forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 15, 2026 4:47 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16687 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1109, 1110, 1111, 1112, 1113
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Mai 12, 2026 12:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Ba chiar a miscat, a rupt prin Oltenia si nordul Munteniei.

Toata Oltenia, dar si nord-vestul Munteniei, din ce vad azi pe harta umiditatii din sol, au cea mai buna rezerva de apa din sol din toata tara in aceasta perioada, atat pe profilul de adancime de 0-20 cm (ogor) cat mai ales pe cel de 0 - 100 cm.
Si "umbla" vorba, de fapt erau genul acela de stiri senzationaliste ( ultimate bullshit) acum vreo 10-15 ani, ca Oltenia se va desertifica complet in viitor, asta dupa ce se duceau niste reporteri si faceau o filmare si cateva poze la dunele alea izolate de nisip de prin zonele joase din judetul Dolj , dune care sunt pe acolo de sute de ani, pentru ca ce sa vezi... asa este tipul acela de sol in acea zona -- foarte nisipos :mrgreen: ... , plus ca este si zona cea mai predispusa la clasicul vant uscat de vest, cel care se intinde de cele mai multe ori pana in sud-vestul extrem al Munteniei, si care o sa fie prezent chiar in a II-parte a noptii urmatoare si maine de dimineata.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Mai 14, 2026 1:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Atat in modelele ECMWF si GFS, cat si in variantele lor AI, Sudul tarii ar trebui sa primeasca intre 80-150 de mm de precipitatii in a doua jumatate a lunii mai. Sa vedem daca se va realiza estimarea.

Sus

MesajScris: Joi Mai 14, 2026 6:16 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca nu este irealist. Insa pare ca vor fi mai mult diurnally driven, 2010-like. Si temperaturile raman la valori modeste. Ar fi culmea sa avem primul 30c in tara abia in iunie, nu stiu cand a fost ultima data cand s-a intamplat asta.

Sus

MesajScris: Joi Mai 14, 2026 7:11 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

ECMWF a primit o actualizare (importanta, spun ei) marti.
Citat:
A significant upgrade to ECMWF's Integrated Forecasting System (IFS), Cycle 50r1, has gone live today (12 May 2026) alongside an update to the Artificial Intelligence Forecasting System (AIFS v2).

In teste am vazut o imbunatatire usoara pentru prognoza pe 7 zile. Pentru 30 sau 90 de zile nu se vede o imbunatatire majora, cel putin in teste.

Imagine
Imagine

Sus

MesajScris: Joi Mai 14, 2026 7:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Insa pare ca vor fi mai mult diurnally driven , 2010-like. Si temperaturile raman la valori modeste. Ar fi culmea sa avem primul 30c in tara abia in iunie, nu stiu cand a fost ultima data cand s-a intamplat asta.

Mi-ai dat direct Knock-Out absolut, cand ai pomenit de diurnally-driven :( .
Macar acum nu mai am nicio asteptare pentru nimic. Astea coboara lent doar dinspre Meridionali pe aici prin sud, si pana sa se lase noaptea se disipa norii complet pe undeva prin Ilfov sau sudul Argesului... :| :cry:
Daca vor fi numai si numai diurnally driven in urmatoarele 3-4-5 saptamani , inseamna ca este grav de tot pentru mine :( si nici nu are rost sa mai ma uit pe modele nici la t+6h...

Nici 3 sau 5 litri/mp cumulati intr-o luna intreaga NU vor fi la mine din astfel de diurnally-driven (stationare si cvasi-stationare) pentru ca nici macar nu se formeaza nori pe aici prin zona din asa ceva, nici prin imprejurimile ceva mai indepartate de zona mea --- dar sa mai si ploua, nici atat.... pot sa arate modelele si 300 l/mp ca degeaba... :cry: .

Singura mea sansa sunt MCS-urile foarte bine organizate cu deplasare rapida, sau squall-urile, sau mocanesti si cicloni mediteraneeni.
Dar cum MCS-uri apar din ce in ce mai rar in ultimii mai multi ani in sud, chiar extrem de rar acum.... si nici macar nu inteleg de ce ?!?

Din diurnally driven stationare am observat ca ploua in fiecare sezon exact , dar exact, in aceleasi locuri punctuale din partea sudica :
-- locul I (intotdeauna) -->> Bucuresti - aspiratorul-burete de cvasi-stationare diurnally-driven, pe urma sunt locurile alea consacrate de langa munte si dealurile mai inalte (de prin judetele Arges, Dambovita, Prahova) si pe urma mai este Ilfovul si cu o parte din Ialomita si Braila.

Partea buna este ca vor fi si zile racoroase, placute termic :)
Ar fi foarte interesant de cautat care a fost in ultimii mai multi ani cea mai tarzie data dintr-un an cand s-a inregistrat prima valoare >=30.0 grade C la umbra la statiile ANM Romania, dar trebuie timp pentru asa ceva, si rabdare :!:

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Mai 14, 2026 10:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ecm are un veritabil sezon musonic incepand de sambata pana la finalul intervalului de prognoza. Sunt tot mai mari sansele sa iasa pp excedentare de la inceputul sezonului cald in SE Europei, semnale vazute pe prognozele sezoniere inca din iarna.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 15, 2026 11:45 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Avem galben pentru maine/maine noapte.

Estofex nimic.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16687 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1109, 1110, 1111, 1112, 1113

Ora este UTC + 2 [ DST ]