forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 10:14 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cum va fi iarna 2012-2013?
MesajScris: Vin Oct 19, 2012 1:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
quinzhee scrie:
Pe medie a fost, intr-adevar, o iarna normala. Cum ar arata insa o "iarna crunta"?

A fost o iarna crunta, da-l naibii de ger, am avut mai multa zapada ca in '85.
Jeff e penibil, eu nu i-am auzit niciodata pe cei de la Accuweather sa se planga. Emit prognoza si gata! Oricum nimeni nu are pretentii sa reuseasca 100%.

Cu prima afirmatie nu prea sunt de acord.Am avut cea mai mare zapada de dupa 1985, nu mai mare ca-n 1985.Iar gerul de acum fata de cel de atunci...n-are rost sa pomenim cifre.

Cu a 2-a afirmatie, total de acord.Jeff e din ce in ce mai penibil, se vede asta si din numeroasele comentarii negative, tot mai multe, dupa fiecare postare.Sa nu mai spun ca zilele trecute confunda Oceanul Indian de Sud-Vest cu Oc.Pacific de Sud-Vest.Unde mai punem ca e un blog destinat tropicelor din ce stiu eu, nu pt sustinerea teoriilor pt care e foarte bine platit.

Francis et al. (2009) found that during 1979 - 2006, years that had unusually low summertime Arctic sea ice had a 10 - 20% reduction in the temperature difference between the Equator and North Pole. This resulted in a weaker jet stream with slower winds that lasted a full six months, through fall and winter. The weaker jet caused a weaker Aleutian Low and Icelandic Low during the winter, resulting in a more negative Arctic Oscillation (AO), allowing cold air to spill out of the Arctic and into Europe and the Eastern U.S. Thus, summers with high Arctic sea ice loss may increase the odds of cold, snowy winters in Europe and the Eastern U.S. In my April 2, 2012 blog post, Arctic sea ice loss tied to unusual jet stream patterns, I discuss three additional research papers published in 2012 that argue for a major impact of Arctic sea ice loss on Northern Hemisphere weather in fall and winter, with sea ice loss causing an increase in the probability of negative-AO winters

Oare cum arata Oc.Arctic prin anii '30-'40-'50 cand am avut iernile acelea istorice, cu metri de zapada si geruri de -40.Nu doar noi, ci intreaga Europa.Daca asta e concluzia, inseamna ca in acei ani aveam veri cu si mai putina gheata.Dupa cum se vede, sunt multe afirmatii contradictorii care pot fi combatute foarte usor.Deocamdata pur si simplu nu suntem in stare sa facem prognoze pe termen mai lung de 3 zile si probabil ca nu vom fi in viitorul apropiat.Tot ce e peste aceasta perioada, e doar cum spune Eugen, iar cele pt anumite sezoane, pure ghiceli.La fel e si pt sezoanele tropicale.In fiecare primavara, toti emit prognoze, NOAA, Metoffice, CSU, FSU etc, toate marile centre de prognoza ale lumii.Un exemplu din acest sezon:

CSU April 4, 2012[7] 10 4 2
TSR April 12, 2012[8] 13 6 3
TWC April 24, 2012[9] 11 6 2
TSR May 23, 2012[10] 13 6 3
UKMO May 24, 2012[11] 10* N/A N/A
NOAA May 24, 2012[12] 9-15 4-8 1-3

Realitatea: 17 furtuni tropicale, 9 uragane si 1 uragan major.Asta e prognoza reusita??Asa se intampla in fiecare sezon de 10 ani de cand urmaresc eu cu atentie tropicele.Cel mai tare dintre toate e sezonul binecunoscut 2005.Iata prognozele:

CSU December 3, 2004 11 6 3
CSU April 1, 2005 13 7 3
NOAA May 16, 2005 12–15 7–9 3–5
CSU May 31, 2005 15 8 4

Realitatea: 28 furtuni tropicale, record absolut, 15 uragane, record absolut, 7 uragane majore.

Studiem aceste fenomene de prea putini ani pt a le putea intelege si a trage concluzii.30 de ani e o perioada extrem de mica, minuscula, nu poti sa emiti teorii dupa o astfel de perioada.Atunci cand vor fi impliniti 60-80 de ani de monitorizare atenta a gheturilor, cicloanelor etc, poate atunci vom intelege mai bine ce se intampla si vom putea emite prognoze cat de cat apropiate de realitate, nu fantezii.Pana atunci insa, din pacate, banii isi spun cuvantul in blogurile multora.

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:00 pm 
supercell scrie:
Nu avem suficient nici pentru noi, barem sa mai dam si la altii :)

Dar recunoaste ca avem potential.

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:01 pm 
Cred ca depasesti lejer 100 pagini in acest topic Andrei!

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Roberta scrie:
supercell scrie:
Nu avem suficient nici pentru noi, barem sa mai dam si la altii :)

Dar recunoaste ca avem potential.

Avem, bineinteles si am avut dintotdeauna, dar degeaba :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:19 pm 
@Sorifin, nu...nu e obligatoriu sa ai gheata putina vara pentru o iarna gen '54.
Eu ma refer strict la conditiile de acum, am mers cu o scurta trimitere la anii '85, faptul ca am avut argumente poate fi acceptat sau nu, dar mi-ai interpretat gresit mesajul.
Acum suntem la o extrema referitor la extensia gheturilor.
Evident ca la o extindere mare de vara (cum o fi fost in perioada aceea mai mult ca sigur) probabilitatea iernilor severe sa fi fost mai mare.
Eu am vrut doar sa pun in evidenta factorii ce pot duce la ierni severe in conditiile unei extensii scazute a gheturilor.
Cu riscul de a ma repeta, subliniez ca o iarna grea acum duce pe termen de 3-5 ani la accentuarea reducerii calotei polare.
De aceea, as prefera o iarna blanda.
Cum vezi, incurcate sunt caile...
Pot relua argumentatia daca e nevoie, dar nu imi puneti in carca ce nu am zis.
(poate ca, prin efect de feed-back tocmai acele ierni grele sa fi dus la actuala situatie, am argumentat in interventii anterioare cum e posibil)

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Roberta, o iarna blanda nu e de preferat pentru ca in general iernile blande vin si cu deficit de precipitatii, fix ceea ce nu ne trebuie :)

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:40 pm 
Deci suntem intre ciocan si nicovala. Ce preferam?? (oricum nu putem face nimic)

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 2:49 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Evident ca extragem ce ne place. Partea cu gheata e doar o ipoteza. In articol s-au mai emis inca cateva, toate acestea adunate contribuie la aspectul regimului climatic.
In rest, Sorin exagereaza la drumul mare cu geruri de -40 si zapezi de cativa metri, cum am avut in anii 30-40-50. :lol:

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 5:15 pm 
Vai, dar ar fi un cosmar!! Zapada de 2 metri ar paraliza Bucurestiul. Nicidecum nu ne trebuie asa ceva. Totusi, desi probabilitatea e mica, mai stii?
Oricum, mai bine nu !
Gerul il mai pacalim noi, insa zapada mare e grav.

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 7:39 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

steaua scrie:
Evident ca extragem ce ne place. Partea cu gheata e doar o ipoteza. In articol s-au mai emis inca cateva, toate acestea adunate contribuie la aspectul regimului climatic.
In rest, Sorin exagereaza la drumul mare cu geruri de -40 si zapezi de cativa metri, cum am avut in anii 30-40-50. :lol:

Apai daca nici in acei ani n-au fost geruri si zapezi atunci inseamna ca n-au fost niciodata.In fiecare iarna din urmatoarele: 1929, 1932, 1940, 1942, 1943, 1947, 1954 si 1963 temperatura a atins s-au a coborat la Tg-Mures sub -30 de grade, in tara sub -36 si cel putin o luna de iarna a avut media sub -9.0 grade, fapt care dupa acea perioada s-a mai intamplat o singura data, in 1985.In tara am avut de 2 ori -38.5, prima data in 1929 si a 2-a oara in 1942.In 1929 multe statii din depresiuni nu functionau, altfel cred ca aveam si noi recordul national sub valoarea de -40.Zapezile din acei ani sunt binecunoscute de toata lumea si sunt recorduri inca pt marea majoritate a statiilor.Daca asta e exagerare la drumul mare, n-are rost sa mai discutam meteorologie.Asta nu inseamna ca n-a fost cald.Tot in acei ani am avut si cel mai cald ianuarie inregistrat vreodata, precum si cele mai toride veri pana la acestea din 2007 si 2012.Erau nistre extreme foarte mari si tare mi-ar place sa se mai repete acei ani, in care vara sa ai 39 de grade si iarna -32.In fine, e ultimul meu comentariu legat de aceasta tema.Nu vreau sa mai intru in nicio polemica legata de incalzire si de alte subiecte de genul.Fiecare are parerea lui, o respect, eu o am pe a mea, nu spun ca e cea mai buna, dar e cel putin la fel de plina de argumente precum cealalta.Poate peste vreo 50 de ani cand vom fi masurat si urmarit mai mult vor fi alte pareri.Banul probabil ca tot puterea pe care o are acum o va avea.

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 9:05 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Pana acum anul acesta am avut parte de o continentalizare serioasa a climei , cu un sfarsit de iarna rece si sever si cu o vara extrem de torida . Poate continuam traditia si la iarna :mrgreen: . Ce ar fi ca anul 2012 sa fie primul dintr-un sir asemanator cu ce s-a intamplat prin '30 si '40 :) ? Asta nimeni nu poate sti deocamdata .....

Sus

MesajScris: Vin Oct 19, 2012 10:15 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Roberta scrie:
Cred ca depasesti lejer 100 pagini in acest topic Andrei!

Asta nu-i neaparat un lucru bun, ar putea insemna si ca suntem foarte plictisiti din cauza ca nu se intampla nimic. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Oct 20, 2012 10:12 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Ca o gluma, era o reclama la o companie de telefonie: "comunicare fara limite". S-ar potrivi deviza: "exagerare fara limite". :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Oct 20, 2012 10:30 am 
Lasa ca vine gerul polar peste noi si o sa ne luam termometrele din dotare la vanatoare de recorduri de la -20, -30 incolo, care, pe unde, prin diverse vai, sa stabilim recordul local.
Iarna crunta, micro icege europeana, sfarsitul lumii pe arie restransa, va avea grija GFS-ul sa nu ne lase cu ochii in soare, ci la balta inghetata de pe strada. :)

Sus

MesajScris: Sâm Oct 20, 2012 10:32 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Foarte tare! :lol:
Sper sa prind o minima de -35 la iarna, printr-o grota, ceva...! :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]