Nu stiu inca ce facultate mi-ar fi mai utila in viata.Am pasiunea meteorologiei,ador fizica,matematica imi place doar in contextul in care am probleme si curiozitati personale de rezolvat.Inca imi caut calea de urmat in viata,nu din lipsa de perspective,dimpotriva!Nu imi este straina nici lumea inventiilor,chiar zilele astea lucrez la cateva proiecte concrete,impreuna cu o mana de prieteni.Poate discutam in privat mai mult.Am fost fascinata de interventia doamnei Ridzi de aseara de la OTV.A fost o adevarata lectie de viata.Ar fi multe de discutat,insa m-as abate de la subiect.Nu m-am suparat,insa ar trebui sa dedic mult mai mult timp(pe care nu-l am mereu)pentru a dezvolta subiectul deschis pe "spinarea" acestei ghicitori.Cum va fi iarna aceasta?Eugen ar trebui sa inteleaga ca eu citesc mult si am citit si multe carti,dar si pe net si nu am putut salva toate legaturile pentru a-mi argumenta pe forum toate afirmatiile.Dar,daca va fi interesat,va putea gasi toti parametrii orbitali ai pamantului si ori va lua de bune teoriile si concluziile la care au ajuns unii(ca si Milankovici,de exemplu) ori va face un studiu propriu.Va fi ca o teza de doctorat sa expun aici concluziile proprii si poate ar fi irelevante,pentru ca nu am nici o calificare in domeniu.Dar,concluziile celor avizati au fost ca deja clima Pamantului trebuia sa resimta o racire,luand in calcul strict factorii orbitali.Dar stie oare Eugen ca si in conditiile in care Pamantul ar evolua pe o orbita perfect stabila,iar Soarele ar emite constant aceiasi energie,numai variatia spectrului solar ar putea aduce schimbari climatice?Eu nu tratez cu superficialitate acest subiect,insa repet,ar necesita mult efort sa pun aici cap-la-cap toate detaliile.Nu mai spun de multiplele relatii de feed-back ce apar in legatura cu raporturile gheata-ocean-atmosfera pe care le-am strans special intr-un caiet,insa nu luasem in considerare faptul ca banchiza la minimul ei are "cartierul general" in zona din nordul si Groenlandei si nordul Arhipelagului Canadian.Era previzibil,dar mi-a scapat acest lucru.Iata ca aceasta distributie a banchizei vara duce la NAO negativ,ceea ce duce la tentativa de contracarare a curentului cald ce vine spre Europa.Inchei repetand si atragand atentia ca anul asta a avut un maxim al oceanului Arctic liber de gheata,fapt ce poate duce la efecte de feed-back puternice.(Ninsori mai abundente in zonele limitrofe ca urmare a unui surplus de vapori,reinghetarea brusca a oceanului)Deja oceanul are gheata ca si anul trecut pe vremea asta,insa ne dam seama ca s-au acoperit suprafete mari in timp scurt.Ori efectele de feed-back nu se pot opri aici.Eu una asa mi-am explicat perioada geroasa de iarna trecuta.
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/arctic.sea.ice.interactive.html