forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 5:11 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Joi Ian 19, 2012 12:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

N-am spus ca e la fel ca Alba sau Turda, dar in nici un caz favorizat pe circulatii de NV.

P.S. Gfs din nou cu o prognoza fabuloasa pentru muntii vulcanici din Maramures, peste 100 mm pana marti.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 12:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ansamblul ECMWF 12z se desparte din nou de ansamblul GFS in mod destul de radical dincolo de t+120h, incepand sa favorizeze acum o usoara retrogradare a trenului de unda Rossby in zona atlantico-europeana; astfel, ar fi posibil ca transferul zonei ciclonice principale dinspre Europa de est catre NV Europei, care ne va aduce circulatia de V-SV si incalzirea din zilele urmatoare, sa se continue cu transferul acesteia spre Atlanticul de nord si apoi retragerea catre Groenlanda, lasand loc patrunderii dorsalei siberiene...din nou iarna pare sa pregateasca un contraatac :wink:

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 12:48 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Circulatia..momentan este destul de rapida.nu cred ca se poate obtine..pe o astfel de ciculatie ...o prognoza clara - pe mai mult de 48 de ore.am comparat ultimele 2 rulari ecmwf.am observat ca difera intre ele - si asta nu la prognoza de peste 4 zile....ci la cea de la sfarsitul saptamanii.este greu - cred eu - de prognozat pe o astfel de circulatie.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 12:54 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sa nu exageram, e destul de clar de intuit tipul de circulatie pana la 4-5 zile.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 1:00 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

in cazul asta de ce nu o nimeresc...nici modelele si nici anm-ul?

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 1:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Vorbesc de tipul de circulatie, nu de temperatura, care poate sa varieze intrucatva, precipitatii, vant etc...dar daca acum apare in modele ca peste 4 zile circulatia va fi de nord-vest, atunci peste 4 zile circulatia va fi de nord vest, ditto.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 11:23 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Cine asteapta sfarsitul iernii mai are de asteptat. GFS vede pentru inceputul lui februarie o invazie de aer siberian. Invaziile tropicale doar in Congo...

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 12:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

quinzhee scrie:
Cine asteapta sfarsitul iernii mai are de asteptat. GFS vede pentru inceputul lui februarie o invazie de aer siberian. Invaziile tropicale doar in Congo...

Unde vede el invazie de aer siberian? In operationala care este outlier extrem de rece, fata de parteneri. Intotdeauna cand ai o diferenta de 10 C intre operationala si media ansamblului, atunci inseamna ca rularea efectiva nu are prea multa valoare.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 1:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Unde vede el invazie de aer siberian? In operationala care este outlier extrem de rece, fata de parteneri. Intotdeauna cand ai o diferenta de 10 C intre operationala si media ansamblului, atunci inseamna ca rularea efectiva nu are prea multa valoare.

De acord, cu o singura obervatie: as inlocui "intotdeauna" cu "de cele mai multe ori" :)

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 2:43 pm 
Neconectat
Admin
Admin

ECMWF pune in continuare 70 mm de precipitatii in zona mea ( la Gurghiu ) pana marti dimineata . Asadar sunt indreptatit sa cred in metrul de zapada 8O . Ar fi absolut ireal ca dupa ninsorile astea sa fim izbiti de un siberian 8O . Asa de high sunt vazand GFS si ECMWF in aceasta dimineata ..... parca as fi fumat un pachet de marijuana 8O . Nici nu-mi pot imagina cum ar fi o noapte senina peste un metru de zapada 8O . Povesteam cu Sorin mai demult depsre iarna generatiei noastre aici in Ardeal . Oare sa fie asta 8O ?

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 2:46 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

maine - in zonele joase - vor predomina ploile.sambata si duminica - in Transilvania vor predomina ninsorile.totusi - lucrurile se pot schimba pana atunci :)

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 2:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu zic ca la Gurghiu vor fi cam 70 cm de zapada pana marti dimineata, dar pana acum nu cred ca sunt semne de vreun siberian.

La Stana de Vale posibil sa se atinga 2 metri pana marti dimineata. La Cavnic lejer un metru si jumatate, cam la fel si pe Semenic.

Pentru Cluj privesc cu retinere episoadele astea, orice zapada mai mare de 5 cm deja va fi o surpriza pentru mine. In oras insa stratul va scade, in timp ce pe Feleac ar trebui sa creasca - ar fi beton sa fie vreo 50 cm acolo pana marti (desi o valoare de 30 cm e mai realista). E cam cum a fost in martie 2009, cateva episoade consecutive de ninsoare/lapovita urmate de topire. In nici un caz nu indraznesc sa cred ca se va depune strat la strat si se va atinge o valoare decenta aici, temperatura in altitudine va fi prea mare. Daca vom atinge un maxim de 15 cm ar trebui sa fim super multumiti.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 3:25 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Unde vede el invazie de aer siberian?

Multumesc, m-am convins. GFS6z tine inca siberianul la el acasa.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 4:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ramane totusi o posibilitate de luat in considerare - ansamblurile o arata.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2012 8:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cosmo 12z taie precipitatiile din seara asta la jumatate...incredibil. Cosmo acum a cazut in ochii mei.
Intre timp Hirlam pune 20 mm pe Cluj.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]