aris86 scrie:
La țară, nu există fenomen de băltire, deși a plouat mult, pământul a absorbit cantitatea de apă, fiind întinsă pe câteva zile. In schimb au crăpat boabele de struguri, fenomen care nu s-a mai repetat de vreo 10 ani.
Ai masurat totalul de precipitatii de la Piatra din primele 8 zile ale lunii octombrie ? Sau a masurat cineva ?
Cred ca ai depasit si tu bine borna de 200 de mm intr-o saptamana. Localitatea Piatra este relativ aproape de Zimnicea. Probabil la tine a fost o medie intre localitatile Turnu-Magurele si Zimnicea, zic eu.
Noi am cules bolta de vita din curte azi, ca deja incepeau sa se strice din struguri, chiar daca mai mergeau tinuti doua-trei saptamani, cum e soarele asta acum; asa acum nu sunt chiar copti ca lumea.
A baltit apa la mine, dar doar in timpul ploilor si imediat dupa, si pe perioada ploilor cu caracter de aversa din noaptea de marti spre miercuri, saptamana aceasta.
In rest, a absorbit pamantul toata apa pentru ca n-au fost ploi torentiale si a fost si innorat non-stop pana joi la pranz si nu s-a evaporat din apa decat putin de tot. Era insetat rau solul. In luna septembrie n-au fost deloc ploi, iar in luna august au fost 45 mm in total la mine in pluviometru, dintre care vreo 25 mm din doua torentiale chiar pe 31.august, in ultima zi de vara.
Si acum este tot pamantul "cocă" de umezeala , desi in ultimele 3-4 zile a tot batut si vantul in fiecare zi dar si soarele . Cred ca a intrat bine de tot umezeala in sol; la sub 60-70 cm adancime, poate chiar 1 metru , aici la mine, si-n campurile si localitatile invecinate, pe unde au fost peste 200 - 230 mm in decurs de o saptamana.
Sunt multi ani de cand nu am mai avut o asa rezerva buna de umiditate in sol.