forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Iun 15, 2026 12:09 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cum va fi iarna 2012-2013?
MesajScris: Lun Oct 15, 2012 3:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Se pare ca a ramas in mintea multora iarna 1995-1996 :)

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:01 pm 
CaTaLyN scrie:
Din punct de vedere statistic/istoric , majoritatea covarsitoare a anilor cu septembrie sau octombrie foarte calde , au beneficiat ulterior de o iarna destul de serioasa . De asemenea , multe dintre iernile severe romanesti s-au produs pe un ENSO neutru si conform ultimelor evolutii pe parcursul acestei ierni vom avea ENSO neutru , la care mai adaugam si usoara slabire a jetului subpolar ca efect al restrangerii calotei glaciare ( blocajele rusesti si scandinavice teoretic vor fi sparte mai greu de ciclogeneza atlantica , deci sanse pentru noi sa mai primim cate o ultrapolara :lol: ) . Cu acest octombrie deja vom fi la a 6-a luna foarte calda consecutiva si in ipoteza in care am avea un remake 2006-2007 , am fi cu un sir de 10 luni foarte calde consecutive 8O . Totusi eu sunt de parere ca vremea nu functioneaza ca la ruleta , unde dupa 6 bile rosii consecutive probabilitatea de aparitie a bile rosii este aceeasi tot 50% . Pentru ca nu s-a produs ceva exceptional , o incalzire de anvergura la nivel de emisfera nordica , eu cred ca atmosfera ca cauta un echilibru si pentru zona noastra si astfel probabilitatea sa avem inca 4 luni calde si fara iarna este mult mai mica de 50% . Sigur ca vremea ne poate surprinde intotdeuna , nu este exclus sa se intemple asta , dar dupa parerea mea sansele sunt mici de tot . Asadar , in sirul urmatoarelor 4 luni , eu as miza pe 2 dintre ele usor mai calde si alte 2 reci sau cel mult normale .

Interesant acest comentariu, ma intreb insa cum stam cu jetul polar in conditiile refacerii rapide a maselor de gheata. Inteleg efectul pe timp de vara al banchizei mult diminuate, ceea ce poate a dus la seceta asta, insa iarna un jet puternic poate duce la incalzire, si pastrarea frigului in zona polara?
De aceea spun ca situatia din aceasta iarna va fi un bun material de studiu, pentru ca asa va fi un timp, vom avea gheata putina la pol vara.
Si vom vedea daca si cand, dar mai ales de ce se va produce inversarea trendului.(care va fi factorul ce va contribui decisiv)
Am mai adaugat si acest punct in caietul meu special dedicat gheturilor arctice ''gheturi scazute vara, curenti-jet slabi". Ramane sa vedem ce se intampla iarna.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E mult mai complex de atata comportamentul jet streamului, nu are legatura numai cu suprafata de gheata de la Polul Nord in timpul verii :) Teoria ca teoria, da practica ne omoara, asa e si cu vremea, nu prea tine cont de teoreme :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dany scrie:
Sa avem o iarna asemanatoare cu iarna trecuta de la americani: un noiembrie cu zapada....apoi..... PRIMAVARA!
Meteorologii romani spuneau, luna trecuta, ca daca noiembrie este rece - iarna va fi mai blanda.Este asta o regula?Imi amintesc ca iarna 1995 a venit la inceput de noiembrie si a tinut pana in aprilie.

Noiembrie 2011 a fost destul de rece si nu am avut o iarna blanda. Ma rog, nu toata.

Ultima oară modificat de Andrei87 pe Lun Oct 15, 2012 4:34 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:23 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Faceam referire la iarna trecuta de la americani...care a fost o anomalie.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dany scrie:
Meteorologii romani spuneau, luna trecuta, ca daca noiembrie este rece - iarna va fi mai blanda.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:39 pm 
Andrei87 scrie:
Dany scrie:
Meteorologii romani spuneau, luna trecuta, ca daca noiembrie este rece - iarna va fi mai blanda.

Asta e si intuitia mea, noiembrie rece- iarna calda. Doar pura intuitie, presimtire.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 4:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cam delicata chestia asta. Anul trecut intr-adevar nu prea a fost iarna pana prin 20-25 ianuarie, dar cel putin aici in centru am avut ceva zapada, insa nu si ger. Cum am spus, noiembrie a fost rece (Muresul lui Sorin a inghetat, am si facut poze); e la fel de adevarat si faptul ca au fost multe zile cu inversiune, in altitudine nu a fost asa frig. La fel, si cand a fost octombrie mai rece (2010) am avut o iarna relativ ok, in sud mai putin. Pana acum semnalele sunt asemanatoare cu anul trecut, septembrie si octombrie calde (totusi mult mai calde ca anul trecut) iar pentru noiembrie prevad din nou niste blocaje cu inversiuni frumusele. Dupa aia...nu se stie. Nu m-ar deranja sa vina iarna in februarie, dar sa fie iarna.
Momentan pare greu de crezut sa avem inca o iarna serioasa dupa cea 2011-2012, dar au mai fost cazuri in istorie de ani consecutivi cu ierni dure. Un exemplu care imi vine in minte ar fi '83-'84 si '84-'85. In anii 2000 nu au fost ierni dure consecutive adevarate, eventual combinatii de iarna dura + iarna decenta. Pe mine m-ar multumi o iarna macar decenta.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 6:43 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa parerea mea 2004-2005 si 2005-2006 a fost o combinate de ierni cel putin decente.Oricum a fost o pleiada de ierni consecutive zdravene incepand din 2001 si pana la nefericita iarna din 2007.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 9:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Roberta scrie:
Andrei87 scrie:
Dany scrie:

Asta e si intuitia mea, noiembrie rece- iarna calda. Doar pura intuitie, presimtire.

Nu e o reteta. 1993 a avut intr-adevar noiembrie rece, urmat de o iarna - primavara. Noiembrie 1995 insa, a dat startul uneia din cele mai lungi si grele ierni de la noi din istoria recenta. Exemple similare cred ca mai putem gasi in trecut. Ciudat este ca in ultimii 17 ani, nu am mai avut un noiembrie hibernal.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 9:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La mine din cate imi aduc aminte a nins si s-a depus strat de zapada in noiembrie 2002 :)

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, noiembrie 2002 a adus o depresiune destul de rece, la inceputul lunii, cu ninsoare si in zonele joase. Restul lunii, a fost deosebit de calda.

Sus

MesajScris: Lun Oct 15, 2012 11:06 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Noiembrie tari dupa '90 au fost 1993 (cel mai dur), 1995, 1998, 2001 (al doilea ca duritate), si chiar 2007 a fost acceptabil in centru. In 2001 tin minte ca a fost frate-miu la manastirea Cocos in Dobrogea, au ramas inzapeziti cu autocarul; dupa pozele pe care le-a facut estimez ca a fost un strat de cel putin 40 cm atunci, dar aia mai mult in jurul muntilor Macin, unde cred ca a fost si maximul. In rest pana in 15 cm in general.
Neaceasca s-ar bucura sa aiba un noiembrie ca in '95, ca la el a fost maximul zapezii atunci (52 cm la Craiova, 46 cm la Slatina)...asta in 6 noiembrie. :!: Acel noiembrie ar fi pe locul 3, pentru ca strat mare nu a fost pe o suprafata foarte extinsa.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 16, 2012 2:17 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

In 1995 cred ca a fost fara viscol, ninsoare abundenta, era weekend cand a inceput si maica-mea era socata de-a dreptul "Ce dracu facem ca ne ia din noiembrie?".

In iarna 95-96 am avut recordul de consum de curent electric la apartament pe un amarat de monofazic, adica 1331 kw/h in ianuarie sau februarie, o fi fost ceva ger ca incalzirea era cu calorifere pe ulei si apa calda cu boilere electrice, ardeam siguranta de zeci de ori si schimbam litza din ea cu un ghem de sarma dintr-un sertar din bucatarie, tot acolo erau si lumanarile pentru penele de curent ale anilor '90 ca probabil intreg orasul se incalzea electric.

Noiembrie 1993 iese in evidenta prin viscol, am venit de la Spineni si la intrare in Slatina s-a pus furtuna de zapada, la benzinarie un panou metalic se invartea la 360 de grade de la vant, apoi seara s-a luat si curentul in cateva randuri, am fost socat in februarie 2010 sa am curent pe viscol cand in anii '90 la fiecare vifornitza se tot lua ba o zona, ba alta, in Slatina la viscol (parca numai seara cand era consumul mai mare, ziua mergea), in Spineni la fulgere (fie zi, fie noapte), uite asa am ajuns sa indragesc de mic fenomenele extreme. :lol:

Sus

MesajScris: Mar Oct 16, 2012 3:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cu siguranta nu a aratat asa impresionant '93 la tine: http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsodres?l ... 0&ndays=31
Viscolul cred ca a fost bunicel, cu rafale de 70-80 km/h.
Vad si un -24 la Bailesti in 19 noiembrie. 8O La Miercurea-Ciuc insa... http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsodres?l ... 0&ndays=31

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]