aris86 scrie:
Am fost la țară în weekend și sâmbătă spre duminică a fost un aer răcoros, plăcut. Chiar am sesizat lipsa țânțarilor. Aseară era încă ud solul, la 46 ore de după ploaie. Ieri dimineață a fost rouă pe iarbă.
In estimarile GFS si ECMWF de acum, abia pe 10-11 iulie se mai intrevede urmatoarea pauza de la canicula persistenta (nu o sa-i zic racorire pentru ca ce avem pe timpul verii nu se pot numi "racoriri", poate dupa a II-a jumatate a lunii octombrie incolo sa vedem vreo racorire ---> si asta strict datorita duratei lungi a noptii si a zilei scurte, nu din alte cauze).
Dar pana pe 10-11 iulie mai este tare mult, si mi-e sa nu se schimbe iar estimarea. In rau.
Deocamdata, avem asigurate cele 40 de grade C la umbra din weekend-ul viitor, cu probabilitate mare de 41-42 C pentru luni si marti, peste o saptamana. Ca sa nu poti sa te odihnesti....
La mine cota Dunarii a ajuns la o valoare foarte mica de doar 19 cm, fata de 330 cm in urma cu fix un an - pe 30.iunie.2024. Temperatura apei azi 26.0 grade C , fata de 25.7 grade C acum fix un an. Cred ca urmeaza sa sece de tot la ce seceta mare este in estul si-n partea central-sudica a continentului .
Nu m-ar surprinde sa avem vara aceasta mari probleme cu incendiile de vegetatie, mai mari decat cele din vara trecuta (cum se intampla prin Grecia aproape in fiecare vara), mai ales in zilele cu vant, si tinand cont ca sunt multi indivizi extrem de inconstienti, nepasatori sau chiar de rea-vointa....