forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 6:41 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 25, 2025 5:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici eu nu cred.

Mai a fost cel mai bun din ultimii 3 ani, 5 ani daca exclud acel 30 mai 2022 cu 3 minute dementiale la inceputul furtunii. Doar ca sper ca 2025 sa mai scoata cate ceva.

Iulie ar avea sperante de-un blocaj Scandinav. Doamne ce bun ar fi. Daca scoate iulie furtuni severe si ploi abundente, nu mai avem pretentii de la august. Mai ploios, iunie uscat, iulie ploios, ar fi combinatia excelenta.

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Iun 25, 2025 7:44 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pentru azi Gfs a avut 40 la Calafat. Rularea 06z. Maxima 38, si un pic. Deci chiar si pana la ultima rulare, Gfs supraestimeaza temperaturile cu cel putin 1,5 grade. Jalnic.

Sus

MesajScris: Mie Iun 25, 2025 9:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Pentru azi Gfs a avut 40 la Calafat. Rularea 06z. Maxima 38, si un pic. Deci chiar si pana la ultima rulare, Gfs supraestimeaza temperaturile cu cel putin 1,5 grade. Jalnic.

O problema destul de grava la GFS si care persista incontinuu de prin perioada 2020-2021 (cam de cand au inceput si bug-urile alea prin rulari vara, aproape in fiecare vara, cu +45, +48 grade C la umbra in sudul Romaniei, pe termen mediu - la intervale de timp de 8-15 zile...) si care survine cu prevalenta pe parcursul sezoanelor calde...

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 26, 2025 11:47 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Avem 2 x portocaliu canicular, apoi un galben de furtuni prea nordice fata de mine, ufffff.

GW are castigatori la fenomene dar si perdanti. Eu sunt intre perdanti, damn it.

Sus

MesajScris: Joi Iun 26, 2025 4:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:

GFS are clar un bias pentru zona noastra. Sint curios daca si pentru alta tari exista tendinta de a supraevalua fenomenele, mai ales cantitati de precipitatii si grade in plus in canicula.

Sus

MesajScris: Joi Iun 26, 2025 6:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu am observat doar la noi asta, desi nu am vazut in multe regiuni. De exemplu, zona Cordoba e o alta preferata a gfs-ului la supraestimari. Se pare ca umfla temperaturile in zone vaste, de campie, inconjurate de munti.

Sus

MesajScris: Vin Iun 27, 2025 10:24 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

De la 28, apoi 27 grade sambata si dumunica, temperaturile au crescut nesimtit la 32 respectiv 31 de grade in zona capitalei. Tot ca sa nu ia o pauza caldura asta nenorocita, care face ravagii deja in randul oamenilor si a culturilor. Sa vedem cum vom sta la capitolul precipitatii si pe unde vor cadea acestea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 27, 2025 11:42 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

O aplicatie pe care nu o mai folosesc ca era pe un telefon vechi imi arata average high 31 C in iulie. Deci ar fi normalul perioadei. Sub doar daca ar ploua, ceea ce e discutabil.

Sus

MesajScris: Vin Iun 27, 2025 4:47 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Eu folosesc accuweather, cica o aplicatie ptr vremea in aeroporturi. Doamne fereste! Nu ma mai mira nimic...

Sus

MesajScris: Dum Iun 29, 2025 2:13 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

singuratic83 scrie:
De la 28, apoi 27 grade sambata si dumunica, temperaturile au crescut nesimtit la 32 respectiv 31 de grade in zona capitalei. Tot ca sa nu ia o pauza caldura asta nenorocita, care face ravagii deja in randul oamenilor si a culturilor. Sa vedem cum vom sta la capitolul precipitatii si pe unde vor cadea acestea.

Sunt peste 20-22 grade C chiar si la aceasta ora prin Oltenia... si este aproape de 03.00 noaptea... aerul este sufocant. Cu mult mai sufocant decat era acum 2-3 zile , cand au fost 38-39 grade C.

Ne paste inca o saptamana caniculara, aproape trasa la indigo cu saptamana care se incheie astazi.... Nu se mai termina odata cosmarul asta?!?

Mediterana are in acest final de luna iunie niste anomalii ale temperaturii suprafetei marii incredibile....
Dunarea este scazuta si ea in ultimul hal.

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Iun 30, 2025 10:17 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Am fost la țară în weekend și sâmbătă spre duminică a fost un aer răcoros, plăcut. Chiar am sesizat lipsa țânțarilor. Aseară era încă ud solul, la 46 ore de după ploaie. Ieri dimineață a fost rouă pe iarbă.

Sus

MesajScris: Lun Iun 30, 2025 11:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

aris86 scrie:
Am fost la țară în weekend și sâmbătă spre duminică a fost un aer răcoros, plăcut. Chiar am sesizat lipsa țânțarilor. Aseară era încă ud solul, la 46 ore de după ploaie. Ieri dimineață a fost rouă pe iarbă.

In estimarile GFS si ECMWF de acum, abia pe 10-11 iulie se mai intrevede urmatoarea pauza de la canicula persistenta (nu o sa-i zic racorire pentru ca ce avem pe timpul verii nu se pot numi "racoriri", poate dupa a II-a jumatate a lunii octombrie incolo sa vedem vreo racorire ---> si asta strict datorita duratei lungi a noptii si a zilei scurte, nu din alte cauze).

Dar pana pe 10-11 iulie mai este tare mult, si mi-e sa nu se schimbe iar estimarea. In rau.
Deocamdata, avem asigurate cele 40 de grade C la umbra din weekend-ul viitor, cu probabilitate mare de 41-42 C pentru luni si marti, peste o saptamana. Ca sa nu poti sa te odihnesti....

La mine cota Dunarii a ajuns la o valoare foarte mica de doar 19 cm, fata de 330 cm in urma cu fix un an - pe 30.iunie.2024. Temperatura apei azi 26.0 grade C , fata de 25.7 grade C acum fix un an. Cred ca urmeaza sa sece de tot la ce seceta mare este in estul si-n partea central-sudica a continentului .

Nu m-ar surprinde sa avem vara aceasta mari probleme cu incendiile de vegetatie, mai mari decat cele din vara trecuta (cum se intampla prin Grecia aproape in fiecare vara), mai ales in zilele cu vant, si tinand cont ca sunt multi indivizi extrem de inconstienti, nepasatori sau chiar de rea-vointa....

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 30, 2025 2:20 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Valul de caldura central european (deja al doilea) are o extindere prea mare ca sa putem avea ploi si furtuni. Aer racoros e doar mult mai la est de noi. Sunt fenomene mai multe decat in 2024 dar cantitatile de apa sunt mici, mari doar pe alocuri.

Sus

MesajScris: Lun Iun 30, 2025 9:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dan2013 scrie:
aris86 scrie:

In estimarile GFS si ECMWF de acum, abia pe 10-11 iulie se mai intrevede urmatoarea pauza de la canicula persistenta (nu o sa-i zic racorire pentru ca ce avem pe timpul verii nu se pot numi "racoriri", poate dupa a II-a jumatate a lunii octombrie incolo sa vedem vreo racorire ---> si asta strict datorita duratei lungi a noptii si a zilei scurte, nu din alte cauze).

Dar pana pe 10-11 iulie mai este tare mult, si mi-e sa nu se schimbe iar estimarea. In rau.
Deocamdata, avem asigurate cele 40 de grade C la umbra din weekend-ul viitor, cu probabilitate mare de 41-42 C pentru luni si marti, peste o saptamana. Ca sa nu poti sa te odihnesti....

La mine cota Dunarii a ajuns la o valoare foarte mica de doar 19 cm, fata de 330 cm in urma cu fix un an - pe 30.iunie.2024. Temperatura apei azi 26.0 grade C , fata de 25.7 grade C acum fix un an. Cred ca urmeaza sa sece de tot la ce seceta mare este in estul si-n partea central-sudica a continentului .

Nu m-ar surprinde sa avem vara aceasta mari probleme cu incendiile de vegetatie, mai mari decat cele din vara trecuta (cum se intampla prin Grecia aproape in fiecare vara), mai ales in zilele cu vant, si tinand cont ca sunt multi indivizi extrem de inconstienti, nepasatori sau chiar de rea-vointa....

Cota de 19 cm este in amplasamentul mirei hidrometrice, nu inseamna ca la Zimnicea adancimea Dunarii are 19 cm.

Sus

MesajScris: Mar Iul 01, 2025 7:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Cota de 19 cm este in amplasamentul mirei hidrometrice, nu inseamna ca la Zimnicea adancimea Dunarii are 19 cm.

Nici foarte aproape de mal nu are atat :lol: :lol: Nici nu mi-a trecut prin cap vreodata ca ar putea sa aiba adancimea de 19 cm... ar fi fost cataclism regional asa ceva.
Oricum, este foarte scazuta pentru data din calendar. Cotele astea le vedeai de obicei prin luna septembrie/final de luna august, si foarte rar la final de iunie.

Rularea GFS_30.06.2025_18z horror in Romania. In afara de doua zile de pauza (posibil 10 si 11 iulie) prelungeste canicula pe tot intervalul de 16 zile.
Si fara precipitatii deloc.... la fel ca-n iulie 2024. Am zis ca atunci a fost anomalie/aberatie de vara, ceva, dar se pare ca nu.
Sper doar sa fie outlier sau bug ceva, ma asteptam sa se mai rupa din blocajul asta care ne-a adus seceta si canicula in iunie...

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]