forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 7:38 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Feb 13, 2026 7:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Let's goooooooo!!!!!

Modele bruiate de incalzirea stratosferica.

Sa vina iarna!!!

Imagine

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 13, 2026 7:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Modelele au oferit iarna asta iluzii halucinogene. Realitatea a oferit iarna dar nu spectaculoasa. Iarna asta este iarna doar daca comparam cu ce jeguri am putut avea in ultimii 5 ani.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 9:34 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Modelele sunt praf. GFS e praf!

Acum este vara tropicala in GFS la finalul lui februarie... si iarna in rularea ECMWF

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 10:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Optimist Ecm pe Bucuresti cu 20-25 cm in noaptea de marti spre miercuri. Sa aiba iarasi noroc capitala?

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 11:15 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu cred ca ciclonul ala o sa aibe o rezerva veritabila de aer rece cand va traversa sudul tarii, asta chiar si pe o traiectorie ideala (GFS il pune prea nordic spre exemplu). Poate sa prindem o floscaiala puternica, dar nu cred la mai mult.

In Moldova/Dobrogea e alta treaba, mult mai mult vant la sol si un strat foarte firav de zapada care vine maine seara in nord. Tocmai cred ca stratul asta este cheia intregii situatii, care va face jonctiunea dintre stratul vechi din Ucraina pe care inca e cantonata masa de aer foarte rece, dar care acum s-a retras catre nordul tarii, dupa caldura ultimelor zile. Sunt multe semne de intrebare, inclusiv pozitionarea viitorului "maxim" baric la nord de noi, care in unele modele nici nu prea exista (ICON). Doar dupa ce va trece ciclonul de duminica, putem sa asezam piesele pe tabla. Dar cred ca vom discuta strict de stratul din Moldova si cam atat...

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 2:55 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Pe termen mediu avem clar o răcire la nivelul emisferei nordice, mai ales la latitudini medii și o revenire spre iarnă. Asta se datorează parțial inclusiv încălzirii stratosferice, chiar dacă nu avem un SSW și o inversare a vânturilor polare zonale. Este suficientă slăbirea vortexului, pentru o perioadă ceva mai rece. Acum este după noroc, dacă este să avem și strat de zăpadă, în următoarea perioadă.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 3:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Pe termen mediu avem clar o răcire la nivelul emisferei nordice, mai ales la latitudini medii și o revenire spre iarnă. Asta se datorează parțial inclusiv încălzirii stratosferice, chiar dacă nu avem un SSW și o inversare a vânturilor polare zonale. Este suficientă slăbirea vortexului pentru o perioadă ceva mai rece. Acum este după noroc, dacă este să avem și strat de zăpadă, în următoarea perioadă.

La noi pare doar cald si extrem de cald in urmatoarele 3 saptamani.... :( :(
ECMWF de dimineata era arctic pentru finalul lui februarie, in toata Romania, dar GFS era ultra-tropical cu temperaturi de vara... Eu ce sa inteleg din chestia asta?!?

Targu Mures media +4,5 pe februarie 2026, pana azi (URIASA). Filaret 1,1 C. Practic, in sudul extrem a fost mult-mult mai rece in prima jumatatea a lunii februarie decat in centrul tarii. In Banat chiar mai cald si decat in centru si nord.

Cum estimezi vara 2026 , tinand cont ca o sa fie pe El Nino extrem ?! Cica umbla vorba....
Mult mai calda si decat abominatia de vara 2024?
Rupem in doua recordul de la ferma Ion Sion ?!

steaua scrie:
Pe termen mediu avem clar o răcire la nivelul emisferei nordice, mai ales la latitudini medii și o revenire spre iarnă.

Pai din cele doua imagini pare ca scad anomaliile pozitive din Emisfera Nordica si-n acelasi timp cresc anomaliile pozitive din Emisfera Sudica, pentru fix acelasi interval de referinta.
Pare un mecanism super-complex la nivel planetar de autoreglaj, tot timpul, continuu.... Asa a fost proiectata planeta asta sa functioneze; totul interconectat.

Heimr fellr, allt dó'

Ultima oară modificat de dan2013 pe Sâm Feb 14, 2026 3:16 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 3:16 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Eu totuși țin să cred că anul ăsta nu se vor depăși 40-41 de grade. Este mult și așa, dar nu la cât ar fi potențial să avem anii ăștia.
Nu aș merge pe valuri prelungite de caniculă. El Nino se va instala pe la sfârșitul primăverii și abia iarna se va resimți mai mult. Cred că vor mai fi pătrunderi polare, inclusiv primăvara și vara. CFS merge chiar pe cantități normale și local excedentare de ploaie pentru la vară.
Mari șanse de recorduri cred că vom avea la anul, în 2027. Ultimii ani El Nino au durat ceva, au încălzit bine oceanele și s-au resimțit bine și după ce zona a trecut prin faza neutră.
dan2013 scrie:
.

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 3:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Eu totuși țin să cred că anul ăsta nu se vor depăși 40-41 de grade. Este mult și așa, dar nu la cât ar fi potențial să avem anii ăștia.
Nu aș merge pe valuri prelungite de caniculă. El Nino se va instala pe la sfârșitul primăverii și abia iarna se va resimți mai mult. Cred că vor mai fi pătrunderi polare, inclusiv primăvara și vara. CFS merge chiar pe cantități normale și local excedentare de ploaie pentru la vară.
Mari șanse de recorduri cred că vom avea la anul, în 2027. Ultimii ani El Nino au durat ceva, au încălzit bine oceanele și s-au resimțit bine și după ce zona a trecut prin faza neutră.

Adica un "delay" de mai multe luni de la incalzirea apelor de suprafata ale oceanelor (in principiu, Pacificul estic si central-estic) si pana la feedback-ul direct deasupra regiunilor continentale si decontarea notei de plata in regiunile din aceste continente.
Sper sa ai dreptate si sa ne crute si-n vara 2026 !

Vara 2025 a avut ceva patrunderi racoroase. Chiar a fost suportabila in cea mai mare parte a ei, exceptand maxim doua saptamani care au fost mai incomode pe aici prin sudul extrem.
Cu vara 2024 a fost problema mare. Aia chiar a fost oribila, prin durata foarte prelungita a valurilor de canicula si prin faptul ca nu prea a avut pauze lungi intre perioadele acelea de arsita.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 5:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hai sa revenim la viitorul f apropiat! Maine vor fi descarcari electrice, vant puternic in Sudul extrem si ninsori abundente cu tunete si fulgere in Meridionali la peste 1500 m alt. Urmeaza o saptamana agitata cu multe precipitatii si variatii de temperatura.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 9:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Chiar viscol in baragan per ecmwf...s-a sudificat mult.

Fişiere ataşate:
de_model-de-316-1_modez_2026021412_89_47526_644.png
de_model-de-316-1_modez_2026021412_89_47526_644.png [ 202.81 KiB | Vizualizat de 323 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 9:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Chiar viscol in baragan per ecmwf...s-a sudificat mult.

Wow, ce bine poate sa arate acum in prognoze, in aceasta seara 8O

Ar fi si culmea sa ia Filaret 48-50 cm chiar in aceasi zi din februarie in care a luat 48-50 cm, anul trecut :lol: :lol: Desi acun fix un an , stratul de zapada a crescut progresiv pe parcursul a 4 zile.

Cred ca daca mai prind marti/miercuri saptamana viitoare inca un episod cu strat de zapada, sezonul asta se ia la intrecere si cu faimoasa iarna 2009-2010 din sudul si sud-vestul Munteniei! :)

Ciudat cum se tot intorc prognozele astea dintr-o parte in cealalta parte de cate doua-trei ori pe zi...
Desi, chiar si pentru finalul lunii februarie 2026/inceputul lunii martie, este ceva ce-mi da asa o senzatie ca iarna o sa dea atunci o lovitura zdravana Romaniei si sud-estului Europei. Just a feeling :wink:

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Feb 14, 2026 9:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce se joaca ciclonul asta, nu-mi vine sa cred. Hai cu duminica.

Sus

MesajScris: Dum Feb 15, 2026 2:04 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ce liniste e aici, mai luati ochii din modele ca provoaca dependenta.. :lol:
Oricum va fi un eveniment interesant, macar putem fi impacati ca iarna asta clar a iesit din tiparele ultimelor multe ierni de pana acum.
Viscolul asta pentru sudici se joaca in felul in care se va manifesta advectia de aer cald peste aerul rece, va fi o adevarata dinamica acolo, macar stim clar ca nu va lipsi componenta de vant, probabil rafale sustinute de peste 50-60km/h mai ales in Baragan.

Sus

MesajScris: Dum Feb 15, 2026 4:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

SunFire scrie:
Ce liniste e aici, mai luati ochii din modele ca provoaca dependenta.. :lol:
Oricum va fi un eveniment interesant, macar putem fi impacati ca iarna asta clar a iesit din tiparele ultimelor multe ierni de pana acum.
Viscolul asta pentru sudici se joaca in felul in care se va manifesta advectia de aer cald peste aerul rece, va fi o adevarata dinamica acolo, macar stim clar ca nu va lipsi componenta de vant, probabil rafale sustinute de peste 50-60km/h mai ales in Baragan.

Pai este liniste ca nu se mai intampla nimic. Ne-am luat teapa mare aseara.

Este fail TOTAL. GFS a dat-o -n tropicale iarasi. Ciclon prea nordic, temperaturi mult-muuuult prea ridicate, nici sanse de lapovita nu sunt.... primavara in urmatoarele saptamani. Vant slab din parti. :(
Si-n rularea din aceasta dupa-amiaza nici nu arata precipitatii pentru aceasta dupa-amiaza in zona mea, desi afara ploua ca lumea, intr-atat de bun este modellul asta: incat nu este in stare sa estimeze niste precipitatii stratiforme si de toamna nici la t+0h....

Nu stiu cum poate un model sa dea fail la t+0ore. Daca erau averse/furtuni de vara , hai ca intelegeam, dar asa.... Sunt ploi de toamna in sud-vestul extrem al Munteniei in aceasta dupa-amiaza , si-n sud-estul Olteniei si GFS nu le vede... Ce model mai e si asta ?!? :evil:

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]