forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mar 08, 2026 12:11 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16602 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878 ... 1107  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Ian 27, 2023 12:56 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Sapatamana viitoare ECMWF vine cu un anticiclon in dezvoltare de pe vestul continentului, care ar arunca un aer rece in Mediterana si ar provoca formarea unui nou ciclon mediteranean cu deplasare spre tara noastra si care ar avea un potential sever.

Imagine

Imagine

Dar si acest ciclon este prognozat acum sa aduca ninsori tot la temperaturi pozitive, insa ramane de vazut cum va evolua prognoza.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 1:24 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

WinterIsComing2021 scrie:
Da, in Martie 1993...am pus eu gresit acolo Februarie 1992. Am vrut sa scriu Februarie 1993 si la Martie nu am mai scris anul. Am facut un talmes balmes acolo. In fine. La Oltenita a batut vantul intens vreo 3 zile. Abia stateam in picioare cand dadeam zapada. Apoi in ultima zi de viscol tin minte ca zapada era atat de mare incat cand mergeam prin curte pe carare ma simteam ca intr-un tunel pentru ca zapada in stanga si dreapta mea imi trecea peste cap (in clasa a doua cred ca aveam peste 1 m inaltime) si ma uitam cum deasupra mea era zapada spulberata de vant. La noi a batut vantul pana s-a oprit ninsoarea. Prima zi dupa incetarea viscolului am fost in curtea scolii in expeditie, singur. Am ramas intepenit in zapada si noroc ca a trecut un vecin si m-a scos din zapada ce in acel loc imi venea pana la piept. Curtea scolii fiind destul de mare zapada era troienita in anumite locuri pana la 2-3 m iar in zonele de unde era spulberata era pana la genunchi.

88 cm la Filaret si Fundulea atunci, se gasesc arhivele pe net.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 8:53 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Icon 18z a dublat precipitațiile in Sud fata de 12z.
Sunt varza modelele. La t plus 0.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ICON chiar tine si temperatura in jur de 0 C prin sud, pe toata perioada precipitatiilor. Interesant...

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 8:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Da, in Martie 1993...am pus eu gresit acolo Februarie 1992. Am vrut sa scriu Februarie 1993 si la Martie nu am mai scris anul. Am facut un talmes balmes acolo. In fine. La Oltenita a batut vantul intens vreo 3 zile. Abia stateam in picioare cand dadeam zapada. Apoi in ultima zi de viscol tin minte ca zapada era atat de mare incat cand mergeam prin curte pe carare ma simteam ca intr-un tunel pentru ca zapada in stanga si dreapta mea imi trecea peste cap (in clasa a doua cred ca aveam peste 1 m inaltime) si ma uitam cum deasupra mea era zapada spulberata de vant. La noi a batut vantul pana s-a oprit ninsoarea. Prima zi dupa incetarea viscolului am fost in curtea scolii in expeditie, singur. Am ramas intepenit in zapada si noroc ca a trecut un vecin si m-a scos din zapada ce in acel loc imi venea pana la piept. Curtea scolii fiind destul de mare zapada era troienita in anumite locuri pana la 2-3 m iar in zonele de unde era spulberata era pana la genunchi.

Evenimentul acela e posibil sa fi fost al doilea al secolului trecut, dupa februarie '54. Si poate ca a fost si mai extrem, avand in vedere ca toata zapada aia s-a strans in 8 zile, fata de o luna intreaga in 1954.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 9:59 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Andrei87 scrie:

Evenimentul acela e posibil sa fi fost al doilea al secolului trecut, dupa februarie '54. Si poate ca a fost si mai extrem, avand in vedere ca toata zapada aia s-a strans in 8 zile, fata de o luna intreaga in 1954.

Eu imi aduc aminte ca si cum ar fi fost ieri. Pentru mine acel episod ramane cel mai frums episod de iarna.Si chiar important ca anvergura...dar probabil neavand vant de peste 65 de km/h si nici ger dupa terminarea episodului decat cateva zile cu temp negative dar nu foarte scazute, nu a ramas in memoria colectiva...nu stiu ce sa zic.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 10:09 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Deci ploile de azi de la pranz sunt transformate in ninsori acum de catre ECMWF, eu zic ca Bucurestiul este in carti pentru 20-25 cm

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 10:12 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Eu as prefera sa avem lapovita si 3 cm de zapada acum si peste 1-2 saptamani sa avem un viscol in toata regula urmat de cateva zile de ger. Pentru ca la acest episod nu avem aer rece in zona ca sa pastreze zapada macar 3 zile.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 10:22 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Si de ce sa nu avem acum o zapada buna care sa dureze 2 zile si dupa sa mai avem nu un viscol ci poate 2-3?? Fiti optimisti, de la nimic in prognoza o sa avem zapada. Ce ne scapa noua din vedere este faptul ca modelele inca nu isi dau seama despre ce urmeaza, eu cred ca si temperaturile pentru urmatoarele zile sunt putin cam supraevaluate dar vom vedea

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 10:31 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Din partea mea putem sa avem zapada pana in Martie in continuu, inca de azi, cu un viscol pe saptamana. :)))

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 27, 2023 12:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Jale adica mocirla pe Bucuresti si strat de zapada consistent pentru Sudul Moldovei :))

Ciclonul asta il consider bonus in situatia in care urmeaza altele mult mai frumoase in februarie. Daca februarie e cu mizeria de circulatie de vest nord vest (Fereasca Dumnezeu si toti Sfintii Sai de asta) este dramatica situatia si ma multumesc ca macar am avut cicloni, fie ei si cu ploaie, plus tunete la Caciulata care m-au facut sa doresc vina aprilie mai repede. :)

Totusi, pacat de vant, pentru ca nu foarte des ciclonul da vant la Slatina, vantul sa fie cu ninsoare sau macar cu polei si sunt fericit, becurile fac disco de la fluctuatii in oras, dar vant uscat sau cu ploaie nu face nicio branza, viscolul oricum e singura chestie ce ma face fericit iarna, atlfel e doar o lunga asteptare dupa sezonul convectiv si nici acolo nu sunt stralucite lucrurile, prin lipsa sistemelor mezoscalare si doar pe diurnally driven (DD-uri). :roll:

Viscol de 3 zile ca in 1991 toata viata voi visa. Viscolul daca e dureaza mult mai mult decat o furtuna. Dar e prea rar. :cry:

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 4:32 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Pe Sat24.com aparea la Sud de Bucuresti o banda bine definita de precipitatii acum 20 de minute

Fişiere ataşate:
Untitled.jpg
Untitled.jpg [ 62.64 KiB | Vizualizat de 826 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 5:54 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Aia sunt nori, norii nu echivaleaza cu pp.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 6:33 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Destul de interesanti norii. Ce-i drept pe radarul ANM nu aparea nimic in zona lor.

Oricum, la cum arata acum in Bucuresti maine de dim o sa ne trezim cu acelasi "strat" de zapada :)))

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 8:28 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

gogulica scrie:
mircead scrie:
Icon 18z a dublat precipitațiile in Sud fata de 12z.
Sunt varza modelele. La t plus 0.

ICON chiar tine si temperatura in jur de 0 C prin sud, pe toata perioada precipitatiilor. Interesant...

Icon a fost pe langa cu realitatea, la 925 hPa a dat temperaturi cu aproape 3 grade mai putin decat au fost de fapt. Modelele astea au o superficialitate in ele ceva de speriat, nu au luat in calcul acea patura calda advectata probabil de pe Marea Neagra. Ma intreb cum gestionau astfel de situatii meteorologii de la 1980, daca acum cu big tech, big data, AI (bashina), nu se poate prognoza corect un eveniment care nici macar nu e la microscara. Adica, e ditai ciclonul intr-o zona acoperita bine si de statii, si de radar, satelit, si de sondaje.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2023 10:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sincer dupa 2010 performanta modelelor mi s-a parut ca a tot scazut pentru sud estul asta al Europei. Nu prea inteleg care e motivul, mai ales ca au tot suferit upgrade-uri pe toate partile.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16602 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878 ... 1107  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]