Andrei87 scrie:
Tot duminica ne-am putea astepta la niste furtuni mai copioase.
Sa vina de saptamana viitoare in fiecare saptamana, incepand cu 1 iunie, ca tot debuteaza prima zi de vara calendaristica de luni, de sa ne inunde de tot, ca luna iunie este/era ODATA, din aducerile mele aminte, teoretic si statistic, luna cu cele mai abundente si cu cele mai mari cantitati de precipitatii dintre cele 12 luni.
Anul trecut, iunie 2025 a fost un dezastru total in aprox. 70-75 % din suprafata Romaniei, cu putine precipitatii, si maxime la nivel national de 38-39 C...
Iar la mine, mai ales luna iunie 2024 a fost un dezastru si mai mare, cu doar 11 l/mp cumulati toata luna iunie 2024 (singura zona practic din toata tara unde n-a plouat aproape deloc toata luna iunie 2024, de la mine si pana la Turnu Magurele, bineinteles ca din cauza caldurii extreme, in genul abominatiei iunie-iulie-august 2024).
Daca cumulezi la mine iunie 2025 + iunie 2024 , abia ies 30 l/mp amarati, in doua luni iunie intregi consecutive

-->>> mult sub media normala a unei singure luni iunie.
Nu stiu ce s-au prostit in halul asta lunile astea iunie.
Pana si majoritatea lunilor aprilie scot mai multe precipitatii, pentru ca inca sunt invazii de aer rece si foarte rece, atunci.
Drept dovada ce s-a intamplat in lunile iunie recente:: cu cat sunt mai multe valuri de caldura din alea persistente si de-a-n pulea, gen heat dom-uri si alte mizerii din astea, cu atat precipitatii tot mai putine, si extrem de localizate/preferentiale, nicidecum pe arii foarte extinse din MCS-uri super organizate.

Bucuresti-ul se exclude din aceste fenomene pluviometrice extrem-deficitare pentru ca acolo ploua de rupe tot timpul, indiferent de ce se intampla in tot restul tarii.
Uitati-va ce
"insula" diluviala albastra fix numai pe suprafata capitalei si zonele limitrofe , cand restul tarii a fost pe "roz" inchis.
Ideea:

construiti cat mai multe orase supra-populate cum este Bucuresti, peste tot , ca sa ajunga acele diluvii de capitala si-n restul zonelor tarii