forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 4:20 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2011-2012
MesajScris: Vin Oct 21, 2011 9:58 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Sa inteleg ca este mai dificil sa prognozezi in ce faza se va afla NAO in ianuarie, de exemplu?!

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 10:00 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

In ce faza se afla NAO in acest moment?Unde se poate consulta o astfel de harta sau diagrama - cu fazele NAO~?

Ultima oară modificat de Dany pe Vin Oct 21, 2011 11:01 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 10:05 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Am facut o comparatie statistica legata de acest eveniment deosebit de rece pe care l-am traversat.Am urmatoarele concluzii:

Incepand cu anul 1940 am avut 9 ani in care in octombrie s-a coborat sub valoarea de -6.5 grade la Tg-Mures, adica foarte rece.Iernile care au urmat au fost asa:

5 calde sau foarte calde, 3 normale, insa la aceasta categorie intra una cu cel mai rece noiembrie, adica 1988 si una cu cel mai rece martie, 1952, si doar 1 a fost rece.Deci, sansele cele mai mari dupa un asa val de frig sunt pt o iarna calda, cu o posibilitate de venire a ei foarte timpurie sau de a se mentine tarziu pana in aprilie.Sansele pt o iarna rece sunt minime, exista, dar de-a lungul observatiilor din 9 cazuri s-a intamplat doar o data.

Am mai facut o comparatie legata de anii cu medii ale lunii septembrie peste 17.0.Din 6 cazuri, in 3 iarna a fost deosebit de rece, poate 1942 va spune ceva :) , in 2 a fost calda si 1 a fost normala.Anul care s-ar potrivi cel mai bine cu ce-am avut apana acum ar fi 1951.Dupa un septembrie cu medie de 17.1 (17.3 acum), a urmat un val de frig puternic in octombrie chiar in decada a 2-a si in ultimele 2 zile.Apoi au fost 4 luni normale de iarna, in 3 din ele minima a coborat sub -15, si una deosebita, in fapt al 2-lea martie din istorie dupa temp medie, cu o minima de -22, si cu una nationala de -31, record absolut.Deci, avand in vedere istoricul, eu as paria pe o iarna normala, cam la fel cu iarna trecuta, insa cu o posibilitate destul de mare pt un noiembrie sau un martie de iarna autentica.

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 10:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu merg pe iarna calda, clar mai calda decat anul trecut...dar vor fi si puseuri izolate mai reci...:)

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 11:51 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Am facut o comparatie statistica legata de acest eveniment deosebit de rece pe care l-am traversat.Am urmatoarele concluzii:

Incepand cu anul 1940 am avut 9 ani in care in octombrie s-a coborat sub valoarea de -6.5 grade la Tg-Mures, adica foarte rece.Iernile care au urmat au fost asa:

5 calde sau foarte calde, 3 normale, insa la aceasta categorie intra una cu cel mai rece noiembrie, adica 1988 si una cu cel mai rece martie, 1952, si doar 1 a fost rece.Deci, sansele cele mai mari dupa un asa val de frig sunt pt o iarna calda, cu o posibilitate de venire a ei foarte timpurie sau de a se mentine tarziu pana in aprilie.Sansele pt o iarna rece sunt minime, exista, dar de-a lungul observatiilor din 9 cazuri s-a intamplat doar o data.

Am mai facut o comparatie legata de anii cu medii ale lunii septembrie peste 17.0.Din 6 cazuri, in 3 iarna a fost deosebit de rece, poate 1942 va spune ceva :) , in 2 a fost calda si 1 a fost normala.Anul care s-ar potrivi cel mai bine cu ce-am avut apana acum ar fi 1951.Dupa un septembrie cu medie de 17.1 (17.3 acum), a urmat un val de frig puternic in octombrie chiar in decada a 2-a si in ultimele 2 zile.Apoi au fost 4 luni normale de iarna, in 3 din ele minima a coborat sub -15, si una deosebita, in fapt al 2-lea martie din istorie dupa temp medie, cu o minima de -22, si cu una nationala de -31, record absolut.Deci, avand in vedere istoricul, eu as paria pe o iarna normala, cam la fel cu iarna trecuta, insa cu o posibilitate destul de mare pt un noiembrie sau un martie de iarna autentica.

Nu stiu daca are vreo relavanta o minima sau maxima atinsa in luna octombrie, fata de iarna ce o sa vina. Daca vrei sa gasesti legaturi, trebuie sa te uiti la NAO, AO, evolutia La Nina/El Nino si in general toate elementele care alcatuiesc sistemul de functionare al climei la nivel global, ca sa poti trage o concluzie de evolutie a vremii pentru urmatoarele luni si totodata sa poti compara evolutia vremii pe termen lung cu anii in care conditiile au mai fost similare.

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 11:57 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

revenim, deci, la intrebarea mea: cum stam cu NAO anul acesta?

Ultima oară modificat de Dany pe Vin Oct 21, 2011 12:39 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 21, 2011 12:37 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Prost, cum sa stam altfel. :mrgreen: Vremea din Romania merita tot pesimismul din lume, asa tara, asa vreme. :evil:

Sus

MesajScris: Vin Oct 21, 2011 3:24 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

@Dany, prognoza indicilor AO si NAO se face pentru urmatoarele max 14 zile, dincolo de acestea raman doar semne de intrebare. Se estimeaza pe mai departe in functie de gheata din zona Arctica, anomalii termice, radiatia solara etc, dar acestea nu prea dau rezultate. Gasesti prognoza si detalii aici: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... ions.shtml

@gogulica, am urmarit cu atentie si am incercat sa gasesc patternul generator de ierni reci pentru Romania, cu zapezi din 1950 pana in prezent si am ajuns la concluzia ca nu prea exista acest pattern sau cel putin nu este definit in functie de anumite stari a NAO, AO, ENSO, alte teleconexiuni sau modurile decenale, nu la nivelul Romaniei, posibil la o zona mai extinsa..?! Este o harababura totala.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 21, 2011 5:45 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu poti sti nimic din ce urmeaza, dar eu mai bine raman pesimist, dupa o iarna ca 2010-2011 si o vara ca 2011 e tot ce pot face, sa o dau dracu de vreme si sa nu-i mai acord atentie pana nu-si revizuieste (temporar) atitudinea de boring si jegoasa.

Sus

MesajScris: Lun Oct 24, 2011 9:14 pm 
Distrati-va cu prognozele accuweather, dupa cum se vede doar noi suntem mai serios afectati, restul Europei are vacanta de iarna:
Imagine
hosting images
Imagine
image host
Imagine
image host

Sus

MesajScris: Lun Oct 24, 2011 10:01 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

ar fi fain sa avem o iarna mai aspra...desi ma cam indoiesc!dar nu in genul 2009-2010....iarna extracarpatica ce a adus foehn intens la sibiu.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Oct 24, 2011 10:14 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta este, reversul medaliei, eu acord nota 10 iernii 2009-2010 pentru tot ce a avut, fulgerele de Revelion ratate de mine si viscolul de vis din 10 februarie de care numai zona mea s-a bucurat.

Sus

MesajScris: Lun Oct 24, 2011 10:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dupa convingerea mea ca iarna o sa inceapa mai devreme, intram de fapt intr-o zonalitate crunta de lunga durata. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Oct 25, 2011 12:15 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, e cam clar cum va fi. Prognoza accuweather incepe sa scartaie inca din fasa.

Sus

MesajScris: Lun Noi 07, 2011 1:54 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu stiu daca o sa deranjeze pe unii, dar mi-am adus aminte de un eveniment marcant de prin iarna 1998, martie parca era. Tocmai veneam de la scoala si era destul de frig afara si innorat, nu-mi aduc aminte daca urmarisem prognozele sa vad cum va fi vremea. Undeva la 5-6 grade din ce tin minte. Inainte sa ajung acasa la bunici, pe la orele 2-3 dupa masa, incepe sa picure, dar mi-am dat seama ca nu exista nici o sansa sa se transforme in ninsoare pentru ca se simtea ca era destul de cald totusi pentru asa ceva. Apoi ii trage o torentiala puternica. Stau ce stau, ma uit la televizor, mananc si pe la orele 5-6 ma duc acasa cu parintii. Cand ajung afara am ramas oarecum socat sa vad ca ploaia s-a intensificat (dupa ce plouase torential se linistise bine), vantul devenise puternic si taios, winter-like, iar temperatura scazuse mult. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut polei pe strada si crengile gardurilor apretate bine-bine de un strat de gheata de 2 cm. Btw, asta a fost cea mai tare ploaie inghetata pe care am vazut-o vreodata.
De la bunici pana la parinti acasa e cam 1 km de mers pe jos, sa zicem 15 minute de mers lejer. Ei bine pe parcursul astor 15 minute ploaia inghetata s-a transformat brusc in ninsoare viscolita, ceva inimaginabil. Deja cand am ajuns acasa se depusesera cam 2-3 cm de zapada si "troienele" pe langa borduri erau de 10-15 cm! Mie unul nu mi-a venit sa cred, si din ce-mi aduc aminte a fost una din cele mai tari senzatii. Si acum cand ma gandesc imi salta inima, mai ales ca la momentul respectiv nu stiam ce o sa urmeze, si de fapt asta e si farmecul vremii, cand te ia prin suprindere, in mod placut...
Tin minte ca in noaptea aia am stat cateva ore sa ma uit pe geam si nu-mi venea sa cred cat de repede putea sa se depuna zapada in troiene si cat de tare ningea, printre cele mai intense ninsori vazute de mine... Inconfundabil de asemenea era zgmotul facut de o tabla ce despartea blocul unde stau eu si cel alaturat, era un pic desprinsa si se izbea de peretele blocului din pricina vantului puternic...era un sunet ca de mitraliera...stiam ca atunci cand aud sunetul ala iarna sunt sanse bune sa fie viscol si mi-a ramas adanc intiparit in memorie. :) De asemea iubeam sa vad zapada spulberata pe asfaltul negru si depusa in troiene pe langa masini. Un alt reper era zapada depusa pe acoperisul unui balcon de la ultimul etaj de la blocul de vis-a-vis, atunci cand ajungea la acoperisul blocului (si trebuia sa aiba cam 1 metru ca sa se intample asta) stiam ca a fost un viscol beton. Toate elementele astea compuneau o imagine de vis pentru mine, cel putin la varsta aia, si-mi creau o stare de "high" familiar...
Revenind la furtuna de zapada de atunci, in vreo 3-4 ore se depusesera deja 15-20 cm de zapada, si masinile ramaneau blocate, peisajul era minunat si luminat doar de niste becuri stradale pale, comuniste, acum mi-e dor de ele iarna pentru ca imi aduc aminte de perioada aia. :) Apoi m-am culcat cu 'sunetul de mitraliera' in urechi...iar cand m-am trezit dimineata stratul de zapada era cam de 30-35 cm cu troiene pana la brau si un peisaj de vis...a fost unul din cele mai epice (na ca folosesc si eu cuvantul asta) episoade de iarna traite de mine vreodata si cu siguranta cel mai frumos din punct de vedere al rapiditatii desfasurarii evenimentelor...
Mai am si alte secvente de iarna frumoase de la Constanta pastrate bine in memorie, poate mai incolo... :)

Ultima oară modificat de Andrei87 pe Lun Noi 07, 2011 3:38 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]