forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 7:53 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Dum Feb 15, 2026 4:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

30-40 cm prin centrul Moldovei si mai la sud si sud-vest de Buzau 0 barat pentru ca va fi mult prea cald (+6/+7 grade in sudul extrem) si precipitatii ioc...

Si se pare ca fiecare model abereaza in felul lui. Nu exista doua scenarii asemanatoare... Asta este varianta cea mai optimista SWISS HD:

Imagine

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Dum Feb 15, 2026 6:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS 06Z, care de obicei e cea mai slaba rulare din cele 4, dintre toate modelele, merge pe membrii cei mai calzi. AIFS spre exemplu e invers, are operationala in zona cea mai rece. E clar ca ceva, probabil stratosfera, induce niste inconsistente masive in rulari.

Raman la teoria mea, ca sudul e intr-o zona foarte sensibila referitor la temperaturile de marti, asta si intr-o pozitionare perfecta a ciclonului. Depinde si cat si daca ninge in Moldova in seara asta. In lipsa de strat acolo, floscaiala la noi 100%. Oricum miercuri s-ar cam topi tot ce cade marti prin sud....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 15, 2026 9:03 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

mircead scrie:
Hai sa revenim la viitorul f apropiat! Maine vor fi descarcari electrice, vant puternic in Sudul extrem si ninsori abundente cu tunete si fulgere in Meridionali la peste 1500 m alt. Urmeaza o saptamana agitata cu multe precipitatii si variatii de temperatura.

Fantezii de modele care nu stii pe ce droguri sunt cand fac astfel de prognoze.

Nu am avut azi fulgere, vant nici atat, doar 8 mm de ploaie. Nici pe harta nu apar fulgere prin tara.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 15, 2026 9:09 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

dan2013 scrie:

Wow, ce bine poate sa arate acum in prognoze, in aceasta seara 8O

Ar fi si culmea sa ia Filaret 48-50 cm chiar in aceasi zi din februarie in care a luat 48-50 cm, anul trecut :lol: :lol: Desi acun fix un an , stratul de zapada a crescut progresiv pe parcursul a 4 zile.

Cred ca daca mai prind marti/miercuri saptamana viitoare inca un episod cu strat de zapada, sezonul asta se ia la intrecere si cu faimoasa iarna 2009-2010 din sudul si sud-vestul Munteniei! :)

Ciudat cum se tot intorc prognozele astea dintr-o parte in cealalta parte de cate doua-trei ori pe zi...
Desi, chiar si pentru finalul lunii februarie 2026/inceputul lunii martie, este ceva ce-mi da asa o senzatie ca iarna o sa dea atunci o lovitura zdravana Romaniei si sud-estului Europei. Just a feeling :wink:

Te rog sa nu mai compari iarna asta cu 2009-2010. De acord, e de 1000 de ori mai buna decat ce am avut din 2019 pana acum, dar nu e ca 2009-2010. O iarna buna la ger, hai sa recunosc asta, nu a fost ca 2017 dar a avut ger calumea. In rest e o iarna speciala prin faptul ca a dat doar multi puiuti de viscol in loc de un viscol mare, cumva viscol spart in bucati mici. :lol:

In rest 9-10 februarie 2010 a fost spectacol maxim la mine, mai drag imi e de acel viscol chiar daca la strat de zapada viscol 2014 rulz (si 2012 dar fara vant, cel mai mare strat), motivul il stiti.

Apoi acel event din 15 decembrie 2018, eu am fost la marginea lui dar in regiunile din VSV a fost ceva incredibil, la limita, 1-2 grade in plus si putea fi doar ploaie, dar asa Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Caras si Timis au avut un strat incredibil.

Februarie 2018 bun ca strat de zapada, dar prefer mai mult decembrie 2018 ca spectaculozitate, apoi 2014, apoi 2010-le the best din epoca recenta. Iarna asta buna la ger, in rest prea cuminte.

Dar 2025-2026 nu mai este o non iarna precum celelalte 5 dinaintea ei, aici trebuie sa fiu de acord.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Dum Feb 15, 2026 10:20 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Neaceasca85 scrie:
mircead scrie:
Hai sa revenim la viitorul f apropiat! Maine vor fi descarcari electrice, vant puternic in Sudul extrem si ninsori abundente cu tunete si fulgere in Meridionali la peste 1500 m alt. Urmeaza o saptamana agitata cu multe precipitatii si variatii de temperatura.

Fantezii de modele care nu stii pe ce droguri sunt cand fac astfel de prognoze.

Nu am avut azi fulgere, vant nici atat, doar 8 mm de ploaie. Nici pe harta nu apar fulgere prin tara.

La țară au fost doar reprize scurte de ploaie slabă, dacă s-ar fi strâns 1 mm.

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 11:11 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cel mai bine pt Bucuresti, prognoza AIFS cu 30 de mm precipitatii sub forma de zapada. Tot Muntenia isi va lua cel mai mare strat fiind la intalnirea ciclonului mediteranean cu patrunderea rece pericarpatica. Dupa evenimentul asta...cred ca vine primavara.

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 11:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mi-a scapat si GFS 0.125 cu 40 de mm aproape pe Bucuresti. :)

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 12:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sudul Moldovei is the place to be. Icon merge spre 50 cm acolo.

Conform ICON EU, in sud nici nu scade vreodata temperatura sub 0. Deci sa vezi zapezi aici a la 54. :D

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 12:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu are cum sa nu scada sub 0 cu vant de NE. E zapada in Moldova deja ceea ce va ajuta, zic eu.

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 12:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Mi-a scapat si GFS 0.125 cu 40 de mm aproape pe Bucuresti. :)

Mint modelele in prostie.... In sud o sa fie cald in draci maine dupa-amiaza , toata ziua de maine, si mai ales maine seara.... Temperaturi muuuult peste 0, +1 grad C chiar si maine noaptea tarziu....

gogulica scrie:
Conform ICON EU, in sud nici nu scade vreodata temperatura sub 0.

Exact :!: Si-n GFS la fel, si-n SWISS HD nici nu mai zic. Este cald rau chiar si maine noapte .

Oricum "ciclonul" asta este pistol cu apa... Nici aer rece nu trage de nicaieri... trece si foarte repede. Cantitatile de prec. sunt mult de tot supraestimate de toate modelele...
Si cred ca si rafalele de vant de prin Muntenia sunt mult prea SUPRAESTIMATE de toate rularile .

Daca prindeti 5-7 cm de fleasca in capitala, in varianta cea mai optimista, pana miercuri dis-de-dimineata, este boierie mare. Si miercuri dupa-amiaza maxima de +6 , +7 C. :(

La mine la Zimnicea, in cel mai bun caz, 2-3 ore de lapovita in noaptea de marti spre miercuri, si poate-poate 0,5 cm bruma/zapada pe capota la 2-3 masini... Macar nu am de ce sa fie dezamagit, pentru ca nu am la ce sa sper in Muntenia. :(

Pe aliniamentul Focsani - Adjud - Barlad posibil ceva strat de zapada , izolat mai consistent, dar nu prea are rost pt ca oricum se incalzeste si acolo pe miercuri / joi....

Offf, unde este deranjul din 26-28 februarie 2018 cu doua zile si doua nopti de viscol si zapada abundenta incontinuu, cu strat de zapada de peste 40-45 cm si troiene de peste 1 metru in sud-vestul extrem al Munteniei si -n sudul Olteniei ??!

Offf, se pare ca SSW-urile provoaca deranj in Romania doar o data la o 6-8 ani. Ultima data in 25-28 februarie 2018 si inainte de asta pe la finalul lunii ianuarie 2012...

mircead scrie:
Dupa evenimentul asta...cred ca vine primavara.

Cu siguranta aceasta va fi ultima lapovita/ninsoare din tot extracarpaticul din sezonul 2025-2026. Nu mai exista nicio sanse pentru alte evenimente scurte de iarna in urmatoarele saptamani. Doar caldura peste tot.

Ce stare nasoala a reusit sa-mi induca acest pistol cu apa/ aka "ciclon''.
Sa vina vara 2024 :!: Yikeeees :!:

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 1:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Amplasarea precipitatiilor e total diferita la ICON, ECMWF, GFS...La ultimul GFS cele mai multe precipitatii sunt pe capitala..50 mm( o shaorma de ploaie, lapovita si ninsoare), dar care se intinde pana miercuri la ora 14.00.

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 1:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Amplasarea precipitatiilor e total diferita la ICON, ECMWF, GFS..

Cum sa nu poti prognoza un ciclon corect nici la mai putin de 24 de ore , cu tehnologia din 2026 ?!? What de actual fuck ?! 8O 8O

Pai numai din acest simplu fapt , ca la t+24h toate modelele o dau din gard in colt si nu stiu nimic, se contrazic unele pe altele, iti dai seama ca ceva pute grav aici si ca de fapt NU va fi nimic pe nicaieri...

Atentioanarea ANM mi se pare IREAL de optimista cu aia 10-30 cm din sudul si centrul Moldovei. Macar au recunoscut ca-n sudul Olteniei , Muntenia si Dobrogea o sa fie ploaie

"Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 10:00 – 18 februarie, ora 14:00"

"În intervalul menționat, în sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vor fi precipitații însemnate cantitativ. Ziua vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță, ninsoare) în Oltenia și Muntenia, ploi în Dobrogea și ninsori în Moldova. Noaptea vor predomina ninsorile. Se vor acumula cantități de precipitații de 25...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Se va depune strat de zăpadă în medie de 10...30 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50...70 km/h, va fi viscol și vizibilitatea redusă sub 100 m."

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 1:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Peste 30 mm ieri prin judetul Buzau.
Parca au mai fost 60-70 l/mp prin zona aia acum vreo saptamana.
Si-n judetele Mehedinti si Gorj a plouat/a nins/ de a rupt in ultimele 2 luni....

Imagine

Daca mai vin multi cicloni in urmatoarele saptamani, urmatoarele luni chiar, cred ca o sa se lase cu inundatii serioase si masive prin tara, prin regiunile de deal/munte mai ales si pe acolo pe unde solul este deja saturat de apa ! :!:
Depinde ce fel de primavara o sa vina gramada peste noi.

Heimr fellr, allt dó'

Ultima oară modificat de dan2013 pe Lun Feb 16, 2026 1:38 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 1:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Icon 06z arunca bomba pe sudul Moldovei cu topuri de 60-65 cm si rafale de 70-90 km/h. 8O Are chiar un varf de pp cu 30-32 cm in 6 ore..deja ar fi cam intre porto si rosu, daca se verifica.

Fişiere ataşate:
de_model-de-316-1_moddeuhd_2026021606_54_958_63.png
de_model-de-316-1_moddeuhd_2026021606_54_958_63.png [ 308.53 KiB | Vizualizat de 186 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Feb 16, 2026 1:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O sa le treaca diseara in portocaliu probabil. Cum au dat doar galben, sigur nu-si asuma sa treaca in rosu. Dar acolo e clar de rosu.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]