forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 27, 2026 11:19 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14595 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 969, 970, 971, 972, 973
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Sâm Mai 23, 2026 1:21 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
Estimarea mea e de 100-150 mm la nord-est de Ungheni si 150-200 mm la nord de Calarasi. 100 mm e mult prea convervator pt 3-4 ore de torentiala non stop.

123 mm la Ungheni (cel romanesc).
.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 23, 2026 5:54 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Nu au dat cantități, dar au menționat efectele ploilor de ieri.
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 4543944802

Sus

MesajScris: Lun Mai 25, 2026 4:35 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

S-au dus nesperat de mult în sus temperaturile încă de azi. Adică cu vreo două grade. Avem 32 la Jimbolia la ora 16. În ritmul ăsta miercuri se poate atinge și pragul caniculei, deși aș miza că norii care își vor face apariția nu vor permite asta.

Sus

MesajScris: Lun Mai 25, 2026 5:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
S-au dus nesperat de mult în sus temperaturile încă de azi. Adică cu vreo două grade. Avem 32 la Jimbolia la ora 16. În ritmul ăsta miercuri se poate atinge și pragul caniculei, deși aș miza că norii care își vor face apariția nu vor permite asta.

În vest cred că și din cauza secetei saltă temperaturile așa ușor, plus umiditatea destul de scăzută de pe acolo.
Nici GFS nu estima maxime așa ridicate pt azi... Cred că au mai reactualizat de prin modulele lui, că anul ăsta are temperaturi maxime ciudat de mici , de cele mai multe ori, față de restul modelelor. Până anul trecut , GFS le supraestima in draci.

Mă apucă și groaza când mă gândesc la El Nino ăla din a doua jumătate a anului și la ce o să atragă după el, pe glob și posibil și prin Europa, pe parcursul anului 2027 :roll:

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Lun Mai 25, 2026 5:13 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Am observat asta cu GFS-ul. L-au resetat, că era campion la avioane. ;))

Edit: M-am uitat peste datele culese de radiosondele din zonă pentru 12Z, de la Szeged, Băneasa și Negotin. Temperatura prognozată de modele zilele trecute a fost subestimată cam cu un grad, chiar peste la 850 hPa comparativ cu datele înregistrate de radiosonde.
Ar ajuta la precizia modelelor dacă s-ar colecta mai multe date din zona noastră. Este o gaură în partea asta de est a Europei.

Sus

MesajScris: Mar Mai 26, 2026 7:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Am observat asta cu GFS-ul. L-au resetat, că era campion la avioane. ;))

Edit: M-am uitat peste datele culese de radiosondele din zonă pentru 12Z, de la Szeged, Băneasa și Negotin. Temperatura prognozată de modele zilele trecute a fost subestimată cam cu un grad, chiar peste la 850 hPa comparativ cu datele înregistrate de radiosonde.
Ar ajuta la precizia modelelor dacă s-ar colecta mai multe date din zona noastră. Este o gaură în partea asta de est a Europei.

Rularea GFS 00z din aceasta dimineata cu valorile maxime termice pe care le estimeaza pentru ziua de azi: 28-29 grade C in judetul Timis si 26-28 C in sud-vestul si-n centrul Munteniei.
Clar ca acum, dupa reset, le subestimeaza destul de mult.

Imagine

Imagine

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Mai 26, 2026 7:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

In schimb ICON-ul, dintre toate modelele de rezolutie slaba, mi se pare cel mai echilibrat la estimari de temperaturi, in versiunea curenta.
ICON-ul si precipitatiile de saptamana trecuta le-a estimat foarte bine, cu mai multe rulari dinainte, cel putin pentru sud-vestul Munteniei.

Imagine

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Mai 26, 2026 10:24 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Terra Modis, azi la 10:40.

Exceptand varfurile montane inalte din Fagaras si Bucegi, inca se vede zapada pe Tarcu, Godeanu, mai multa in Retezat, Parangu Mare. Ici colo, cu zoom si pe grupele nordice ale Orientalilor sau Cindrel.

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 3:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

34,0 grade la Jimbolia. Nu chiar canicula inca, dar mai sunt sanse sa se atinga pragul de 35c in mai, duminica, pe la Calafat. Tot duminica ne-am putea astepta la niste furtuni mai copioase.

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 7:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Tot duminica ne-am putea astepta la niste furtuni mai copioase.

Sa vina de saptamana viitoare in fiecare saptamana, incepand cu 1 iunie, ca tot debuteaza prima zi de vara calendaristica de luni, de sa ne inunde de tot, ca luna iunie este/era ODATA, din aducerile mele aminte, teoretic si statistic, luna cu cele mai abundente si cu cele mai mari cantitati de precipitatii dintre cele 12 luni.

Anul trecut, iunie 2025 a fost un dezastru total in aprox. 70-75 % din suprafata Romaniei, cu putine precipitatii, si maxime la nivel national de 38-39 C... :x

Iar la mine, mai ales luna iunie 2024 a fost un dezastru si mai mare, cu doar 11 l/mp cumulati toata luna iunie 2024 (singura zona practic din toata tara unde n-a plouat aproape deloc toata luna iunie 2024, de la mine si pana la Turnu Magurele, bineinteles ca din cauza caldurii extreme, in genul abominatiei iunie-iulie-august 2024).
Daca cumulezi la mine iunie 2025 + iunie 2024 , abia ies 30 l/mp amarati, in doua luni iunie intregi consecutive :( -->>> mult sub media normala a unei singure luni iunie.

Nu stiu ce s-au prostit in halul asta lunile astea iunie. :x
Pana si majoritatea lunilor aprilie scot mai multe precipitatii, pentru ca inca sunt invazii de aer rece si foarte rece, atunci.
Drept dovada ce s-a intamplat in lunile iunie recente:: cu cat sunt mai multe valuri de caldura din alea persistente si de-a-n pulea, gen heat dom-uri si alte mizerii din astea, cu atat precipitatii tot mai putine, si extrem de localizate/preferentiale, nicidecum pe arii foarte extinse din MCS-uri super organizate.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Bucuresti-ul se exclude din aceste fenomene pluviometrice extrem-deficitare pentru ca acolo ploua de rupe tot timpul, indiferent de ce se intampla in tot restul tarii.

Uitati-va ce "insula" diluviala albastra fix numai pe suprafata capitalei si zonele limitrofe , cand restul tarii a fost pe "roz" inchis.
Ideea: :idea: construiti cat mai multe orase supra-populate cum este Bucuresti, peste tot , ca sa ajunga acele diluvii de capitala si-n restul zonelor tarii :idea: :lol: :lol:

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 7:20 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Hai să populăm Zimnicea ca să fie aceeași climă și la tine în oraș.

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 7:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aris86 scrie:
Hai să populăm Zimnicea ca să fie aceeași climă și la tine în oraș.

Era evident o gluma, Aris :wink: .

Clima este oricum aceeasi peste tot in zonele de ses din Romania (temperat continentala, cu unele aspecte pe parcursul anumitor veri de clima mediteraneeana --> dar asta doar 2-3 luni pe an, ca iernile la noi si anotimpurile de tranzitie sunt de multe ori semnificativ mai aspre decat in regiunile de langa Mediterana).
Temperaturile medii la Filaret oricum sunt mai ridicate aproape tot timpul --- insula veritabila de caldura ca, de altfel, in orice metropola sau oras foarte mare si aglomerat cu betoane si blocuri. Difera doar cantitatile de precipitatii.

Poate sa o depopulam complet mai bine zis, este literalmente locul unde va incepe sfarsitul lumii :( !

https://maestruldecalatorii.ro/zimnicea ... tul-lumii/

Nu va mai veni NIMENI, niciodata aici, pentru ca nu se investeste in absolut NIMIC.

De ce-ar veni cineva vreodata aici?!? --- Ca sa intri pe viu intr-un film apocaliptic de groaza/thriller sau in Cernobil si ca sa vezi cum o sa arate viitorul planetei, daca va mai continua clima de pe glob si cu toate oceanele sa se incalzeasca constant, de la ani la ani, fara sa se atinga un "platou" in care sa se plafoneze/sa stagneze cresterea valorilor termice ?!? :roll: Este un fel de Norilsk-ul Rusiei, singura diferenta este ca ala este un oras cu muult mai mare + viscolele sunt la ele acasa acolo :lol: ..

Daca ai extrem de multi bani si esti putred de bogat , te muti intr-un loc linistit si superb, prin muntii si satele din Elvetia, sau si-n Romania ( aici mai aproape -- Bucegi, Sinaia -->> racoare vara, nu mai ai stres) prin Scandinavia, Noua Zeelanda etc.

Dar scuze ca m-am abatut de la subiectul de baza si n-are niciun rost sa mai intram in niste detalii pe care oricum le stie toata lumea de ani buni...

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 8:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dar chiar ca este deprimant Zimnicea, de film de Mungiu.
Bine, nu e mai groaznic decat Alexandria, am fost si pe acolo, e de doamne fereste.

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 8:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Dar chiar ca este deprimant Zimnicea, de film de Mungiu.

Fix asa! Sau daca vrei sa faci un film/documentar cu dezastrul de la Cernobil, sau cu urmarile indirecte ale unei lovituri de la cateva zeci de km de impactul unei focoase cu incarcatura nucleara si ai nevoie de cateva cadre care sa para "autentice", atunci ai gasit locul potrivit :roll: .

Nici cu restul Teleormanului si cu jumatatea de sud a judetului Olt nu mi-e rusine, desi sunt ceva diferente "timide", dar nicidecum diferente semnificative. Din pacate si Turnu Magurele, incepe sa o ia usor-usor pe urmele Zimnicei, nu doar Alexandria. De Videle nici nu mai zic :(

Abia cand "urci" putin mai sus, inspre Nord , pe la Slatina, si de la judetul Teleorman in sus , spre Pitesti si de la Pitesti tot mai sus , lucrurile si decorurile incep sa mai prinda "viata" , si ti se schimba si starea de spirit in mod involuntar :)

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Mai 27, 2026 10:09 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Nu prea ai umblat prin țară. Zimnicea arată lux pe lângă alte orașe din țară. Satele din TR arată mult mai bine față de alte localități din România. Zimnicea dacă avea o legătură directă cu Bulgaria, un pod ceva s-ar fi dezvoltat mai repede. Nicolae a distrus orașele pe care le-a păstorit.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14595 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 969, 970, 971, 972, 973

Ora este UTC + 2 [ DST ]