forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 1:19 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 11:36 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Se uita pe rularea GFS si o prezinta mot a mot, ca si cum e perfect valabila, indiferent de interval. Nu e nimic spectaculos in comportamentul lui, doar o lipsa totala de modestie.

Si mai aiurea este ca individul respectiv se contrazice singur in doar o fraza, am observat asta de multe ori in trecut, cand ma straduiam sa inteleg ce vrea sa zica. Pe langa aberatiile lui softpediste cu gugustiucii aia, care nu stiu ce fac... Doamne fereste!

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 11:54 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Pai el a distrus si topicurile de meteorologie de pe Softpedia. A gonit majoritatea iubitorilor de climatologie cu comentariile lui aberante cu gugustiuci. Partea proasta este ca acolo era un moderator care ii bana pe cei care se luau de el. Aici vad ca totusi nu toti ii apreciaza trollingul ala mizerabil...cel putin eu asa sper, ca trolleaza.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 11:57 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Observ o inclinatie cam mare spre comentarii asupra persoanei si nu in privinta argumentelor, deci se combate persoana si nu argumentul?
Stim ce inseamna asta, nu?
Intrebarea este: se poate discuta despre prognoza vremii sau continuati sa discutati despre frustrari?
Nu vad care este legatura intre prognoza vremii si frustararile din cauza carora unii nu mai pot dormi noaptea.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 12:09 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Niciodata nu ai avut un argument valid. De fiecare data spuneai banalitati si spui banalitati si cum zicea cineva mai sus de foarte multe ori te contrazici singur. Nu este nici o frustrarea din partea nimanui. Sunt constatari. In afara de 2-3 care au venit de pe softpedia si care iti tineau isonul si acolo nu prea te suporta lumea ceea ce este o dovada de sanatate colectiva a acestui forum. Dar frustrare? Doamne fereste :))))

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 12:16 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Si mai este o chestie...mereu ai atacat useri care incercau prognoze din pasiune fata de meteorologie. Ironia este ca radeai de multi ca se uita la T +180 etc si apoi tu faceai aceleasi lucruri. In fine. Inca de pe acolo ti-am zis ca ai un caracter indoielnic si niste probleme (daca nu este trolling). Daca nu aveai o anumita atitudine si nici nu scarbeai oamenii cu gugustiucii tai, nu spunea nimeni nimic din senin, asa..

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 1:47 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

WinterIsComing2021 scrie:
Dar frustrare? Doamne fereste :))))

Tocmai el pomeneste "frustrare". Habar nu am ce i se intampla in viata personala, nu e treaba mea nici pe departe, dar cand incepi sa scri aberatii pe o comunitate dedicata acelui domeniu si multi useri il avertizeaza... Fix el incepe sa devina frustrat. Mi se pare ceva iesit din comun, sincer si fara vreo rautate.
In fine. Daca ar exista optiunea "block user" sau "ignore messages" pe acest forum, chiar ar fi fost perfect.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 1:58 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Niciodata nu ai avut un argument valid. De fiecare data spuneai banalitati si spui banalitati si cum zicea cineva mai sus de foarte multe ori te contrazici singur. Nu este nici o frustrarea din partea nimanui. Sunt constatari. In afara de 2-3 care au venit de pe softpedia si care iti tineau isonul si acolo nu prea te suporta lumea ceea ce este o dovada de sanatate colectiva a acestui forum. Dar frustrare? Doamne fereste :))))

Acest forum s-a mentinut sanatos timp de mai bine de 15 ani. Au mai existat derapaje si aici. Am mai avut cate o ema, cate o roberta, dar sita a cernut si pana la urma a ramas ce trebuie. In mare suntem aceeasi de 10-15 ani. Ne cunoastem destul de bine intre noi. Si chiar daca uneori pe la sectiunea balamuc au mai existat discutii, cam toti suntem persoane cu o viata normala, unii de familie, unii job, fiecare cu pasiunile si probleme lui. In plus, este un forum foarte valoros spun eu. Are enorm de multe informatii, multe foarte greu de gasit in alta parte.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 3:07 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu va luati dupa ce scriu atacatorii la persoana. Nici nu raspund acelor aberatii, pentru ca nu e cazul, dar toate afirmatiile sunt facute doar pentru discreditare si nu au nicio baza reala in spate.

Revenind la prognoza: deocamdata nu exista niciun indiciu ca ar urma o situatie care sa conduca la aparitia vreunei perioade cu viscole si caderi importante de zapada, cel putin pe baza actualelor prognoze.
Daca s-o mai schimba om vedea, dar schimbarea poate sa insemna si vreme caniculara de februarie, ceea ce sper sa se amane pana spre final de luna, in caz ca s-ar intampla asa ceva, numai ca vremea nu va evolua asa cum am vrea noi.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 4:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Realistic vorbind, da, circulatia prognozata, cel putin pentru saptamana viitoare, e nord vestica, moartea pasiunii in extracarpatic. Doar ca miercuri deja avem temperaturi pozitive deasupra Siberiei si s-ar putea sa apara niste modificari frapante in rularile modelelor, de la T+120h incolo.

A reaparut placerea de a urmari fiecare rulare in parte, disparuta din octombrie...

Fişiere ataşate:
ssw1.png
ssw1.png [ 76.52 KiB | Vizualizat de 686 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 4:12 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Variatii in prognoza apar mereu si ele sunt mai mari sau mai mici in functie de modelul de prognoza, de cat de acurata este prognoza.
Insa prognoza ECMWF are o acuratete buna si in cazul asta, in functie de cum arata prognoza, nu mi se pare sa fie o situatie care sa indice faptul ca incertitudinea ar fi mare in prognoza, ci din contra, mi se pare ca prognoza are in continuare un grad bun de realizare pana spre 8 zile incolo.
Mi-e greu sa cred ca va aparea vreo schimbare atat de importanta si ca peste 10 zile de exemplu am putea sa avem un viscol important.
Bine, ce se va intampla concret dupa un interval de 10 zile incolo deja e departe si nu mai stim nimic sigur, dar eu deocamdata nu pot sa vizualizez niciun viscol prin februarie. Bine ar fi sa ma si insel.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 5:39 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:

Acest forum s-a mentinut sanatos timp de mai bine de 15 ani. Au mai existat derapaje si aici. Am mai avut cate o ema, cate o roberta, dar sita a cernut si pana la urma a ramas ce trebuie. In mare suntem aceeasi de 10-15 ani. Ne cunoastem destul de bine intre noi. Si chiar daca uneori pe la sectiunea balamuc au mai existat discutii, cam toti suntem persoane cu o viata normala, unii de familie, unii job, fiecare cu pasiunile si probleme lui. In plus, este un forum foarte valoros spun eu. Are enorm de multe informatii, multe foarte greu de gasit in alta parte.

I-ai uitat pe cman si ala de la Buzau, care erau chiar agresivi, mai ca sareau cu cutitul la tine prin forum, daca se putea. :))
Vincentiu (daca asta e numele lui adevarat) e exemplul perfect prin care internetul poate transforma un neica nimeni in viata reala, intr-o mare vedeta. Publicitatea negativa e tot publicitate.
Oricum, am mai zis-o, nu e vina lor ca sunt asa cum sunt, ci a adminilor care nu iau masuri. Sunt unii mai incapatanati si nu vor sa se scoata singuri din gene pool, iar atunci trebuie ajutati in sensul asta.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 7:11 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Evident ca ar fi necesara o interventie din cand in cand, atunci cand se sare calul si nu mai exista nicio limita, iar bunul simt se incalca in mod flagrant.
Este suficient sa zica unul ceva, ca apoi mai sar cel putin 2-3 la gatul omului. Clar, ceva nu e in regula.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 9:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Realistic vorbind, da, circulatia prognozata, cel putin pentru saptamana viitoare, e nord vestica, moartea pasiunii in extracarpatic. Doar ca miercuri deja avem temperaturi pozitive deasupra Siberiei si s-ar putea sa apara niste modificari frapante in rularile modelelor, de la T+120h incolo.

A reaparut placerea de a urmari fiecare rulare in parte, disparuta din octombrie...

M-am uitat pe mai toate rularile modelelor din ultimele 3 zile, inclusiv cele de astazi si din aceasta seara, si deocamdata niciun model nu identifica evenimente severe de iarna in zone tarii noastre, pentru I decada a lunii februarie :| , dar asta doar pentru ca inca n-au intrat in ecuatie variabilele incalzirii stratosferice.

Cam peste o saptamana ar trebui sa avem o imagine de ansamblu mai clara cu privire la prima jumatate a lunii februarie: daca vom trage paiul scurt si in acest an (si aici ma refer la toata partea noastra de continent European, nu doar la Romania) sau daca se va produce un miracol si pentru noi in acest sezon.
Este practic singura noastra sansa pentru un contraatac semnificativ al iernii.

Racirea modesta din a II-a parte a saptamanii urmatoare nu pare sa aiba vreo legatura directa cu evenimentele din stratosfera.

Ce-am observat la ultima rulare GFS cu privire la valorile termice de la 10 hPa : incalzirea asta stratosferica, pe langa faptul ca este si de lunga durata, pare sa aiba si doua "faze" : prima faza , ceva mai putin intensa, incepe maine deasupra Siberiei si se prelungeste pana spre vineri, dupa care incepe faza II, care este si cea mai intensa, initial deasupra Kazahstan-ului si Mongoliei, cu translocare ulterioara deasupra Rusiei siberiene.
Daca s-ar concretiza aceasta rulare sub forma aceasta, atunci pare ca in primele zile ale lunii februarie vortexul stratosferic ar fi anihilat aproape in intregime, cu sanse foarte mici de regenerare la forma lui initiala.
Nu este algoritmic posibil pentru niciun model de prognoza sa surprinda in urmatoarele cateva zile efectele concrete ale unui SSW de o asemenea amploare, deci mai avem de asteptat pana spre sfarsitul saptamanii viitoare, dar si daca vom fi noi cei ghinionisti si nu vom avea parte de nimic care sa aduca a februarie 2012 sau sfarsit de februarie/martie 2018, este oricum foarte interesant de urmarit ce efecte ulterioare va determina acest SSW asupra Eurasiei sau Americii.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 10:31 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Depresiunea din ECMWF care era vazuta la rularea precedenta usor la sud-est de tara noastra acum este introdusa pana pe sud-estul tarii.

Imagine

In mod normal situatia acum nu este inca suficient de bine surprinsa de prognoza si de obicei se mai intampla ca ciclonii sa devina mai puternici in prognoza pe masura ce ne apropiem de intervalul acela, care ar fi undeva spre vinerea viitoare.
Daca nucleul ciclonic de altitudine va deveni mai puternic, si asta se poate intampla, atunci ciclonul ar putea sa intre mai mult in tara noastra si sa aduca niste ninsori, dar ramane de vazut ce se va intamplat in zilele urmatoare cu prognoza.

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Ian 21, 2023 10:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Practic marti ne incadram deja intr-un SSW matur, cu temperaturi pozitive deasupra Siberiei. De asta cred ca ar putea fi si ceva surprize in circulatia de la finalul saptamanii viitoare. Spre exemplu UKMO-EU are un viscol in sud week-end-ul viitor, iar ECMWF a clocit si el ceva prin Dobrogea. Mult prea departe insa, pentru a le lua in seama.

Fişiere ataşate:
ukmo.png
ukmo.png [ 53.81 KiB | Vizualizat de 596 ori ]
gfsnh-10-60.png
gfsnh-10-60.png [ 72.41 KiB | Vizualizat de 596 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]