forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 6:40 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mie Dec 03, 2025 9:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Si eu sper la fel, doar ca dupa data de 10 decembrie pare sa intre in scena blestematul ala de vestic.

mircead scrie:
Ca iarna din pacate mai spre primavara.
Practic in urmatoarele 2 saptamani, in emisfera nordica in zonele joase sub latitudinea de 50 nu prea va ninge. Tot aerul rece e comasat in jurul Polului Nord

steaua scrie:
Nici urma de iarna in urmatoarele doua saptamani. Pe de o parte este un tipar care tinde sa se repete: cicloni in Oceanul Atlantic de Nord care iau traiectoria UK, apoi se deplaseaza spre Scandinavia, care aduc pe continent aer cald si umed ca urmare a unei circulatii generale de sud-vest. Ba mai mult, se observa si o tendinta de extindere a dorsalei Anticiclonului Azoric pana in zona noastra.

Daca nu exista tehnologia, calculatoarele cu AI-ul vietii mai nou, si implicit modelele, cu prognozele si estimarile de rigoare, doar uitandu-ma pe cer si stand afara in ultimele cateva saptamani, urmarind ce se intampla in natura, puteam sa jur ca o sa vina o iarna ca lumea si diferita de iernile cele mai recente, in urmatoarele saptamani/luni, cu tot intunericul asta afara in fiecare zi, cu ceata, burnita, nori grei plumburii, vant calm aproape zi de zi, si cu toate animalele si vietuitoarele cerului reduse complet la tacere in ultimele saptamani.... Daca in zona mea pana si majoritatea frunzelor la speciile de meri tarzii si la gutui s-au scuturat, cand astea de obicei, aici in sudul extrem, cadeau mai tarziu in luna decembrie, ultimele dintre toate speciile de copaci si de pomi fructiferi de prin regiunea asta.

Practic, toata natura tace si este redusa complet la tacere de mai bine de 4-5 saptamani! Se simte asa in atmosfera, un "miros", cu iz de iarna, hibernal.

Apoi, seara, in casa, deschid calculatorul, imi arunc o privire sau mai multe priviri pe o gramada de modelari numerice, pe tot felul estimari, pe toti dracii astia virtuali, si instantaneu imi fac draci si ma enervez.... ma trezesc la realitatea trista :( ... --> aceea ca nu vine nimic in modele in urmatoarele saptamani in sud-estul si-n estul Europei, si-n cam toata Europa, de fapt.
Doar o cruda alternanta intre toamna si vreme pseudo-primavaratica :( N-am vazut niciodata atata pesimism in modele, si toate la unison, ca acum. Nici macar la iernile alea mai recente , care s-au dovedit a fi foarte calde si secetoase, nu a fost atata pesimism ca acum in modelari...

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Re:
MesajScris: Mie Dec 03, 2025 10:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dan2013 scrie:
Neaceasca85 scrie:
Si eu sper la fel, doar ca dupa data de 10 decembrie pare sa intre in scena blestematul ala de vestic.

mircead scrie:
Ca iarna din pacate mai spre primavara.
Practic in urmatoarele 2 saptamani, in emisfera nordica in zonele joase sub latitudinea de 50 nu prea va ninge. Tot aerul rece e comasat in jurul Polului Nord

steaua scrie:
Nici urma de iarna in urmatoarele doua saptamani. Pe de o parte este un tipar care tinde sa se repete: cicloni in Oceanul Atlantic de Nord care iau traiectoria UK, apoi se deplaseaza spre Scandinavia, care aduc pe continent aer cald si umed ca urmare a unei circulatii generale de sud-vest. Ba mai mult, se observa si o tendinta de extindere a dorsalei Anticiclonului Azoric pana in zona noastra.

Daca nu exista tehnologia, calculatoarele cu AI-ul vietii mai nou, si implicit modelele, cu prognozele si estimarile de rigoare, doar uitandu-ma pe cer si stand afara in ultimele cateva saptamani, urmarind ce se intampla in natura, puteam sa jur ca o sa vina o iarna ca lumea si diferita de iernile cele mai recente, in urmatoarele saptamani/luni, cu tot intunericul asta afara in fiecare zi, cu ceata, burnita, nori grei plumburii, vant calm aproape zi de zi, si cu toate animalele si vietuitoarele cerului reduse complet la tacere in ultimele saptamani.... Daca in zona mea pana si majoritatea frunzelor la speciile de meri tarzii si la gutui s-au scuturat, cand astea de obicei, aici in sudul extrem, cadeau mai tarziu in luna decembrie, ultimele dintre toate speciile de copaci si de pomi fructiferi de prin regiunea asta.

Practic, toata natura tace si este redusa complet la tacere de mai bine de 4-5 saptamani! Se simte asa in atmosfera, un "miros", cu iz de iarna, hibernal.

Apoi, seara, in casa, deschid calculatorul, imi arunc o privire sau mai multe priviri pe o gramada de modelari numerice, pe tot felul estimari, pe toti dracii astia virtuali, si instantaneu imi fac draci si ma enervez.... ma trezesc la realitatea trista :( ... --> aceea ca nu vine nimic in modele in urmatoarele saptamani in sud-estul si-n estul Europei, si-n cam toata Europa, de fapt.
Doar o cruda alternanta intre toamna si vreme pseudo-primavaratica :( N-am vazut niciodata atata pesimism in modele, si toate la unison, ca acum. Nici macar la iernile alea mai recente , care s-au dovedit a fi foarte calde si secetoase, nu a fost atata pesimism ca acum in modelari...

E simplu de ce nu mai vedem iarna. Incalzirea e fara precedent. In conditiile in care in zona noastra temperaturile medii anuale au crescut cu peste 2 grade, iarna s-a incalzit cu peste 3 grade in medie, e imposibil sa mai avem ceea ce am avut cu asemenea temperaturi. Nu e nimic de neinteles. Sa iti dau un exemplu:

Media lunii ianuarie la Tg.Mures era de -4.4 grade. Acum este de -0.4 grade, in ultimii 8 ani. Media iernii era de -2.3 grade, acum este de 0.8 grade. Nu ai cum sa mai ai zapada pe sol, geruri, cu medii anotimpuale pozitive. Si vorbim de o zona mai rece fata de multe din tara. In sud mediile sunt si mai ridicate. Constanta are medii de Salonic. E imposibil sa mai fie iarna in aceste conditii. Daca in viitor se va schimba ceva dramatic si vom reveni la valorile din trecut, da. O sa mai avem iarna. Pana atunci, sporadic. Asa cum si la Atena mai ninge uneori.

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Dec 04, 2025 1:26 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Fara precedent, raportat la ce?

Sus

Subiectul mesajului: PROGNOZE
MesajScris: Joi Dec 04, 2025 10:13 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Suntem de abia in a treia zi de iarna si noi deja incercam sa ii punem cruce, trebuie sa avem rabdare si vom vedea ce o sa fie. Faptul ca pana acum totul a fost diferit fata de anii precedenti, ar trebui sa ne ofere sperante. Rabdare :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Joi Dec 04, 2025 1:42 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cruce nu i-aș pune. Dacă la americani se pot succeda valurile de aer arctic și nor' eastere, cât au ei luna asta, ar trebui să avem și noi în 3 luni de iarnă la un loc.

Sus

MesajScris: Joi Dec 04, 2025 1:51 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Imi aduc aminte de episodul 2012 trait pe acest forum si imi pastrez speranta. Toamna ce tocmai a trecut a fost in tonul celor din anii 2000-2015 (ceata, nori, ploi) si sper sa avem o iarna decenta. Sa fim mai increzatori si pozitivi :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 04, 2025 2:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

steaua scrie:
Cruce nu i-aș pune. Dacă la americani se pot succeda valurile de aer arctic și nor' eastere, cât au ei luna asta, ar trebui să avem și noi în 3 luni de iarnă la un loc.

Ei ne fura toate masele de aer rece. Nu ca ar vrea ei. Noi ramanem cu incalzirea climatica domne. Atata ghinion repetat, chiar m-am saturat.

Sus

MesajScris: Joi Dec 04, 2025 10:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Prognoza superba pt urmatoarele 2 sapt. Zero precipitatii la noi, ca am avut destule pana acum si e normal ca natura sa compenseze. Zapada e evident ca nu va veni, asa ca macar e bine ca se mai usuca noroiul.

Imagine

Iar cateva rulari mai tarziu, la nici doua zile distanta, deja au aparut in mai toate modelele precipitatii in sudul tarii, pana duminica dimineata :) .
Intr-atat de "bune" au devenit modelele astea si intr-atat au "evoluat" in ultimii ani, ca nici vremea pentru urmatoarele 3-4 zile nu o mai estimeaza corect si se joaca de-a alba-neagra dupa cum bate vantul :) !!

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Vin Dec 05, 2025 2:24 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Prognoza vremii pe iPhone iese destul de bine in ultimele luni, chiar au cam nimerit zilele cu ploi.

Sus

MesajScris: Vin Dec 05, 2025 8:15 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Fara precedent, raportat la ce?

Evident ca e vorba de masuratorile noastre. Eu intotdeauna asa ma raportez. Nu avem de unde sa stim cum a fost in 1610-1630 spre exemplu. Dar dupa 1850 cam stim cu destul de multa exactitate.

Sus

MesajScris: Vin Dec 05, 2025 10:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

V-ati uitat pe operationalele GFS si ECMWF 00z , din dimineata asta ? Pentru perioada 14-20 decembrie ? Fortaaaa ~!! baga caldura la greu :lol: :lol: :lol: :lol: , ca la final de primavara :lol: :lol: .

Cred ca iese lejer top 1 cea mai calduroasa luna decembrie din toata istoria masuratorilor !

Minime termice intre +8 si +10 grade azi-noapte si de dimineata in aproape tot extracarpaticul si cu vestul tarii . MINIME ! Asa ca de inceput de iunie, ca tot mai sunt cateva saptamani pana la solstitiul de vara... Pardon! de "iarna" .... Fortaaaaa !!!

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Vin Dec 05, 2025 10:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Traditionala ultra-tropicala de Craciun ! :mrgreen:
Toata caldura comasata in sud-estul Europei in a II_a jumatate a lunii decembrie! Nici nordul Africii nu poate sa ne faca fata! Pana si acolo o sa fie mai frig.

Cu putin noroc , poate spulberam si recordul absolut de temperatura al lunii decembrie din Romania :wink: . Trebuie doar sa fie senin... nimic mai mult !

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Vin Dec 05, 2025 1:54 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

dan2013 scrie:
V-ati uitat pe operationalele GFS si ECMWF 00z , din dimineata asta ? Pentru perioada 14-20 decembrie ? Fortaaaa ~!! baga caldura la greu :lol: :lol: :lol: :lol: , ca la final de primavara :lol: :lol: .

Cred ca iese lejer top 1 cea mai calduroasa luna decembrie din toata istoria masuratorilor !

Minime termice intre +8 si +10 grade azi-noapte si de dimineata in aproape tot extracarpaticul si cu vestul tarii . MINIME ! Asa ca de inceput de iunie, ca tot mai sunt cateva saptamani pana la solstitiul de vara... Pardon! de "iarna" .... Fortaaaaa !!!

Trebuie să ai curaj să mai urmărești modele numerice zilele astea.
De mult nu am mai văzut un tipar care să persiste atât de mult. Acea curgere arctică a curentului jet pe nordul și estul Americii de Nord duce la ciclogeneza Atlantică interminabilă, care aduce vremea blândă în Europa. https://streamable.com/gjb312

Sus

MesajScris: Sâm Dec 06, 2025 12:32 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Trebuie să ai curaj să mai urmărești modele numerice zilele astea.
De mult nu am mai văzut un tipar care să persiste atât de mult. Acea curgere arctică a curentului jet pe nordul și estul Americii de Nord duce la ciclogeneza Atlantică interminabilă, care aduce vremea blândă în Europa. https://streamable.com/gjb312

Pai tiparul asta, pe care l-ai descris tu, pare direct moartea totala a iernii in Europa sezonul acesta, daca o sa mai persiste inca multe saptamani de acum incolo.

Pana nu se sparge tiparul asta, nu am avea practic nicio sansa la vreun debut al iernii in regiunile si la latitudinile noastre, aici, in zonele de ses :(

Media la Filaret in primele 5 zile din decembrie 2025 este de +8,4 grade C; imi aduce aminte de februarie 2016 .

Nici macar Moscova si nici partea central-sudica a Finlandei nu au zapada deloc in perioada asta 8O

Iar azi , in sudul Romaniei, cu vant intens dinspre Est si Nord-est (vantul care aducea iarna crivatul si gerul in anii '80, '90) au fost pe arii extinse intre +11 si +14 grade C, si cu cer partial noros... Si asta cu anticiclon Est-European la nord-est de Romania si Republica Moldova. Ce poate fi mai rau de atat ?!?

Un start al sezonului rece pentru Europa mai prost ca asta de acum nu cred ca este climatic posibil.... este o absurditate totala!

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Dum Dec 07, 2025 8:57 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Configurația continentului european nu favorizează curgerea curentului arctic direct peste Europa. Sunt fluctuații climatice, care depind în mare măsură de Atlantic, nu degeaba se tot zice de AMOC, dacă încetinește sau dispare, Europa ar avea aceeași climă ca și continentul european, ar lăsa invaziile arctice la liber. Să din recunoscători cu ceea ce este în prezent, că vremea ține cu noi, plătim mai puțin la încălzire. Sincer, mi-ar plăcea o climă ca-n Spania să nu mai fie nevoie de încălzire iarna și vara ponderată termic.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]