forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 10:58 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4342 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 290  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii pe Glob
MesajScris: Vin Sep 16, 2011 7:28 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Da, inca cateva precum Katia si SST revine pe medie. :)

Sus

MesajScris: Vin Sep 16, 2011 7:55 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

http://www.bom.gov.au/climate/enso/monitoring/soi30.png

Last SOI ( Southern Oscilation Index )- este bazat pe diferenta de MSLP intre Darwin si Tahiti, valori negative <-8 SOI inseamna ElNino, > +8 LaNina, in prezent a se vedea puternic La Nina 2010- Mai 2011, si tendinta de intoarcere catre Neutral -Light La Nina phase ultimele luni. In Darwin am intrat in Build Up season, cu un weak La Nina sau Neutral , spectacolul de thunderstorms nu o sa fie la fel de spectaculos ca si cel de anul trecut...

Sus

MesajScris: Vin Sep 16, 2011 8:24 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

http://www.bom.gov.au/climate/enso/sub_surf_mon.gif

Sea subsurface temperature confirma zona extinsa de "cool "temperaturi oceanice in Pacificul Central si de Est. Anomaliile sunt peste 3 grade C mai mici decat media.

Sus

MesajScris: Vin Sep 16, 2011 3:58 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Principalul motiv pt care activitatea ciclonica s-a blocat de mai bine de o luna in bazinul de est al Pacificului.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 17, 2011 12:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

E adevarat ca Darwin e capitala mondiala a fulgerelor? Unii zic ca Miami...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 17, 2011 1:15 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cred ca e oricum destul de cool in amandoua, ce mi-ar place ca la noi sa fie vara in fiecare seara macar 2-3 fulgere si trasnete fie si fara ploaie. :P

Era scris pe un site ca in nu stiu ce an la Bucuresti a fost record de mai mult de 56 de ore de tunete, citeam intamplator in toamna 2006, vremea cand ema-ema isi facea de cap pe realitatea .net. :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Sep 17, 2011 1:23 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

27-28 august 2004 am consemnat 24-30 de ore de fulgere. 56 mi se pare cam mult. Adica la fiecare raport orar s-a consemnat oraj? Imposibil.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 17, 2011 1:26 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

56 ore insumate din tot anul.

Fuck, 30 de ore incontinuu, ceva divin, la asta am scuza ca nu sunt constantean, dar la 5 august 2006 n-am nici o scuza in afara de propria-mi prostie. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Sep 17, 2011 10:11 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

http://www.britannica.com/EBchecked/med ... t-often-in

Da, cred ca Darwin este "orasul" cu cele mai frecvente si mai spectaculoase thunderstorms de pe glob, urmeaza...vara si deci lunile de pick activity.

http://www.darwinstorms.com/climate/

desi nu stiu de unde o scoate cu ecuatorialul, caci BOM clasifica climatul ca fiind tropical in Darwin,

http://www.bom.gov.au/climate/how/newpr ... ones.shtml

Sus

MesajScris: Dum Sep 18, 2011 12:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Absolut impresionanta patrunderea de aer tropical de la sfarsitul lui septembrie pe continentul american, care va penetra adanc chiar si in Canada :!: 20 C la 850 hPa aproape la cercul polar, cand mai e cam o luna pana vine iarna pe acolo e...just wow 8O

Imagine

O perspectiva mai interesanta de la Polul Nord:
Imagine

Probabil Canada isi va stabili multe recorduri de temperatura...35 C pe arii extinse cred.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 18, 2011 1:42 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu cred ca au canadienii prea multe AC-uri, surprind cu caldura asta ca si rusii in vara 2010, eu Rusia mereu o asociam cu iarna, gerul, viscolul, in nici un caz nu mi-a trecut prin cap ca ar putea avea o vara ca 2010.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Dum Sep 18, 2011 9:54 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Neaceasca85 scrie:
Nu cred ca au canadienii prea multe AC-uri, surprind cu caldura asta ca si rusii in vara 2010, eu Rusia mereu o asociam cu iarna, gerul, viscolul, in nici un caz nu mi-a trecut prin cap ca ar putea avea o vara ca 2010.

Ai ramane surprins de ce-ai putea sa afli daca ai intra mai in amanunt in clima Canadei.Iti garantez ca au AC-uri mai multe ca in Romania.Sunt frecvente temperaturile de peste 35 de grade si uneori chiar peste 40.Mediile lunilor de vara se duc prin unele parti si spre 25 de grade.Atata doar ca iarna e mult mult mai rece decat la noi.Aceleasi zone care au vara 37 de grade, iarna au -35 sau -40.Doar nordul e mai moderat vara, dar si acolo exista o vara cam ca la Ciuc, cu medii de 15-16 grade si temperaturi de 30 de grade in zilele cele mai calde.Cat despre Rusia ma mira ca ai ramas surprins.Rusia e uriasa si vara de vara maximele ating 39-40 de grade pe undeva.Ori prin sud-est, ori in sud, sau in sud-vest de regula in jurul Deltei Volgai.Orasele de acolo au niste medii in iulie-august de i-ar face invidiosi chiar si pe locuitorii din lunca Dunarii.Exemplu, Astrakhan, media lunii iulie 2011, 29 de grade cu o maxima de 42 de grade.Media lui iulie 2010 a fost de 30 de grade si cu o minima a lunii ce n-a scazut sub 20 de grade.Nu o sa gasesti in Romania asa ceva, nici pe la bulgari, sarbi etc, poate doar prin Grecia.

Sus

MesajScris: Dum Sep 18, 2011 4:16 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu ma mira, toata zona aceea din Texas pana in Northern Territorries e "flat", sunt american and canadian prairies, nimic nu poate opri masa de aer tropical....Merge si in sens invers ...cu ger in Texas, cateva luni mai incolo...

Sus

MesajScris: Dum Sep 18, 2011 9:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

brani scrie:
http://www.britannica.com/EBchecked/media/19249/World-patterns-of-thunderstorm-frequency-Thunderstorms-occur-most-often-in

Da, cred ca Darwin este "orasul" cu cele mai frecvente si mai spectaculoase thunderstorms de pe glob, urmeaza...vara si deci lunile de pick activity.

http://www.darwinstorms.com/climate/

desi nu stiu de unde o scoate cu ecuatorialul, caci BOM clasifica climatul ca fiind tropical in Darwin,

http://www.bom.gov.au/climate/how/newpr ... ones.shtml

Intr-adevar, cam departe de ecuator pentru o clima ecuatoriala imi pare si mie Darwin...in plus, imi aduc aminte de orele de geografie din clasele primare, cand am invatat ca nordul Australiei are o clima musonica - influenta musonului asiatic fiind "deandoaselea" fata de Asia... cu vanturile de componenta nordica ale musonului asiatic de iarna trecand ecuatorul si incarcandu-se cu umezeala pentru a genera ploi in nordul Australiei, in timp ce musonul asiatic de vara "suge" peste regiune aerul uscat al deserturilor australiene...

Sus

MesajScris: Dum Sep 18, 2011 9:36 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Perfect adevarat...si pe aici multi coreleaza musonul cu wet season si deci precipitatii ( NW flow) insa da, exista si musonul de iarna, uscat cu SE'lies....

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4342 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 290  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]