forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Iun 15, 2026 1:54 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cum va fi iarna 2012-2013?
MesajScris: Mie Oct 03, 2012 2:37 pm 
Da,citatul e rau facut,era bine de facut citatul asa "soarele in scadere de forma si factorii orbitali".Pai orbita Pamantului nu e fixa,are anumite variabile(excentricitatea,precesia,nutatia)ca sa numesc doar cateva.Milankovici a pus in evidenta legatura stransa dintre acesti factori orbitali si perioadele glaciare.De exemplu,cand excentricitatea e mare (acum creste!) Pamantul se indeparteaza de Soare.Ar fi estimata o noua era glaciara cam peste 5000 ani(perioada de maxim)Voi dezvolta acest subiect la sectiunea climatologie,aici doar am vrut sa raspund intrebarii pe scurt.

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 3:09 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Roberta scrie:
Da,citatul e rau facut,era bine de facut citatul asa "soarele in scadere de forma si factorii orbitali".Pai orbita Pamantului nu e fixa,are anumite variabile(excentricitatea,precesia,nutatia)ca sa numesc doar cateva.Milankovici a pus in evidenta legatura stransa dintre acesti factori orbitali si perioadele glaciare.De exemplu,cand excentricitatea e mare (acum creste!) Pamantul se indeparteaza de Soare.Ar fi estimata o noua era glaciara cam peste 5000 ani(perioada de maxim)Voi dezvolta acest subiect la sectiunea climatologie,aici doar am vrut sa raspund intrebarii pe scurt.

Precesia si nutatia sunt fenomene. Variabilele orbitei terestre sunt: semiaxa mare, excentricitatea, inclinatia, longitudinea nodului ascendent si argumentul la periastru. Variatia seculara a acestor marimi ar putea induce modificari climatice la scara mare de timp (milioane de ani), dar nici decum pe intervale de zeci sau sute de ani. De acord?

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 3:24 pm 
Nici chiar milioane de ani,mii de ani si zeci de mii de ani,totusi tendinta naturala ar fi de racire,si nu doar atat,deja ar fi trebuit sa simtim o racire.Dar am zis mai inainte ca nu luam in considerare factorii orbitali,ci doar Soarele(care poate aduce schimbari rapide prin ciclul de 11 ani si acesta in declin)si mai ales factorii naturali.http://www.scribd.com/doc/96660542/Cauze-Naturale-Ale-Schimbarilor-Climatice

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 3:36 pm 
quinzhee scrie:
Roberta scrie:

Precesia si nutatia sunt fenomene. Variabilele orbitei terestre sunt: semiaxa mare, excentricitatea, inclinatia, longitudinea nodului ascendent si argumentul la periastru. Variatia seculara a acestor marimi ar putea induce modificari climatice la scara mare de timp (milioane de ani), dar nici decum pe intervale de zeci sau sute de ani. De acord?

Precesia si nutatia sunt variabile ale inclinarii pe ecliptica.Dar astea trebuie dezvoltate la climatologie,pentru iarna asta conteaza factorii naturali.http://www.scribd.com/doc/96660542/Cauze-Naturale-Ale-Schimbarilor-Climatice

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 3:54 pm 
Uite,aici sunt explicati mai bine factorii orbitalli.http://instal.utcb.ro/conferinta_2010/conferinta_2008/articole/instalatii/conf_nov_2008_Ardelean_Colda_1.pdf

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 4:14 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Nu vreau sa intru in polemica cu dumneata, dar se pare ca ati invatat termenii astronomici dupa ureche, de pe net.
Daca tot sunteti pasionata de acest subiect, va recomand sa cititi un curs de Astronomie, de preferat in limba romana.
Si nu mai aduceti argumente astronomice luate din carti/articole de meteorologie. Multi autori habar nu au ce vorbesc.

Ex: "oblicitatea terestra" :D ... penibil!

Mi se pare totusi exagerat sa invocati variabilitatea orbitei terestre atunci cand vorbim de prognoze de la un sezon la altul, sau de la un an la altul. Cu influenta solara sunt oarecum de acord, insa am unele rezerve atunci cand se fac afirmatii prea categorice.

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 7:01 pm 
"Oblicitatea are o influenţă asupra anotimpurilor. Dacă Pământul este într–o perioadă de înclinare puternică în raport cu Soarele, atunci anotimpurile vor fi accentuat diferenţiate (variaţii importante între vară şi iarnă), iar o slabă înclinaţie va atrage după sine o arecare omogenitate a anotimpurilor, cu mici diferenţe între vară şi iarnă. Aceste diferenţe se percep numai atunci când ne găsim mai departe de Ecuator. La nivelul Ecuatorului oblicitatea are o influenţă mică. Datorită înclinării axei polilor, Pământul expune, pe rând, spre Soare, o mare parte din emisfera nordică şi mai puţin din cea sudică, apoi invers ."

Unele explicatii par usor puerile, ca sa nu ma exprim altfel.

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 7:08 pm 
Nu domnule,stiu mult mai multe decat pot expune aici,am timpul foarte dramuit sa fac expuneri ample aici.Pe de alta parte,nici nu am vrut sa intru in detalii de acest gen aici.Probabil ca voi deschide un topic in care voi expune cat mai pe larg ceea ce stiu,intr-o duminica daca totusi timpul imi va permite.Dar puteti sa cautati si singuri sa intelegeti teoria lui Milankovici,caci in fond si la urma urmei despre asta e vorba.Apoi,nu stiu daca se merita sa pierd totusi atat timp aici.

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 8:54 pm 
Daca merita sau nu e la latitudinea ta, totusi nu ar trebui sa te simti ofensata la o critica sau o remarca care nu iti este pe plac.
Postezi daca iti face placere, e normal.
Si povestea asta cu incalzirea globala, sau racirea, e atat de controversata incat nu stiu daca merita bagati in seama toti savantii astia cu teoriile lor, care mai de care.
Vom vedea tendintele in anii urmatori, amplificarea unor fenomene sau o continuare a procesului de incalzire.

Sus

MesajScris: Mie Oct 03, 2012 10:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Voi m-ati dat gata cu termenii astia... :)

Roberta, la ce facultate te-ai gandit sa dai? Ai intrat in clasa a 12-a, nu?

Sus

MesajScris: Mie Oct 10, 2012 4:24 pm 
Nu stiu inca ce facultate mi-ar fi mai utila in viata.Am pasiunea meteorologiei,ador fizica,matematica imi place doar in contextul in care am probleme si curiozitati personale de rezolvat.Inca imi caut calea de urmat in viata,nu din lipsa de perspective,dimpotriva!Nu imi este straina nici lumea inventiilor,chiar zilele astea lucrez la cateva proiecte concrete,impreuna cu o mana de prieteni.Poate discutam in privat mai mult.Am fost fascinata de interventia doamnei Ridzi de aseara de la OTV.A fost o adevarata lectie de viata.Ar fi multe de discutat,insa m-as abate de la subiect.Nu m-am suparat,insa ar trebui sa dedic mult mai mult timp(pe care nu-l am mereu)pentru a dezvolta subiectul deschis pe "spinarea" acestei ghicitori.Cum va fi iarna aceasta?Eugen ar trebui sa inteleaga ca eu citesc mult si am citit si multe carti,dar si pe net si nu am putut salva toate legaturile pentru a-mi argumenta pe forum toate afirmatiile.Dar,daca va fi interesat,va putea gasi toti parametrii orbitali ai pamantului si ori va lua de bune teoriile si concluziile la care au ajuns unii(ca si Milankovici,de exemplu) ori va face un studiu propriu.Va fi ca o teza de doctorat sa expun aici concluziile proprii si poate ar fi irelevante,pentru ca nu am nici o calificare in domeniu.Dar,concluziile celor avizati au fost ca deja clima Pamantului trebuia sa resimta o racire,luand in calcul strict factorii orbitali.Dar stie oare Eugen ca si in conditiile in care Pamantul ar evolua pe o orbita perfect stabila,iar Soarele ar emite constant aceiasi energie,numai variatia spectrului solar ar putea aduce schimbari climatice?Eu nu tratez cu superficialitate acest subiect,insa repet,ar necesita mult efort sa pun aici cap-la-cap toate detaliile.Nu mai spun de multiplele relatii de feed-back ce apar in legatura cu raporturile gheata-ocean-atmosfera pe care le-am strans special intr-un caiet,insa nu luasem in considerare faptul ca banchiza la minimul ei are "cartierul general" in zona din nordul si Groenlandei si nordul Arhipelagului Canadian.Era previzibil,dar mi-a scapat acest lucru.Iata ca aceasta distributie a banchizei vara duce la NAO negativ,ceea ce duce la tentativa de contracarare a curentului cald ce vine spre Europa.Inchei repetand si atragand atentia ca anul asta a avut un maxim al oceanului Arctic liber de gheata,fapt ce poate duce la efecte de feed-back puternice.(Ninsori mai abundente in zonele limitrofe ca urmare a unui surplus de vapori,reinghetarea brusca a oceanului)Deja oceanul are gheata ca si anul trecut pe vremea asta,insa ne dam seama ca s-au acoperit suprafete mari in timp scurt.Ori efectele de feed-back nu se pot opri aici.Eu una asa mi-am explicat perioada geroasa de iarna trecuta.http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/arctic.sea.ice.interactive.html

Ultima oară modificat de Roberta pe Mie Oct 10, 2012 4:43 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Oct 10, 2012 4:37 pm 
Andrei87 scrie:
Voi m-ati dat gata cu termenii astia... :)

Roberta, la ce facultate te-ai gandit sa dai? Ai intrat in clasa a 12-a, nu?

Probabil ca trebuie facultatea de fizica,geografie sau matematica pentru un post la ANM,insa doar pentru pasiune,nu stiu cat se castiga.Sau,daca apoi poti aplica in strainatate,poate se merita,nu stiu...

Sus

MesajScris: Mie Oct 10, 2012 5:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Astept prognoza de la Accuweather pentru aceasta iarna. Cred ca "realease"-ul va fi dupa mijl lunii octombrie. Au nimerit perfect pt 2011-201 si pentru aceasta vara:
http://www.accuweather.com/en/weather-n ... 2012/65828

Sus

MesajScris: Mie Oct 10, 2012 6:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Astept prognoza de la Accuweather pentru aceasta iarna. Cred ca "realease"-ul va fi dupa mijl lunii octombrie. Au nimerit perfect pt 2011-201 si pentru aceasta vara:
http://www.accuweather.com/en/weather-n ... 2012/65828

Corect. Cred ca prognoza de sezon de pe accuweather, e singura care conteaza pe termen lung. Ciudat este ca pentru toamna, nu au dat nici o prognoza.

Sus

MesajScris: Mie Oct 10, 2012 6:20 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Roberta scrie:
Probabil ca trebuie facultatea de fizica,geografie sau matematica pentru un post la ANM,insa doar pentru pasiune,nu stiu cat se castiga.Sau,daca apoi poti aplica in strainatate,poate se merita,nu stiu...

Roberta,
Esti o persoana cu potential. Vei avea infinit mai multe sanse daca termini o facultate prestigioasa din strainatate. Eu provin din mediul universitar, asa ca ia acest sfat ca pe unul parintesc.
Mult succes!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 28  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]