forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 20, 2026 8:08 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 11:12 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Salut si eu revenirea ta aici, eu nu pot parasi acest forum cum ai facut tu, de fapt si tu ai continuat sa citesti delogat.

Insa am tinut mereu legatura cu tine, prin Yahoo Mail, Gmail si din mai 2022 prin Whatsapp, tot ziceam sa iti faci Whatsapp si cand l-ai facut, nu m-ai anuntat, hehe.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu(Sadu)
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 12:54 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

dan2013 scrie:
supercell scrie:
Simt o nostalgie sa revin pe topicul asta si nu imi vine sa cred ca au trecut mai bine de 10 ani de cand l-am creeat.Intre timp, mari furtuni au fost, mai ales in 2020-2022, insa mari zapezi doar prin 2018-2019, in rest nimic aparte, poate doar martie 2020.

Bine ai revenit, Supercell !

Cat ai lipsit tu de pe forum nici nu au fost cine stie ce mari evenimente deosebite prin extracarpatic; exceptand luna ianuarie 2017 si sfarsitul de februarie, cu luna martie 2018, plus freezing-rainul din iarna 2018-2019 din Baragan. In rest, mai nimic, nici macar in sezonul cald...

Acum asteptam niste supercelule severe in lunile urmatoare pe aici prin sud, asa ca de revenire :mrgreen: .

Cu actualele schimbari climatice putem avea supercelule mai frecvente, dar din pacate situatiile cu sisteme convective bine organizate care sa se miste mai rapid vor fi din ce in ce mai rare.
Mie sistemele convective imi plac cel mai mult, pentru ca matura zone extinse si sunt mai spectaculoase in general decat supercelulele, care actioneaza mai mult la nivel local si mai aduc si nenorociri de grindina de dimensiuni mari, care provoaca daune importante.
Iar sistemele convective formeaza sisteme noroase ce determina fronturi masive de ploi torentiale. Si nu-mi doresc vijelii puternice de sute de km/h care sa rupa pomii, ci doar vant la limita producerii de pagube, ca nu am nevoie sa vad cum se strica totul.

supercell scrie:
dan2013 scrie:
supercell scrie:
Simt o nostalgie sa revin pe topicul asta si nu imi vine sa cred ca au trecut mai bine de 10 ani de cand l-am creeat.Intre timp, mari furtuni au fost, mai ales in 2020-2022, insa mari zapezi doar prin 2018-2019, in rest nimic aparte, poate doar martie 2020.

Bine ai revenit, Supercell !

Cat ai lipsit tu de pe forum nici nu au fost cine stie ce mari evenimente deosebite prin extracarpatic; exceptand luna ianuarie 2017 si sfarsitul de februarie, cu luna martie 2018, plus freezing-rainul din iarna 2018-2019 din Baragan. In rest, mai nimic, nici macar in sezonul cald...

Acum asteptam niste supercelule severe in lunile urmatoare pe aici prin sud, asa ca de revenire :mrgreen: .

Mersi Dane :)
Tocmai ca la mine ianuarie 2017 a fost o mare dezamagire, insa februarie-martie 2018, dar mai ales decembrie 2018 au compensat cu varf si indesat.In ultimele ierni insa, prafen. Furtunile pe de alta parte au prestat bine, nu am ce sa zic si, culmea, in 2021 si 2022 cele mai mari furtuni din sezon au fost in august.Prea multa canicula insa. :)

Multa canicula ca intindere in timp, insa nu neaparat cu cele mai ridicate valori prin sudul tarii, desi in vest si nord-vest au cazut destule recorduri in ultimii 2 ani.
Stai sa vezi cand vom avea o patrundere tropicala direct pe noi, ca in ultimii ani au venit doar pe ocolite, am fost doar la periferie.
Asteptam maxime de 47-48 de grade in sudul tarii?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 1:05 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici vorba, abia daca vor fi 42 la Slatina vreodata.

supercell detesta canicula si mai ales seceta, e de parere ca anticiclonul nord african omoara furtunile si nu suporta peisajul ingalbenit de seceta.

Un singur lucru vreau de la incalzirea visata de Vincentiu, mai multe fulgere, dar nu cu pretul viscolelor din iarna si al mezoscalarelor din vara.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 1:19 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Pai vor fi mai multe fulgere in perioadele de toamna-iarna-primavara. Deja se vede in ultimii ani aceasta tendinta si mai ales s-a vazut in sezonul de toamna-iarna care tocmai a trecut.
Insa cu verile nu se stie, daca ajung sa domine prea mult perioadele secetoase, atunci o sa fie cam greu. Si nu vor mai fi viscole in sud la temperaturi negative, decat cu totul intamplator.
Iar mezoscalarele din vara tot mai putine, din cauza circulatiei tot mai slabe din cursul verii, care se produce odata cu incalzirea climatica.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 1:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cum spune bumbesteanul nostru, circulatiile atmosferice sunt pe dos fata de cum ar trebui sa fie:

- iarna in loc de circulatie de blocaj este circulatie vestica (evident lipsa anticiclonilor scandinav si siberian e o mare problema)
- vara este circulatie de blocaj in loc de circulatie vestica ce ar aduce furtuni

Bumbesti Jiu e o zona fara viscol dar care profita mult vara pe circulatii de sud sau sud vest la sistemele de furtuni. Circulatiile de nord vest si nord est o dezavantajeaza net.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 2:11 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Va rog despre schimbari climatice si alte presupuneri ce nu au legatura cu stiinta, sa postati in topicul dedicat. Asta e ultima notificare.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 3:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Cum spune bumbesteanul nostru, circulatiile atmosferice sunt pe dos fata de cum ar trebui sa fie:

- iarna in loc de circulatie de blocaj este circulatie vestica (evident lipsa anticiclonilor scandinav si siberian e o mare problema)
- vara este circulatie de blocaj in loc de circulatie vestica ce ar aduce furtuni

Bumbesti Jiu e o zona fara viscol dar care profita mult vara pe circulatii de sud sau sud vest la sistemele de furtuni. Circulatiile de nord vest si nord est o dezavantajeaza net.

Nu e chiar adevarat cu circulatia nord-vestica, vezi MCS-ul banatean care s-a mai regenerat in "coada" muntilor sau furtuna din 10 august.Nord-est e aproape mereu o piaza rea da, imi place de nu mai pot :)

In legatura cu viscolul, vezi ca am avut viscol cand tu nu ai avut la Slatina.Oricum aici e multa vegetatie si relieful accidentat, viscolul nu ar aduce nici un beneficiu.Din contra, in zona asta arata mult mai bine totul fara viscol; viscolul e bun la campie :)

Ultima oară modificat de supercell pe Vin Mar 10, 2023 3:22 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 3:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Va rog despre schimbari climatice si alte presupuneri ce nu au legatura cu stiinta, sa postati in topicul dedicat. Asta e ultima notificare.

Daca intri in Samuel L.Jackson mode, se lasa cu ban clar :lol:

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 4:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ma joc si eu de-a soarecele si pisica...rezultatul va fi inevitabil oricum. ;)

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 8:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

@ Vicentiu
Nu poti sa ridici valorile absolute asa, poti sa ai advectie din Tunisia ca in 24 iulie 2007.Ar trebui sa ai izoterme peste 30 C la 850 Hpa, sa fim seriosi :)

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 8:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Intre timp ploua neasteptat de bine.Martie oricum nu e o luna cu traditie pluviometrica semnificativa, deci pretentiile sunt mici.Dintre toate lunile anului, martie si februarie sunt cu valorile absolute cele mai modeste.
Ianuarie a avut 177 mm, probabil cea mai umeda luna ianuarie din 1966 pana in prezent, daca nu chiar si mai de demult.Neproductiva zapezistic insa.Totodata, a fost si a 3 a cea mai umeda luna de iarna prinsa de mine, dupa cele 2 luni decembrie mamut 2014 cu 261 mm si 1990 cu 219 mm . In 1990 eram neintarcat (nu ca as fi altfel si acum lol), dar 2014 mi se pare aproape imposibil de batut.Cred ca numai decembrie 1969 a mai facut asemenea bravuri pluviometrice :)

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 8:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

....dar in decembrie 1969 a baxat si multa zapada, spre deosebire de 2014. Pentru mine oricum e SF sa imi ploua peste 200 mm intr-o luna de iarna.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 8:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
....dar in decembrie 1969 a baxat si multa zapada, spre deosebire de 2014. Pentru mine oricum e SF sa imi ploua peste 200 mm intr-o luna de iarna.

Absolut, se vede si in arhive.Am gasit si un articol se silvicultura care spunea de rupturi de arborete din cauza zapezii in ocoalele silvice din nordul Olteniei.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 9:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Bine ai revenit, supercell! Bine, sanatos?

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 10:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Bine ai revenit, supercell! Bine, sanatos?

Mersi Sorine.Da, multumita lui Dumnezeu sunt ok :D

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]