forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 7:36 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Dec 19, 2022 11:56 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Vincentiu_1981 scrie:
Mizeria asta de nor are de gand sa puna piedica temperaturii in noaptea asta la Bucuresti si prin zonele inconjuratoare.
Ce iarna impotenta!
Gata, hai cu incalzirea, ca iarna e distrusa definitiv!

Pai nu tot spui tu si te repeti ca norii de joasa altitudine sunt istorie. Cei de azi, cei de ieri, cei de saptamana trecuta si cel mai probabil cei din zilele urmatoare.

Sus

MesajScris: Mie Dec 21, 2022 10:35 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Acum toate modelele long range pun Europa sunb o arie de presiune ridicata pentru toata luna Ianuarie...Problema este ca atunci cand modelele prezic arii de presiune ridicata foarte rar dau gres. Deci, asteptam iarna viitoare...

Sus

MesajScris: Mie Dec 21, 2022 10:54 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Mult mai relevanta pentru prognoza iernii mi se pare a fi oscilatia in care se incadreaza gugustiucii si constat cu mirare ca gugustiucii continua sa fie negativi.
Asta inseamna ca iarna ar avea o sansa reala, dar probabil ca asta se va concretiza mai degraba prin niste patrunderi reci mai importante, nu neaparat prin zapezi.
Ramane de vazut ce va fi.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 21, 2022 8:16 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ger si frig uscat, o aberatie meteorologica strict paguboasa, nimic altceva, 45839058903095394 de lei la gaze si atat.

Dumnezeule Mare, dar puternic blestem avem din 2019 incoace, nu se poate si nu exista asa ceva, prea urat sa fie real, de fapt e invers, tot ce-i bun trebuie sa dispara si ce e prea frumos nu e real.

Sincer marturisesc, cand eram copil voiam sa traiesc 100 de ani, dar cand vad ce directii si trenduri iau vremea si lumea, no, thanks, nu ma supar cu mai putin, dar asta numai Dumnezeu decide, nu avem dreptul sa ne luam viata sau sa dam pronosticuri noua sau altora de cati ani mai traiesc, o greseala pe care a facut-o tata si a dat gres intr-un pronostic, nu a urmat unchiul prin alianta care credea el ca urmeaza (traieste si azi la 75 ani cu fumat si baut en gros toata viata) ci a urmat el, dupa 1 an, cand se enervase ca a inmormantat 2 in 2 saptamani, soacra lui si unul dintre cumnati, bunica materna si unul din unchii materni pentru mine, mai traieste si tataie matern la 90-91 de ani, nefumator, dar se chinuie cu sonda din 2013, nici viata de proasta calitate nu e OK, fie din motive de sanatate (mai buna decat toate), fie din motive externe, cum ar fi acela ca lucrurile si situatiile care fac obiectul pasiunilor tale dispar.

Sunt foarte nervos, de la veselia din 2008 ca am gasit un forum meteo la situatia in care in Romania prognozele cat si forumurile sau topicurile meteo au devenit inutile.

Observ ca steaua nu a mai intrat din septembrie, vremea ne face sa parasim acest forum unul cate unul. Doamne ce deceniu imbecil, meteorologic si nu numai, 2020's are really pieces of fucking shit.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 9:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ianuarie are o sansa sa produca ceva. Surprinzator ca pentru ian-feb-martie ECMWF are un strat normal de zapada prin extracarpatic. Sa fie asta iarna care va avea un viscol? Ce nebunie ar fi.

https://www.severe-weather.eu/long-rang ... europe-fa/

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-384 (4).png
gfsnh-10-384 (4).png [ 72.99 KiB | Vizualizat de 1374 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 11:58 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Deocamdata ceea ce stim sigur este ca in urmatoarele 10 zile va fi caldura mare si cu destul de mult Soare, iar norii de joasa altitudine si cu ceata vor pierde tot mai mult teren in sudul tarii. Va predomina vantul de vest in aceasta perioada.
Iar maine va fi o zi superba de Craciun cu Soare mult de tot in sud tarii si cu temperaturi de peste 10 de grade, asa ca panourile fotovoltaice vor scoate curent electric pe banda rulanta, ca sa se oftice astia care sunt contra energiei verzi! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dupa aia ce va mai fi in iarna asta ramane de vazut, dar pentru mine daca vor fi niste patrunderi reci uscate, care sa tina vremea rece mai mult timp si sa nu mai lase sa infloreasca asa repede caisii, ca sa fie din nou compromisi, asa cum s-a intamplat de prea multe ori in ultimii ani, atunci ar fi bine. Patrunderile astea reci daca ar fi sa fie uscate, atunci ar fi bine sa fie cer senin ulterior, pentru temperaturi negative mai scazute pe timpul noptii.
Sau daca ar mai aparea niste perioade cu ceata si temperaturi negative constant, atunci iarasi ar fi bine.
Insa in zapada nu-mi pun sperante, pentru ca sansele de zapada in sudul tarii le vad foarte scazute, climatic vorbind la schimbarile care s-au produs.
Si iarasi foarte important ar fi sa iasa cu bine scmochinii si din iarna asta si sa nu mi se usuce :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 2:49 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Ianuarie are o sansa sa produca ceva. Surprinzator ca pentru ian-feb-martie ECMWF are un strat normal de zapada prin extracarpatic. Sa fie asta iarna care va avea un viscol? Ce nebunie ar fi.

https://www.severe-weather.eu/long-rang ... europe-fa/

Da, am cititi si eu un articol pe severe weather.eu in care aratau strat de zapada pe extracarpatic. Ceea ce nu ar trebui sa ne mire deoarece iernile in Romania aduc viscol dupa jumatatea lunii Ianuarie pana in Martie. Deci sunt sanse sa avem un viscolas. Si se prognozeeaza si o incalzire stratosferica puternica...

Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 3:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Desi nu-mi place sa dau prea multa atentie rularilor 06Z din GFS, SSW-ul incepe sa-si faca bine aparitia cu temperaturi pozitive la 10 hPa peste Siberia, la inceput de ianuarie. Asta inseamna o perturbatie masiva a PV, deja cu aparitia unui anti vortex in stratosfera.

N-as da atentie rularii efective, care incearca sa creeze si un scandinav chiar, ca un prim raspuns al incalzirii stratosferice. Dar daca se va concretiza, SSW-ul pare sa fie singurul capabil sa rupa din circulatia asta de vest foarte intensa si fara sfarsit peste Europa.

Fişiere ataşate:
ssw.png
ssw.png [ 73.66 KiB | Vizualizat de 1303 ori ]
ssw2.png
ssw2.png [ 104.88 KiB | Vizualizat de 1303 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 9:51 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

La intervale mari de timp mereu va fi iarna severa prin prognoze, insa pe masura ce ne vom apropia de data scadenta conditiile vor tinde tot mai mult spre a fi loviti doar tangential si pentru intervale scurte de timp de o incercare de episod de iarna efemera, cel mai probabil ori cu ploaie la inceput, urmata de cativa fulgi spre final, ori cu cativa fulgi rataciti din nu stiu ce fronturi atmosferice anemice.
Deci iarna o sa arate bine in prognoze, dar de realizat va fi mai greu. Se intampla asta pentru ca sansele de realizare a unui episod sever de iarna sunt in general vorbind deosebit de scazute, nu zero, dar foarte mici.
Asta inseamna ca din acele rulari care indica iarna severa doar o foarte mica parte se vor realiza in tara noastra, comparativ cu valurile calde care predomina in general sau cu ciclonii care vor aduce mai mult ploaie in cursul iernii, iarna care nici nu mai exista de fapt, pentru ca iarna a ramas doar cu numele de anotimp, in realitate nefiind iarna, ci o combinatie de toamna-primavara.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 24, 2022 11:57 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Vincentiu_1981 scrie:
La intervale mari de timp mereu va fi iarna severa prin prognoze, insa pe masura ce ne vom apropia de data scadenta conditiile vor tinde tot mai mult spre a fi loviti doar tangential si pentru intervale scurte de timp de o incercare de episod de iarna efemera, cel mai probabil ori cu ploaie la inceput, urmata de cativa fulgi spre final, ori cu cativa fulgi rataciti din nu stiu ce fronturi atmosferice anemice.
Deci iarna o sa arate bine in prognoze, dar de realizat va fi mai greu. Se intampla asta pentru ca sansele de realizare a unui episod sever de iarna sunt in general vorbind deosebit de scazute, nu zero, dar foarte mici.
Asta inseamna ca din acele rulari care indica iarna severa doar o foarte mica parte se vor realiza in tara noastra, comparativ cu valurile calde care predomina in general sau cu ciclonii care vor aduce mai mult ploaie in cursul iernii, iarna care nici nu mai exista de fapt, pentru ca iarna a ramas doar cu numele de anotimp, in realitate nefiind iarna, ci o combinatie de toamna-primavara.

La 12 z incalzirea nu mai este atat de accentuata insa ea ramane pe baricade. e data asta incalzirea este pana la -4 grade. Oricum, daca ea se va produce la intensitatea de acum sigur urmarile care se vor propaga in toate straturile amosferei vor fi foarte mari!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 25, 2022 2:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vincentiu_1981 scrie:
Deocamdata ceea ce stim sigur este ca in urmatoarele 10 zile va fi caldura mare si cu destul de mult Soare, iar norii de joasa altitudine si cu ceata vor pierde tot mai mult teren in sudul tarii. Va predomina vantul de vest in aceasta perioada.
Iar maine va fi o zi superba de Craciun cu Soare mult de tot in sud tarii si cu temperaturi de peste 10 de grade, asa ca panourile fotovoltaice vor scoate curent electric pe banda rulanta, ca sa se oftice astia care sunt contra energiei verzi! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dupa aia ce va mai fi in iarna asta ramane de vazut, dar pentru mine daca vor fi niste patrunderi reci uscate, care sa tina vremea rece mai mult timp si sa nu mai lase sa infloreasca asa repede caisii, ca sa fie din nou compromisi, asa cum s-a intamplat de prea multe ori in ultimii ani, atunci ar fi bine. Patrunderile astea reci daca ar fi sa fie uscate, atunci ar fi bine sa fie cer senin ulterior, pentru temperaturi negative mai scazute pe timpul noptii.
Sau daca ar mai aparea niste perioade cu ceata si temperaturi negative constant, atunci iarasi ar fi bine.
Insa in zapada nu-mi pun sperante, pentru ca sansele de zapada in sudul tarii le vad foarte scazute, climatic vorbind la schimbarile care s-au produs.
Si iarasi foarte important ar fi sa iasa cu bine scmochinii si din iarna asta si sa nu mi se usuce :lol:

Daca mai scrii cu S mare jegul ala nu stiu ce-ti fac. :evil:

Da, astazi e prima zi de senin sticla dupa o binemeritata perioada cu nori si ceata. Macar ceata de ar fi 3 luni de zile insa suntem pe cel mai mare blestem vestic nu stiu cati ani, vom vedea, la 80 de ani ne vom aminti de perioada asta infecta si vom spune facand cruce Doamne Fereste sa nu se mai repete.

Ieri a plouat. Si a fost nor. Sper ca soarili de Craciun sa fie doar un semn de mari zapezi dupa sarbatori. Fuck the sun. Jos soarele. E suficient intre martie si noiembrie, iarna sa fie nori si cicloni bai, nori si cicloni, pacat ca m-am nascut pe cel mai prost continent al lumii, Europa.

Dupa cum vedeti, incerc sa intru cat mai rar aici pentru ca-mi fac 488485 de tone de nervi. Si injur si imi fac o tona de pacate. De ce? Pentru ca tu, Dumnezeule, ai uitat sa ne mai dai un viscol frumos. Ai uitat. Ai uitat de Romania. Te rog intoarce-ti fatza spre amarata asta de bucata de pamant. :cry: :cry: :cry:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 25, 2022 2:57 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

gogulica scrie:
Desi nu-mi place sa dau prea multa atentie rularilor 06Z din GFS, SSW-ul incepe sa-si faca bine aparitia cu temperaturi pozitive la 10 hPa peste Siberia, la inceput de ianuarie. Asta inseamna o perturbatie masiva a PV, deja cu aparitia unui anti vortex in stratosfera.

N-as da atentie rularii efective, care incearca sa creeze si un scandinav chiar, ca un prim raspuns al incalzirii stratosferice. Dar daca se va concretiza, SSW-ul pare sa fie singurul capabil sa rupa din circulatia asta de vest foarte intensa si fara sfarsit peste Europa.

Blestemata perioada cu multa circulatie de vest. Un ciot absolut aceasta circulatie. Ce ne da viscol ciotus iarna de iarna.

Si inainte erau circulatii de est-nord est nesfarsite, care ne tineau numai in zapezi si ger toata iarna. Se vor intoarce, dar nu stim cand.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 25, 2022 3:00 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vincentiu_1981 scrie:

Eu dau vina pe La Nina asta anormal de prelungita. Este clar ca pana nu dispare din Pacific, noi, aici, nu vom avea iarna.

Nu o fi o regula in general, iarna 2009-2010 a fost buna si la noi si in SUA, culmea, desi la ei regula e ca pe El Nino sa o aiba praf. Dar nu cred ca se intoarce iarna pana nu ia sfarsit La Nina si se transforma in El Nino. El Nino e clar favorizant de iarna pe Europa, nu decisiv dar favorizant.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 25, 2022 3:07 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

WinterIsComing2021 scrie:
La 12 z incalzirea nu mai este atat de accentuata insa ea ramane pe baricade. e data asta incalzirea este pana la -4 grade. Oricum, daca ea se va produce la intensitatea de acum sigur urmarile care se vor propaga in toate straturile amosferei vor fi foarte mari!

Un mic dar de la Dumnezeu care speram sa fie plasat cum trebuie. Sa ne rugam pentru zapada si viscol foarte puternic. Chiar daca sunteti atei, incercati sa va rugati. Poate o sa radeti, dar am ajuns intr-o situatie din care numai El ne poate scoate.

Am inteles o iarna, hai 2, hai 3, ca au mai fost si vor mai fi ierni seci consecutive, dar nu atat de multe, nu atat de multe ca nu avem viata vesnica. Eu nu pot sti daca traiesc 100 de ani sau doar 60, de la ce gena infecta s-a transmis de la bunicul patern (pe care nu l-am cunoscut) prin tata.

In celalalt neam sunt gene mai bune, bunicul matern face 91 de ani in aprilie, se chinuie cu sonda din 2013 dar e lucid in rest. Suficient cat sa faca si observatii meteo.

Insa am viciul mancarii, care tinde sa ramana unica placere, cu noul climat (Vincentiu aplauda!) si noile trenduri mizerabile din societate, vremea si trendurile facandu-ma sa nu-mi mai doresc 100 de ani aici.

Sus

MesajScris: Dum Dec 25, 2022 3:32 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nenea Ceasca, asteapta tu El Nino sa-ti aduca iernile de altadata, deci mai vorbim in urmatorii ani ce o sa-ti aduca.
Daca o sa-ti aduca tie El Nino iernile pe care le stiai tu, atunci inseamna ca tu esti Dalai Lama.
Acum intr-adevar, cu La Nina avem ghinion iarna din cauza ca vad ca nu se depasesc recordurile de maxima absoluta, dar cu El Nino in anii urmatori s-ar putea ca acest ghinion sa se sparga si sa se depaseasca recordurile de maxima absoluta ale iernii.
Deci daca nu stim cand se vor reintoarce iernile de altadata este pentru ca inca nu stim ca actuala incalzire globala este ireversibila, dar cand vom constientiza asta, atunci vom sti si cand se vor reintoarce acele ierni de altadata.

Cat despre Soare, el este acum aproape de periheliu si dupa cum spuneam de saptamanile trecute, perioada critica cu ceata si nori de joasa altitudine a trecut, iar de atunci Soarele a inceput sa castige treptat teren tot mai mult si in continuare nu se va lasa mai prejos si Soarele va ajunge sa domine pe cer multe zile la rand de acum incolo.
Plus ca, ce crezi? Cine si-a facut panouri fotovoltaice acum are de castigat enorm, pentru ca se produce energie masiv pe timp de iarna, deci aia baieti destepti mai Nenea Ceasca. Ia trage-ti si tu niste panouri fotovoltaice si exploateaza aceasta resursa care este Soarele!

Ramane deschisa discutia despre aceasta iarna mai ales pe baza gugustiucilor negativi, deci inca mai avem sanse de iarna, dar probabil patrunderi reci uscate, care nu vor scoate niste medii ale temperaturii prea scazute, iar anomalia pozitiva a iernii nu va putea fi anihilata.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]