CaTaLyN scrie:
Din punct de vedere statistic/istoric , majoritatea covarsitoare a anilor cu septembrie sau octombrie foarte calde , au beneficiat ulterior de o iarna destul de serioasa . De asemenea , multe dintre iernile severe romanesti s-au produs pe un ENSO neutru si conform ultimelor evolutii pe parcursul acestei ierni vom avea ENSO neutru , la care mai adaugam si usoara slabire a jetului subpolar ca efect al restrangerii calotei glaciare ( blocajele rusesti si scandinavice teoretic vor fi sparte mai greu de ciclogeneza atlantica , deci sanse pentru noi sa mai primim cate o ultrapolara

) . Cu acest octombrie deja vom fi la a 6-a luna foarte calda consecutiva si in ipoteza in care am avea un remake 2006-2007 , am fi cu un sir de 10 luni foarte calde consecutive

. Totusi eu sunt de parere ca vremea nu functioneaza ca la ruleta , unde dupa 6 bile rosii consecutive probabilitatea de aparitie a bile rosii este aceeasi tot 50% . Pentru ca nu s-a produs ceva exceptional , o incalzire de anvergura la nivel de emisfera nordica , eu cred ca atmosfera ca cauta un echilibru si pentru zona noastra si astfel probabilitatea sa avem inca 4 luni calde si fara iarna este mult mai mica de 50% . Sigur ca vremea ne poate surprinde intotdeuna , nu este exclus sa se intemple asta , dar dupa parerea mea sansele sunt mici de tot . Asadar , in sirul urmatoarelor 4 luni , eu as miza pe 2 dintre ele usor mai calde si alte 2 reci sau cel mult normale .
Interesant acest comentariu, ma intreb insa cum stam cu jetul polar in conditiile refacerii rapide a maselor de gheata. Inteleg efectul pe timp de vara al banchizei mult diminuate, ceea ce poate a dus la seceta asta, insa iarna un jet puternic poate duce la incalzire, si pastrarea frigului in zona polara?
De aceea spun ca situatia din aceasta iarna va fi un bun material de studiu, pentru ca asa va fi un timp, vom avea gheata putina la pol vara.
Si vom vedea daca si cand, dar mai ales de ce se va produce inversarea trendului.(care va fi factorul ce va contribui decisiv)
Am mai adaugat si acest punct in caietul meu special dedicat gheturilor arctice ''gheturi scazute vara, curenti-jet slabi". Ramane sa vedem ce se intampla iarna.