros (de vreo două ori m-am afundat în aproape jumătate de metru de zăpadă). Bineînțeles, măsurătorile făcute pe versanți, în păduri, n-au cum să fie relevante meteorologic (zăpada se acumulează de-a lungul văilor etc.)

La întoarcere am văzut că limita depunerii zăpezii coborâse puțin.

Oricum, mă bucur mult de această plimbare și mă bucur că a venit iarna cu adevărat! :)

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 9:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Superba drumetia si, ca de obicei, foarte frumos surprinse imaginile.
Felicitari! :)

Si eu abia astept venirea zapezii, dar pe meleagurile noastre mai avem ceva de asteptat.

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 9:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

30 cm la Barnova. :D

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 9:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din Moldova se da startul la iarna.Frumos material redeme, vad ca si tu colinzi singur prin salbaticie :))

Sus

MesajScris: Vin Noi 21, 2014 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Redeme este un Ion Creanga al forumului. Felicitari!

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 12:02 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Faina tura! De notat si ca echivalentul in apa al stratului de la Barnova este in jur de 70 mm :!:
30 cm e ceva, iar la munte numai la Balea Lac este zapada mai mare. Ar fi tare daca ai face o tura si maine dimineata, si daca poti sa ajungi si in zona statiei. Daca ar iesi si soarele vei face poze frumoase. :)

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 12:10 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Super reportaj! Mi-ai adus aminte de vacantele din copilarie facute pe Valea Oltului iarna cind nemaiavind rabdare sa astept coborirea limitei zapezii urcam pe munte tot mai sus drogat de peisajul care se schimba in alb

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 8:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

multumim...domnule sadoveanu ;)

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 10:42 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Foarte frumos. Bravo!!

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 6:36 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Fain! Cred ca sunt destul de dese aceste situatii cu zapada la Barnova si pauza la Iasi (Iasi 102 m vs Barnova 396 m). E bine ca cei care doresc zapada nu fac, cu masina, mai mult de 10 minute.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 22, 2014 7:40 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mulțumesc mult, băieți! :)

Din păcate, timpul nu îmi permite o nouă ieșire în perioada asta... :( Dar o tură scurtă până la motelul Bucium ar fi posibilă.

---
Cifrele finale pentru acest ciclon:
Cotnari: 26,3 mm
Iași ANM: 42,0 mm
Bârnova: 81,3 mm

Cu o lună decembrie normală pluviometric, ar ajunge și Iașiul măcar la media 81-10. În afară unei caz ca decembrie 2012, Bârnova va rămâne pe deficit.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]