Nu stiu daca o sa deranjeze pe unii, dar mi-am adus aminte de un eveniment marcant de prin iarna 1998, martie parca era. Tocmai veneam de la scoala si era destul de frig afara si innorat, nu-mi aduc aminte daca urmarisem prognozele sa vad cum va fi vremea. Undeva la 5-6 grade din ce tin minte. Inainte sa ajung acasa la bunici, pe la orele 2-3 dupa masa, incepe sa picure, dar mi-am dat seama ca nu exista nici o sansa sa se transforme in ninsoare pentru ca se simtea ca era destul de cald totusi pentru asa ceva. Apoi ii trage o torentiala puternica. Stau ce stau, ma uit la televizor, mananc si pe la orele 5-6 ma duc acasa cu parintii. Cand ajung afara am ramas oarecum socat sa vad ca ploaia s-a intensificat (dupa ce plouase torential se linistise bine), vantul devenise puternic si taios, winter-like, iar temperatura scazuse mult. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut polei pe strada si crengile gardurilor apretate bine-bine de un strat de gheata de 2 cm. Btw, asta a fost cea mai tare ploaie inghetata pe care am vazut-o vreodata.
De la bunici pana la parinti acasa e cam 1 km de mers pe jos, sa zicem 15 minute de mers lejer. Ei bine pe parcursul astor 15 minute ploaia inghetata s-a transformat brusc in ninsoare viscolita, ceva inimaginabil. Deja cand am ajuns acasa se depusesera cam 2-3 cm de zapada si "troienele" pe langa borduri erau de 10-15 cm! Mie unul nu mi-a venit sa cred, si din ce-mi aduc aminte a fost una din cele mai tari senzatii. Si acum cand ma gandesc imi salta inima, mai ales ca la momentul respectiv nu stiam ce o sa urmeze, si de fapt asta e si farmecul vremii, cand te ia prin suprindere,
in mod placut...
Tin minte ca in noaptea aia am stat cateva ore sa ma uit pe geam si nu-mi venea sa cred cat de repede putea sa se depuna zapada in troiene si cat de tare ningea, printre cele mai intense ninsori vazute de mine... Inconfundabil de asemenea era zgmotul facut de o tabla ce despartea blocul unde stau eu si cel alaturat, era un pic desprinsa si se izbea de peretele blocului din pricina vantului puternic...era un sunet ca de mitraliera...stiam ca atunci cand aud sunetul ala iarna sunt sanse bune sa fie viscol si mi-a ramas adanc intiparit in memorie.

De asemea iubeam sa vad zapada spulberata pe asfaltul negru si depusa in troiene pe langa masini. Un alt reper era zapada depusa pe acoperisul unui balcon de la ultimul etaj de la blocul de vis-a-vis, atunci cand ajungea la acoperisul blocului (si trebuia sa aiba cam 1 metru ca sa se intample asta) stiam ca a fost un viscol beton. Toate elementele astea compuneau o imagine de vis pentru mine, cel putin la varsta aia, si-mi creau o stare de "high" familiar...
Revenind la furtuna de zapada de atunci, in vreo 3-4 ore se depusesera deja 15-20 cm de zapada, si masinile ramaneau blocate, peisajul era minunat si luminat doar de niste becuri stradale pale, comuniste, acum mi-e dor de ele iarna pentru ca imi aduc aminte de perioada aia.

Apoi m-am culcat cu 'sunetul de mitraliera' in urechi...iar cand m-am trezit dimineata stratul de zapada era cam de 30-35 cm cu troiene pana la brau si un peisaj de vis...a fost unul din cele mai epice (na ca folosesc si eu cuvantul asta) episoade de iarna traite de mine vreodata si cu siguranta cel mai frumos din punct de vedere al rapiditatii desfasurarii evenimentelor...
Mai am si alte secvente de iarna frumoase de la Constanta pastrate bine in memorie, poate mai incolo...