Neaceasca85 scrie:
Si eu sper la fel, doar ca dupa data de 10 decembrie pare sa intre in scena blestematul ala de vestic.
mircead scrie:
Ca iarna din pacate mai spre primavara.
Practic in urmatoarele 2 saptamani, in emisfera nordica in zonele joase sub latitudinea de 50 nu prea va ninge. Tot aerul rece e comasat in jurul Polului Nord
steaua scrie:
Nici urma de iarna in urmatoarele doua saptamani. Pe de o parte este un tipar care tinde sa se repete: cicloni in Oceanul Atlantic de Nord care iau traiectoria UK, apoi se deplaseaza spre Scandinavia, care aduc pe continent aer cald si umed ca urmare a unei circulatii generale de sud-vest. Ba mai mult, se observa si o tendinta de extindere a dorsalei Anticiclonului Azoric pana in zona noastra.
Daca nu exista tehnologia, calculatoarele cu AI-ul vietii mai nou, si implicit modelele, cu prognozele si estimarile de rigoare, doar uitandu-ma pe cer si stand afara in ultimele cateva saptamani, urmarind ce se intampla in natura, puteam sa jur ca o sa vina o iarna ca lumea si diferita de iernile cele mai recente, in urmatoarele saptamani/luni, cu tot intunericul asta afara in fiecare zi, cu ceata, burnita, nori grei plumburii, vant calm aproape zi de zi, si cu toate animalele si vietuitoarele cerului reduse complet la tacere in ultimele saptamani.... Daca in zona mea pana si majoritatea frunzelor la speciile de meri tarzii si la gutui s-au scuturat, cand astea de obicei, aici in sudul extrem, cadeau mai tarziu in luna decembrie, ultimele dintre toate speciile de copaci si de pomi fructiferi de prin regiunea asta.
Practic, toata natura tace si este redusa complet la tacere de mai bine de 4-5 saptamani! Se simte asa in atmosfera, un "miros", cu iz de iarna, hibernal.
Apoi, seara, in casa, deschid calculatorul, imi arunc o privire sau mai multe priviri pe o gramada de modelari numerice, pe tot felul estimari, pe toti dracii astia virtuali, si instantaneu imi fac draci si ma enervez.... ma trezesc la realitatea trista

... --> aceea ca nu vine nimic in modele in urmatoarele saptamani in sud-estul si-n estul Europei, si-n cam toata Europa, de fapt.
Doar o cruda alternanta intre toamna si vreme pseudo-primavaratica

N-am vazut niciodata atata pesimism in modele, si toate la unison, ca acum. Nici macar la iernile alea mai recente , care s-au dovedit a fi foarte calde si secetoase, nu a fost atata pesimism ca acum in modelari...