forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mar 27, 2025 4:56 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10992 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724 ... 733  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Mie Apr 05, 2023 3:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu prea e prietenoasa cu pomii clima de la tine de acolo :)

Sus

MesajScris: Mie Apr 05, 2023 8:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

supercell scrie:
Nu prea e prietenoasa cu pomii clima de la tine de acolo :)

Nu neaparat. De regula infloresc tarziu si avem recolte bune. Cam o data la 10 ani avem inghet in mai care e cu risc ridicat de compromitere. Acum spre exemplu in afara de corcodus nu e nimic inflorit. Prin cartiere mai avem piersici infloriti, dar pe sate inca nu.

Sus

MesajScris: Joi Apr 06, 2023 9:26 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

O zi aproape istorica azi la noi. Am inceput de dimineata cu strat de zapada, sub 1cm au dat la statie, dar a urcat apoi la 1-2cm. Sus la Platou chiar mai mult. A reusit cumva sa ninga intreaga zi. 12 ore de ninsoare continua. Maxima pe 12 ore este de 1.8 grade. Trebuie sa ajungem la celebrul 1996 pentru a gasi o maxima mai scazuta. Pe 24 de ore ramane maxima de aseara de 4.6 grade. Oricum, una dintre cele mai coborate din ultimii 30 de ani. In 2021 am avut strat, acum din nou. Si cumva se repeta 1995-1997, in statistica. Totusi, istoria din 1996 e greu de egalat. A fost ceva aproape ce e in Moldova acum. 16cm la noi la Mures, recordul lunii aprilie, si vreo 30-40cm pe la Brasov si pe la statiile de pe dealuri. Viscol, maxime sub 0, la noi doar 0.9 pe 24 de ore, record absolut. De neegalat practic. Si vorbim de 16-17 aprilie. Chiar si asa, dupa ce 20 de ani n-am mai avut zapada in aprilie, sa avem acum 3 ani la rand e ceva de necrezut.

Sus

MesajScris: Joi Apr 06, 2023 10:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Decembrie e de ani buni o anexă a lui noiembrie, iar evenimentele hibernale pierdute din decembrie par că se adună între 1 martie și 1 mai.

Sus

MesajScris: Vin Apr 07, 2023 10:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

dextercioby scrie:
Decembrie e de ani buni o anexă a lui noiembrie, iar evenimentele hibernale pierdute din decembrie par că se adună între 1 martie și 1 mai.

Mi se pare ridicol ca Moldova a avut zapada mai multa in episodul asta de aprilie decat nu a avut sudul (si nu numai) de ierni bune :) :)

Sus

MesajScris: Vin Apr 07, 2023 9:05 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Si am avut azi a 2-a zi cu strat de zapada din aceasta luna. Mai avem 2 zile inregistrate in aprilie 1955 si 1958. In afara de acesti 2 ani, plus anul acesta, mai avem doar recordul din 1997, cand am avut 5 zile cu strat, toate in a 2-a decada. Recordul de 16cm tot de atunci, din 18 aprilie. Am avut 11cm in 17 aprilie, 16cm in 18 aprilie si 10cm in 19 aprilie. E greu de inchipuit ca se poate intampla si la noi asa ceva. Si asta in zona joasa a orasului unde se regaseste statia. Eram mult prea mic atunci insa sunt convins ca pe dealuri erau 20-25cm lejer. Un eveniment singular in intreaga istorie a observatiilor incepute in 1879. Si maxima de azi de 4.3 grade a fost cea mai coborata dupa maxima de 2.5 din aprilie 2003.

Sus

MesajScris: Lun Mai 15, 2023 8:13 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa un aprilie ploios si racoros, avem aceasta luna mai total atipica pana acum. Media dupa 14 zile este de 12.8 grade, cu aproape 2 grade sub normalul perioadei si cu 3 sub media lunara. In conditiile in care am trecut din nou de la o extrema la alta. De la ploi neintrerupte si terenuri inundate am ajuns acum la seceta. Cel putin in prima parte a stratului de pamant. Si acolo e cea mai mare nevoie de apa acum pt ca tot ce s-a plantat e mic si are nevoie de multa apa in aceasta perioada. Avem 7mm in aceasta luna si 2 zile cu ploaie. E greu de inchipuit ca se intampla sa avem o luna din sezonul cald, cum e mai deja, rece si secetoasa. De regula lunile din sezonul cald atunci cand sunt sub medie sunt si ploioase.Acum nu. E innorat toata ziua, avem foarte putine ore de soare pana acum si atat. Plus tampenia de vant care e foarte deranjant si mai usuca suplimentar pamantul. Oribila vreme pana acum. Am avut un singur oraj, in seara de 7 mai cand s-au auzit de fapt 2 tunete infundate. Printre cele mai tarzii aparute. Recordul data din 14 mai 1991. Era batut anul acesta fara acele 2 tunete. 5 zile cu peste 20 de grade. Nici una de vara. Ce este cert e ca avem a 4-a primavara consecutiva sub medie. E compensarea naturii poate pentru gramada de primaveri calde din perioada 2011-2019.

Sus

MesajScris: Lun Mai 15, 2023 9:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Dupa un aprilie ploios si racoros, avem aceasta luna mai total atipica pana acum. Media dupa 14 zile este de 12.8 grade, cu aproape 2 grade sub normalul perioadei si cu 3 sub media lunara. In conditiile in care am trecut din nou de la o extrema la alta. De la ploi neintrerupte si terenuri inundate am ajuns acum la seceta. Cel putin in prima parte a stratului de pamant. Si acolo e cea mai mare nevoie de apa acum pt ca tot ce s-a plantat e mic si are nevoie de multa apa in aceasta perioada. Avem 7mm in aceasta luna si 2 zile cu ploaie. E greu de inchipuit ca se intampla sa avem o luna din sezonul cald, cum e mai deja, rece si secetoasa. De regula lunile din sezonul cald atunci cand sunt sub medie sunt si ploioase.Acum nu. E innorat toata ziua, avem foarte putine ore de soare pana acum si atat. Plus tampenia de vant care e foarte deranjant si mai usuca suplimentar pamantul. Oribila vreme pana acum. Am avut un singur oraj, in seara de 7 mai cand s-au auzit de fapt 2 tunete infundate. Printre cele mai tarzii aparute. Recordul data din 14 mai 1991. Era batut anul acesta fara acele 2 tunete. 5 zile cu peste 20 de grade. Nici una de vara. Ce este cert e ca avem a 4-a primavara consecutiva sub medie. E compensarea naturii poate pentru gramada de primaveri calde din perioada 2011-2019.

Aproape la fel s-a prezentat situatia si la Zimnicea, dupa 15 zile de luna mai. In general, multa nebulozitate, si ceva vant in unele zile, ploi n-au fost deloc (doar 2 mm. in 15 zile, pana acum...) .

Temperaturi modeste cu dimineti destul de reci. Este un regim anticiclonic foarte neprielnic ploilor in tara noastra.

Sper sa iesim cat mai repede din genul acesta de circulatii !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 15, 2023 10:37 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Aia e ciudatenia, anticiclonic rece si secetos, de obicei seceta inseamna si temperaturi peste medie, dar rece, noros si secetos e ciudat.

Sus

MesajScris: Lun Mai 15, 2023 3:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Astea sunt genul de circulatii ce dau stratusi tipici in sezonul rece, deci nu e de mirare :)

Sus

MesajScris: Dum Iul 23, 2023 12:58 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

O vara normala pana acum in ton cu ce ne-au obisnuit ultimii 10-12 ani. Iunie fix pe media 1991-2020, iulie pana acum usor peste medie, fara zile insuportabile. Putine zile tropicale pana acum, cu o maxima de 33.6. Multe ploi, furtuni, fara probleme cu seceta, ba din contra. Miercuri seara o furtuna cu grindina a facut multe pagube pe la bunici in sat, acolo unde fapt mi-am luat si eu o casuta veche si incerc sa fac renovari de vreo 3 ani. Am si o mica gradina acolo cu pagube minore dupa grindina, care a fost rara, dar mare, 2-3cm in diametru. Unde a lovit, a cam distrus. Iunie a fost pe locul 6 all time la precipitatii, cu 150.4mm. Iulie are pana acum spre 50% din norma, dar are sanse sa ajunga la media de 73mm. Orajele, chiar daca au venit tarziu in mai, si-au luat revansa si avem pana acum foarte multe la numar. 14 in iunie si tot 14 pana acum in iulie. Practic, avem o medie de o furtuna cu descarcari electrice din 2 in 2 zile. Din pacate, timpul mi-e tot mai limitat si cu greu reusesc sa mai scriu pe forum sau sa mai particip la concursuri. Cred ca marti ar fi bun unul pe maxima nationala. Munca, copilul la sport, l-am inscris de un 1 an la tenis si inot. Eu, nu las sala si alergatul. Imi gasesc oarecum timp. Apoi, la tara, cu casuta, renovari, gradina etc. Toate zilele imi sunt pline. De aici relativa disparitie din discutii. Reusesc totusi sa tin la zi statisticile locale. E mare lucru in conditiile date.

Sus

MesajScris: Lun Iul 24, 2023 8:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sorine, nu ti-a reprosat nimeni ca postezi mai rar pe forum, e normal cand ai familie deja nu mai poti fi limacs ca neaceasca....important e sa postezi atunci cand conteaza :)

Sus

MesajScris: Sâm Aug 05, 2023 10:20 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Una dintre cele mai calde nopti din istorie. O noapte tropicala dupa multi ani, minima de 21.6 grade. In conditii de cer senin. Incredibila noapte. Ma uit peste recorduri. Cred ca e pe 2 sau 3 in top. Recordul nostru e de 22.5 grade.

Sus

MesajScris: Dum Aug 06, 2023 1:41 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca in noaptea asta va bateti recordul.

Sus

MesajScris: Lun Aug 07, 2023 11:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

sorifin scrie:
Una dintre cele mai calde nopti din istorie. O noapte tropicala dupa multi ani, minima de 21.6 grade. In conditii de cer senin. Incredibila noapte. Ma uit peste recorduri. Cred ca e pe 2 sau 3 in top. Recordul nostru e de 22.5 grade.

Avem asa:

21.9 grade record pe august din anul 1952. Aceea a fost singura noapte tropicala inregistrata vreodata in august. Acum a fost a 2-a.

In top, e pe locul 5. Pentru ca in anul 1928, in perioada 16-18 iulie am avut 3 nopti tropicale la rand. 22.5, 22.0 si 21.8. Am ceva semne de intrebare la acele nopti, pt ca maximele au fost de 33.5, 32.0 si 30.0. Dar si acum maxima a fost de 33. Nu e neaparat relevanta.

Si a fost prima noapte tropicala dupa cea din iulie 2012, cand am avut o noapte cu minima de 21.2.

Au urmat apoi azi-noapte niste torentiale rare prin zona noastra. Din cateva averse s-au strans 38mm. Extrem de rar asa ceva pe aici. Totusi august reuseste sa scoata asemenea cantitati. Ultima data a fost in 2020 cand am avut 51mm pe 24 de ore. Un record lunar.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10992 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724 ... 733  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]