dan2013 scrie:
sorifin scrie:
Imi este pur si simplu scarba de ei si ii compatimesc... La fel ca si cu codurile portocalii generalizate de furtuni si ploi din aceasta vara (sau cele de cod rosu), la orice probabilitate destul de redusa de averse (si nu sisteme sau super-celule extreme) si pe suprafete restranse, s-au tot dat astfel de coduri pe judete intregi, totul in favoarea curentului cu climate-change. Adica, si in acest caz, nu vremea s-a schimbat drastic, intr-un mod extrem (ba chiar mie mi se pare ca sunt mult mai putine fenomene extreme fata de ce erau in alti ani) ci regulile create in mod artificial si fortat, de catre oameni, s-au schimbat dramatic.
Sunt si semnale in privinta cresterii in intensitate a ploilor si daca ne uitam pe caracterizarile lunare de pe site-ul ANM, vom vedea ca apar mai multe situatii decat normalul in privinta depasirii cantitatilor maxime de precipitatii/24h. Asta ca o imagine in privinta intensitatii in crestere a ploilor, dar cred ca mai bine s-ar vedea lucrul asta pe o analiza a averselor individuale, insa aceasta evidentiere este greu de facut, imposibila in afara ANM si nici ei nu stiu cat de bine ar putea sa vada lucrul asta.
Facusem in urma cu ceva vreme pe aici o comparatie in caracterizarile lunare multianuale, care contin inclusiv date in privinta cantitatilor maxime absolute de precipitatii pe 24h pentru 13 statii din tara cu functionalitate de peste 100 de ani si gasisem o aparitie cu o frecventa mai mare decat normalul pentru perioada 2010-prezent cu peste 80%, deci o crestere in intensitate a ploilor este evidenta. Insa lucrul asta se poate sa nu se vada in cadrul unei statii poate nici dupa 20 de ani, in schimb la o analiza la nivel national altfel stau lucrurile, acolo se vede mult mai bine.
Comparatiile cu codurile nu au nicio relevanta in evaluarea schimbarilor climatice, alea sunt facute din cauza ca ANM-ul vrea sa atraga atentia asupra unui lucru, care este greu de inteles de catre publicul larg si pe acest motiv vine cu comparatii derizorii, care mai rau ii decredibilizeaza in ochii celor care cunosc cate ceva din acest domeniu.