forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 8:37 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:29 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

5 zile mai sunt pana la asa-zisa racire...deci nu mai e mult!;-)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:31 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Dany scrie:
Gfs-ul si-a schimbat prognoza bine de tot!!!La aceste schimbari bruste - in prognoza - imi pun intrebari cu privire la profesionalismul unora :D Ma intreb de cate ori vor mai schimba aceste date - in urmatoarele zile?

Atata poate omenirea pentru moment , din pacate :( . Eu nici nu am mai privit GFS-ul in ultimele cateva zile , deoarece eram convins ca ECMWF va avea o prognoza mai corecta a depresiunii care adineauri ne-a traversat . Nu m-am mai entuziasmat pe forum ca alte dati . Eram convins ca nu se va intampla mai nimic la mine .....

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:33 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

CaTaLyN scrie:
Dany scrie:
Gfs-ul si-a schimbat prognoza bine de tot!!!La aceste schimbari bruste - in prognoza - imi pun intrebari cu privire la profesionalismul unora :D Ma intreb de cate ori vor mai schimba aceste date - in urmatoarele zile?

Atata poate omenirea pentru moment , din pacate :( . Eu nici nu am mai privit GFS-ul in ultimele cateva zile , deoarece eram convins ca ECMWF va avea o prognoza mai corecta a depresiunii care adineauri ne-a traversat . Nu m-am mai entuziasmat pe forum ca alte dati . Eram convins ca nu se va intampla mai nimic la mine .....

Exact acelasi lucru si la mine.Deja m-am lamurit si invatat cum e treaba...

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:50 pm 
oricata aparatura de monitorizare ai avea nu poti prevedea tot si revenim, la imensitatea de variabile pe care ni le ofera meteorologia este imposibil sa prevezi cu exactitate ce se va petrece intr-un viitor de cateva zile sau mai mult, de multe ori nici macar pe ore nu poti afirma cu certitudine ca nu pot aparea surprize
incercam, de multe ori suntem pe aproape insa o atitudine ca cea manifestata de cativa parlamentari cu cativa ani in urma, care se revoltau ca nu au fost facute prognoze sezoniere exacte si ca nu mai are rost sa finantam ANM-ul mi se pare de un imbecilism fara margini
cei ce testeaza, cerceteaza si au curajul sa-si asume riscuri evolueaza, cei ce vor sa mearga doar la sigur stagneaza si de multe ori dau faliment
apreciati voi care este solutia cea mai buna, progresul sau stagnarea ?
in meteorologie daca nu progresezi, daca nu investesti, daca nu cercetezi poti s-o lasi balta si sa te lasi in voia sortii, planeta, pe care ne ducem existenta fragila, cat si universul care ne inconjoara sunt mult mai complexe decat ne imaginam noi

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 5:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

OK, vremea e prea complexa, prea haotica si cu prea multe variabile ca sa poata fi prognozata exact, dar cum se face ca apar fenomene numai in modele si in realitate nu? De ce nu se intampla si invers, adica nimic in modele si ceva fain in realitate? Surprize pot aparea oricand chiar si in decurs de cateva ore dar nu apar niciodata decat in sens negativ de diminuare/disparitie a evenimentelor prognozate.

Mult mai faina ar fi o surpriza neprognozata decat surprizele groaznic de neplacute ale unor modele alarmiste ce se transforma mereu in alarme false. Vremea e foarte variabila dar pentru Romania evolueaza mereu spre Marele Nimic si fenomene frumoase avem numai in modele, unde le avem mereu indiferent ca e o perioada de vreme mai activa sau una din asta depresiv-inactiva.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 5:58 pm 
bucura-te cat vremea e blanda si nu-si arata coltii, cand o face, e jale
asa ca numai invoca spiritul razboinic al vremii ca nu cred ca ti-ar placea ce ai vedea
lasa ca nu murim daca nu avem ger de -30 si de grade, vant de peste 100 de km/h si zapezi de metri intregi
daca am avea parte de asa ceva toti ne-am plange ca niste babe bocitoare cu vai si of...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 6:14 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Te-ai plange tu, noi ne-am bucura. :twisted:

I'm sick of vreme blanda, mai ales ca RDS nu profita de ea pentru a GPON-iza aleile. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 6:19 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Sunt de acord aici cu ce spui, asa si este de fapt.Dar tot discutand pe alt topic, te intreb direct.Esti inainte cu 24 de ore de petrecerea unui fenomen meteo serios.Esti intr-o dilema, cu siguranta ca esti, sa dai sau sa nu dai cod galben.Macar pt 2-3 judete, nu conteaza, altii dau pt un orasel.Iei decizia.Nu dai.Are loc fenomenul.Ai masurat intensitatea lui, si conform propriilor tale legi de functionare, cifrele ar fi indeplinit conditiile pt cod galben, si pagubele de fapt iti indica acelasi lucru.Ai recunoaste sau nu ca ai gresit?Simplu.Da sau nu?Nu te omoara nimeni.I se poate intampla oricui.Sunt situatii cand altii gresesc landfall-ul unui uragan cu 200km si evacueaza sute de mii de locuitori degeaba.Asta e.Mai bine asa decat cu mii de morti.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 7:09 pm 
sunt de acord cu tine, se putea da un cod galben pe zona de SE, n-au facut-o si vom vedea azi la saptamana de vreme de pe realitatea daca se va aduce in discutie acest subiect
ce sa zic eu, daca tu sau eu am fi responsabili sau sefi la ANM probabil am proceda altfel
din pacate nu suntem :D

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 9:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Cheia racirii de vineri se afla in formarea unei depresiuni chiar la vest de Arhipelagul Britanic ( atentie la doar +72h ! ) , sub depresiunea subpolara ce va cobori dinspre Groenlanda . Aceasta depresiune ar urma sa se cupleze cu subpolara si sa formeze mult mai la vest ciclonul rezultant , cu gradientul baric nord-vestic de rigoare in toata jumatatea de est a Europei . ECMWF 00Z a vazut primul acest scenariu . Acum observ ca si GFS 12Z se duce pe mana ECMWF-ului . Sunt curios daca si ECMWF 12Z confirma . Ansamblul GFS nu vede nici acum aceasta situatie , iar daca aceasta va fi si realitatea , media ansamblului practic nu mai conteaza , chiar si probabilistic sau orientativ este 0 barat , avand o eroare serioasa inca de la +72h in toti membrii .....

Noi ardelenii avem sansa sa primim primul viscol al sezonului . Ramane de vazut , va fi 1-0 NORD-SUD in weekend :mrgreen: ?

GFS 06Z :

Imagine

GFS 12Z :

Imagine

ECMWF 00Z :

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 10:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF-ul schimba ultima rulare, pastrand totusi nucleul polar excesiv de rece, in zona noastra, mergand pana la izoterme de -15 C chiar.

Perspectivele unei invazii arctice de mari proportii incep de azi sa se contureze. De altfel, trebuie sa ne uitam mult in urma sa mai gasim o situatie similara cu cea pe care o proiecteaza acum ECMWF, poate prin ianuarie 2006, desi atunci eram in regim anticiclonic. Oricum, la fel cum spune si Catalyn, necunoscutele in acest moment sunt atat de multe, incat la viitoare rulare putem pierde totul. Ramanem cu speranta inca si cu certitudinea ca la T+120h avem clar un blocaj omega si o parte din vortexul polar care ne "cade" in cap. :)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 10:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
Cheia racirii de vineri se afla in formarea unei depresiuni chiar la vest de Arhipelagul Britanic ( atentie la doar +72h ! ) , sub depresiunea subpolara ce va cobori dinspre Groenlanda . Aceasta depresiune ar urma sa se cupleze cu subpolara si sa formeze mult mai la vest ciclonul rezultant , cu gradientul baric nord-vestic de rigoare in toata jumatatea de est a Europei .

Foarte buna remarca, si acum Atlanticul este cel care hotaraste totul... de remarcat insa ca extinderea si forta vortexului polar au diminuat, existand tendinte de fragmantare premergatoare blocajelor.
O singura corectie: ciclonul rezultant este mult mai la EST :wink:
In amplificarea undei Rossby pe zona euro-atlantica insa trigger-ul imi pare depresiunea formata intre t+48 si t+72 in largul coastelor canadiene, mult la sud de talvegul aferent nucleului de vortex polar din M Labrador, depresiune identificata de Andrei intr-unul din post-urile de ieri.

Cat despre ansambluri: GFS12z a continuat tendinta de racire de la o rulare la alta, apropiindu-se intrucatva de ansamblul ECMWF00z. Mai toti membrii sustin meridianalizarea de la t+144, dar in continuare pentru 50% din membri jetul atlantic revine peste Europa la latitudinea noastra... castigul va fi cu siguranta chiar si in aceasta ipoteza izolarea unui nucleu de vortex polar in cadranul nord-estic al Europei si deschiderea fabricii de masa continental arctica/polara sin nordul Rusiei. Aceasta a fost inchisa pana acum :wink:

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2012 12:12 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu ma mai entuziasmez...desi ecmwf pune precipitatii - ninsori pe ardeal - la sfarsiul saptamanii.Sunt foarte sigur ca nu o sa se intample, sunt foarte sigur ca racirea va fi una superficiala si lipsita de evenimente surprinzatoare, placute.E prea statornica circulatia asta enervanta - ca sa se mai poata schimba ceva :(

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2012 12:16 am 
bine faci, nu te astepta la cine stie ce, astfel in cazul in care se va intampla oarece sa ai cat de cat o mica satisfactie :D

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2012 7:22 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Nici nu ai de ce sa-ti faci sperante. Prognozele sunt jalnice. Poate doar in Maramures si posibil in N Transilvaniei sa se depuna un strat decent, in viitorul apropiat. In rest ori va fi prea cald ori precipitatiile vor fi prea slabe.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]