forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 10:41 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Joi Oct 29, 2015 11:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Am avut însă ani mai „oceanici”, mai „mediteraneeni”, mai „continentali”... Un ghiveci, într-adevăr. :mrgreen:

Alege cate un an exemplu pentru fiecare dintre cele 3 cazuri :)

redeme scrie:
La modul cel mai general, accentuarea nuanțelor oceanice ar trebui să aducă și o oarecare moderare a verilor (ceea ce nu se întâmplă), iar a celor mediteraneene o creștere a precipitațiilor din timpul iernii (cifrele nu prea arată asta ca trend general) și poate o diminuare a celor din timpul verii (iarăși, nu prea e cazul).

Exact si asta contrar impresiei generale. Cat e media de precipitatii la nivelul Iasiului pentru anotimpul de vara in perioada 2001-2015, raportat la media 1901-2000 ?

redeme scrie:
Sau poate am trecut de la un continentalism „rece” la unul mai „cald” și mai umed. :mrgreen:

Cred ca asta exprima mai bine de fapt ceea ce se intampla.Good point :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 1:10 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ați dat-o încet și sigur spre GW ;)
Ceea ce e cât se poate de real.

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 1:54 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

supercell scrie:
Cu toate astea, cum sta raportul asta in ultimii 15 ani, s-a mai echilibrat sau distantat ?

Diferențele sunt mici, cam +1% pentru iarnă.

Ultima oară modificat de redeme pe Vin Oct 30, 2015 2:10 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 2:08 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

supercell scrie:
Alege cate un an exemplu pentru fiecare dintre cele 3 cazuri :)

Ahh... Mă temeam de asta... :lol:

2005 aș zice că a fost un an mai „oceanic” în toată țara. Ploile au fost distribuite echilibrat, iar vara a fost moderată. 2012 a fost clar continental.

În ce privește anii cu influențe mai serioase dinspre Mediterana, aici e mai greu... Dar cred că tocmai 2015 s-a dovedit, până acum, un exemplu bun pentru o mare parte din sudul țării. Și cred că e valabil și pentru zona ta: iarna umedă, primăvara cu ceva ploi, unele mai consistente, vara cam secetoasă și toamna din nou cu ploi. Tot pentru Oltenia cred că și 2007 corespunde, măcar în parte. Eventual și 2003 (cel puțin vara și toamna). :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 10:01 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
Ați dat-o încet și sigur spre GW ;)
Ceea ce e cât se poate de real.

Stai asa ca vorbeam la nivelul Romaniei, iar daca ne uitam la medii, observam ca temperatura medie anuala in Romania nu a mai crescut din 2007, care este cel mai cald an.Avem o pauza in cresterea temperaturilor, chiar daca temperaturile anuale s-au stabilizat peste media secolului trecut.Important e ca nu mai sunt crescendo :)

Ultima oară modificat de supercell pe Vin Oct 30, 2015 10:03 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 10:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Redeme sunt de acord cu tine, mi se par foarte bine alesi anii.Ca o observatie, vezi ca mai ai sa imi raspunzi la o intrebare :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 7:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
daca ne uitam la medii, observam ca temperatura medie anuala in Romania nu a mai crescut din 2007, care este cel mai cald an.Avem o pauza in cresterea temperaturilor, chiar daca temperaturile anuale s-au stabilizat peste media secolului trecut.Important e ca nu mai sunt crescendo :)

zici tu ? ;)

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 8:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu zic eu, o arata datele, date ce le-am postat si astazi in sectiunea de climatologie.Acum ceva timp am postat si un top al celor mai calzi ani.E vorba de date concrete, nu de impresia personala si, nu uita, e vorba de temperatura medie la nivelul Romaniei, nu la Cluj sau Tg-Mures.In ultimii 8 ani, temperatura medie anuala la nivelul tarii nu a mai crescut, asta e negru pe alb :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 10:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu o fi crescut, dar a rămas tot acolo foarte sus...deci...

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 10:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asta e.Poate la un moment dat, in viitorul cat de cat apropiat, o sa mai si scada pentru ca ar fi cazul :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 30, 2015 10:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu exista nici un fel de semnal în acest sens :(

Sus

MesajScris: Sâm Oct 31, 2015 12:28 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Legat de temperatura medie anuală, eu cred că ar trebui să avem ceva mai relevant, niște medii glisante pe 5, 10, 11 ani, de exemplu (trebuie să mediem cumva valorile individuale). Altfel, știm că 2007 a fost cel mai cald an la nivelul țării noastre (și asta nu e valabil doar pentru 4.8% din suprafața Europei), dar cam atât. Linia de trend (folosind regresia liniară: o banală dreaptă de ecuație y = mx+n, care indică cel mai central drum printre puncte) spune, de asemenea, foarte puține.

Uite un grafic pentru Iași. (Dacă ar fi pus ANM-ul cifrele exacte, pe ani, în graficul acela...) Când am timp încerc să fac și pentru Vf. Omu.
Imagine

La modul cel mai grosolan, după '87 graficul mi se pare că aduce cu o „sinusoidă” în creștere. Sau că încălzirea s-ar fi produs în „salturi”. Asta ar presupune câteva variante: fie apogeul a fost 2007 și urmează să ne menținem o perioadă aici (ceva similar cu anii '60-'70) sau chiar să înceapă o scădere (poate tot în aceeași manieră), fie creșterea va continua (și peste ceva vreme vom avea un an mai cald decât 2007).

Eu unul cred în ciclicitatea climei, în primul rând, dar nu exclud și influența antropică.

P.S.: N-am uitat de precipitații, dar sunt obosit acum. O să revin...

Sus

MesajScris: Sâm Oct 31, 2015 12:41 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Statia de la Iasi are sir de peste 100 de ani, asa ca stii ce as vrea :) Nu de altceva, dar perioada 1967-1986 a fost cea mai rece din secolul trecut, atipica si astfel graficul prea e in crestere.Trebuie sa fie mai "lina" cresterea.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 31, 2015 11:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Asta ar presupune câteva variante: fie apogeul a fost 2007 și urmează să ne menținem o perioadă aici (ceva similar cu anii '60-'70) sau chiar să înceapă o scădere (poate tot în aceeași manieră), fie creșterea va continua (și peste ceva vreme vom avea un an mai cald decât 2007).

Asa e, astea ar fi variantele.Sanse sunt ca sa ne mentinem o perioada aici pentru ca ne apropiem de 8 ani de cand nu am mai avut o crestere.Ar fi chiar prea de tot sa apara un an care sa il detroneze termic pe 2007 pentru ca se stie de ce "performante" a avut nevoie ca sa fie cap de serie :)

Incredibil de cald anul 1990 pe la Iasi !

Sus

MesajScris: Sâm Oct 31, 2015 1:10 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

supercell scrie:
redeme scrie:
Asta ar presupune câteva variante: fie apogeul a fost 2007 și urmează să ne menținem o perioadă aici (ceva similar cu anii '60-'70) sau chiar să înceapă o scădere (poate tot în aceeași manieră), fie creșterea va continua (și peste ceva vreme vom avea un an mai cald decât 2007).

Asa e, astea ar fi variantele.Sanse sunt ca sa ne mentinem o perioada aici pentru ca ne apropiem de 8 ani de cand nu am mai avut o crestere.Ar fi chiar prea de tot sa apara un an care sa il detroneze termic pe 2007 pentru ca se stie de ce "performante" a avut nevoie ca sa fie cap de serie :)

Incredibil de cald anul 1990 pe la Iasi !

Cu totul altfel sta treaba in Ardeal baieti. Aici incalzirea continua si ultimii 8 ani sunt cei mai calzi pe care i-am traversat vreodata. Anul 2007 a fost depasit de 2 ori, si in alti 2 ani am realizat aceeasi medie. Stiu ca vorbim la nivel national, insa e bine sa tinem cont si de regiuni.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]