Neaceasca85, la inceput am crezut ca sunetul ala e alarma de tornada.
Eu m-am ferit sa spun ca furtuna de pe 27-29 august avea caracteristicile unui ciclon subtropical, desi sunt de aceeasi parere.
Tin minte ca pe radio Sky au intrerupt programul ca sa trimita o prognoza nowcasting data de cei de la CMJ Constanta, au realizat si ei ca ceva nu e in regula.
Astea sunt cantitatile de precipitatii:
- Constan??a 195,0 l/mp
- Lumina 147.7 l/mp
- Agigea 280,5 l/mp
- Mamia Sat 200,0 l/mp
- Pantelimon 312,0 l/mp
- Techirghiol 169,0 l/mp
- Mircea Voda 120,0 l/mp
- Crucea 105,0 l/mp din care in 8 min 50 l/ mp
- Cobadin 106,0 l/mp
- Valu lui Traian 151,5 l/mp
- Mircea Voda 120,0 l/mp
Un an mai tarziu un eveniment comparabil a lasat urmatoarele cantitati de precipitatii, de data asta in decurs de doar 4-6 ore(as avea multe de povestit si despre asta):
- Eforie 161,5 l/mp
- Biruin??a 222,0 l/mp
- Techirghiol 200,7 l/mp
"?Žn data de 22 septembrie 2005, pe teritoriul localit????ii CostineÂ?ti s-au produs precipita??ii de o intensitate catastrofal??. Ca urmare a acestor precipita??ii, ?®n bazinele hidrografice ale v??ilor cu scurgere nepermanent?? CostineÂ?ti si Schitu s-a format o viitura neobiÂ?nuit??, care s-a propagat spre localit????le CostineÂ?ti Â?i Schitu, unde cotele terenului sunt mai joase. Datorit?? faptului ca rambleul c??ii ferate, ce traverseaz?? localitatea, ?®nalt de cca. 2,5 m , a barat scurgerea apelor spre lacul CostineÂ?ti Â?i spre mare, subtraversarea c??ii ferate din zon?? av??nd capacitate redus?? de desc??rcare, s-a creat amonte de aceasta o acumulare de ap?? p??n?? la nivelul rambleului c??ii ferate. O parte din localitate a fost inundat??, iar c??nd terasamentul c??ii ferate a cedat, debitul dezvoltat prin breÂ??? a ,,m??turat" totul ?®n cale, distrug??nd case, ?®nec??nd oameni Â?i animale Â?i propag??ndu-se prin lac CostineÂ?ti spre mare a distrus aleea pietonal?? de pe malul lacului Â?i apoi plaja, pe cca. 4 ha."
Sursa: prefectura-ct.ro
Eu in alte locuri auzisem ca de vina pentru dezastrul de la Costinesti era un gard de beton al unui fost IAS (stiti voi, din acela din placi de beton), in spatele caruia s-a acumulat rapid un 'lac', datorita debitului foarte mare de apa cazuta aceasta nu a avut timp sa se scurga prin crapaturi si s-a tot adunat pana cand gardul a cedat, provocand dezastrul.
Sorifin, multumesc pentru imagine, e elocventa.
P.S. Steaua, am si eu imaginile cu depresiunea din Marea Neagra luate de pe sat24, mai ales la apusul soarelui se vedea foarte bine profilul pe verticala al norilor.
Si mai pun o imagine din timpul inundatiilor din Moldova de anul asta. Formatiunea din imagine a creat o mare parte din precipitatiile responsabile de inundatii.