forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 21, 2025 5:17 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11003 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732 ... 734  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Sâm Mar 30, 2024 10:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

0.1 C peste vechiul record este in marja de eroare, nici nu ar trebui sa conteze prea mult.De remarcat ca recordul il aveati din 1975, an renumit pentru vara musonica :)

Interesant ca e asa avansata vegetatia la tine; aici nici visinii nu sunt full infloriti si nici unii ciresi.

Sus

MesajScris: Dum Mar 31, 2024 6:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ne corectam azi recordul de ieri cu probabil cateva zecimi bune. Au aparut matisorii la nuc si primele frunzulite. Natura arata ca la inceput de mai.

Sus

MesajScris: Dum Mar 31, 2024 9:56 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Nu am corectat nimic. 27.0 maxima de la orare. Ramane valabil recordul de ieri, 27.1 grade. Maine probabil 28, si apoi revenim la normalul lunii aprilie, 16-18 grade.

Sus

MesajScris: Lun Apr 01, 2024 9:14 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Am incheiat luna martie cu o medie de 8.4 grade, locul 2 in top all time, dupa recordul din 1916 de 8.7 grade. Singurii ani cu martie peste 8 grade media. Daca era si ziua de azi in martie depaseam recordul :lol: . Avem si nou record lunar de maxima, 27.1 grade. Una dintre putinele luni martie in care nu am avut zapada deloc, nici macar ninsoare sau lapovita. Am avut doar 5 zile cu inghet, cele mai putine din istorie. Recordul era de 6. Minima de -2.5 grade este cea mai ridicata din istorie, Recordul era de -2.9 grade. Media minimelor de 3.2 grade este record absolut si ea. Sa vedem ce ne mai aduce si aprilie. Azi cu siguranta va fi record absolut al primei decade. 27.6 grade e recordul.

Sus

MesajScris: Lun Apr 15, 2024 4:24 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Sa mai scriem o pagina de istorie calda a acestui an 2024. In urma cu o ora erau la statia anm 30.1 grade. Valoarea este record decadal si totodata cea mai timpurie zi tropicala inregistrata vreodata. Recordul decadei era de 29.5 grade, iar cea mai timpurie zi tropicala era 21 aprilie 1950.

Sa mai spun ca este doar a 4-a luna aprilie din cei peste 140 de ani de observatii cu peste 30 de grade, 1934, 1950 si 2013 fiind ceilalti 3.

29.6 grade in 21 octombrie 2023 si cel putin 30.1 in 15 aprilie 2024. Mai putin de 6 luni intre aceste 2 valori istorice. Chiar nu mai e nimic de zis. E luna si recordul. Nu am mai avut niciodata o asemenea insiruire de recorduri.

Sus

MesajScris: Lun Apr 15, 2024 6:58 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Vad ca voi aveti un record urias pe aprilie, comparativ cu Cluj. Mai bine de 2 grade peste.

Sus

MesajScris: Mie Iun 19, 2024 11:27 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Nu am mai scris de mult timp pentru ca nu am avut evenimente interesante. Cateva furtuni in mai, care per total a iesit secetos si normal termic, dar cu abatere pozitiva totusi. Acum, iunie, vrea sa devine cel mai cald din istorie depasindu-l pe cel din 2019. Deja avem cea mai calda prima jumatate de an din istorie. Probabil ca media anului va ajunge spre 12 grade. Si daca acum cativa ani ni se pareau SF acele estimari de cresteri cu 3-4 grade in medie, iata ca ele se intampla mai repede decat credeam. De la o medie de 8.7 grade, acum vom fi spre 12. Si pragul de 11 grade era de neinchipuit acum cativa ani. Probabil vom avea statii din tara cu medii de 15-16 grade. Specifice.....nu stiu. Cairo?

Sus

MesajScris: Joi Iun 20, 2024 10:01 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu este nicio problema. Cu cat mai cald, cu atat mai bine.

Sus

MesajScris: Joi Iun 20, 2024 5:24 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Nu este nicio problema. Cu cat mai cald, cu atat mai bine.

Asta tot ziceam si eu. Prefer asa decat verile anilor '70. Imi pare rau de iarna, dar asta e.

Sus

MesajScris: Joi Iun 20, 2024 6:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E bine sa fie mai calda, dar sa fie si mai umeda totodata, nu cum se intampla in Campia Romana; acolo climatul deja a devenit nasol.In centrul tarii e parfum in comparatie :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 20, 2024 6:55 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nasol fara niciun fel de fenomene, atat iarna cat si vara, iarna nu mai scapa nimic, vara mai poate scapa cate o furtuna, dar oricum, putin spre deloc.

Sus

MesajScris: Dum Iun 30, 2024 8:08 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Si avem trasa cortina peste luna iunie 2024. La Tg Mures avem urmatoarele cifre. Pe scurt:

Media lunii: 22.2 grade. Record absolut, peste 21.6 grade din 2019. Abatere fata de 1991-2020 de +3.0 si fata de 1961-1990, de +4.6 grade.

Media maximelor: 29.2 grade. Record absolut, peste 28.8 grade din 2019. Nu mai are sens sa scriu abaterile.

Media minimelor: 15,4 grade. Record absolut, peste 14.7 grade din 2019.

Media decadei a 3-a: 24.5 grade. Cea mai calda decada de iunie inregistrata vreodata. La fel si media maximelor decadei, precum si a minimelor decadei.

Nr. zile de vara: 28. Record absolut.

E prima luna iunie care intra in top 10 cele mai calde luni din istorie. Pe locul 8. Doar 2 luni august si 6 luni iulie au fost mai calde.

Putine recorduri au mai ramas in picioare.

La precipitatii nu stam rau. Aproape 80mm, astfel ca agricultura e ok. Arata bine toate prin judet.

Primele 6 luni din an au o medie de 10.8 grade, fata de un normal de 7.8 grade raportat la 1991-2020 sau 6.9 grade la 1961-1990. Incalzirea, cel putin la noi, este exceptionala. Nu spun ca e rau sau ca e bine. Am mai spus punctul meu de vedere. Acum dau doar cifre. E de neinchipuit. Am facut o simulare si cu urmatoarele 6 luni din an. Daca toate ar iesi fix pe medie, fara abateri negative sau pozitive, anul ar avea o medie de 11.2 grade, depasindu-l pe anul anterior, 2023 cu 0.1 grade. Logica spune ca si celelalte luni vor avea abateri pozitive, unele poate destul de semnificative, astfel ca sunt mari sanse ca anul sa se incheie cu o medie in jurul a 12 grade. Putin mai cald decat Severinul sau Constanta de acum 20-30 de ani :lol:

Sus

MesajScris: Dum Iun 30, 2024 10:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Nu spun ca e rau sau ca e bine. Am mai spus punctul meu de vedere. Acum dau doar cifre.

Iti spun eu ca NU e bine deloc in Campia Romana; nici pentru oameni, nici pentru pomicultura, nici pentru animale, mai ales nici pentru plante si nici pentru nimic. Iar asta este un fapt, nu un punct de vedere. Singurele care evolueaza in mediul asta secetos-extrem de cald sunt bacteriile , microbii si virusii....
Acum (in ultimii 2-3 ani) sunt doar zonele joase , de campie, din jumatatea sudica a Romaniei, dar garantat daca incalzirea mai continua in ritmul asta super-accelerat si-n viitorul apropiat, atunci in maxim 5-7 ani statii ca Targu Mures vor avea temperaturile, mediile lunare termice si pluviometrice pe care le au anul acesta statii ca Zimnicea, Filaret, Caracal, Calafat etc....

Eu da, as fi preferat sa stau in serile de vara in pantaloni lungi, ca-n anii cei mai reci din secolul XX sau secolul XIX, decat sa nu poti sa respiri si sa nu poti sa faci nimic in nicio zi din vara din cauza arsitei si a caldurii extreme, plus disconfortul termic care a devenit acum aproape permanent, si zi si noapte.

Deci nu: degeaba se bucura romanul ca "economiseste" 500 sau 1000 sau 2000 de lei intr-un sezon rece cu costurile cu incalzirea locuintei ! Nu este de bine absolut deloc. Este extrem-extrem de grav ce s-a declansat!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 01, 2024 10:54 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu consum in ambele sezoane, iarna gaz, vara curent. Nu e nicio economie. Iar seceta scumpeste mancarea.

Sus

MesajScris: Mar Iul 02, 2024 1:13 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dan2013 scrie:
sorifin scrie:
Nu spun ca e rau sau ca e bine. Am mai spus punctul meu de vedere. Acum dau doar cifre.

Iti spun eu ca NU e bine deloc in Campia Romana; nici pentru oameni, nici pentru pomicultura, nici pentru animale, mai ales nici pentru plante si nici pentru nimic. Iar asta este un fapt, nu un punct de vedere. Singurele care evolueaza in mediul asta secetos-extrem de cald sunt bacteriile , microbii si virusii....
Acum (in ultimii 2-3 ani) sunt doar zonele joase , de campie, din jumatatea sudica a Romaniei, dar garantat daca incalzirea mai continua in ritmul asta super-accelerat si-n viitorul apropiat, atunci in maxim 5-7 ani statii ca Targu Mures vor avea temperaturile, mediile lunare termice si pluviometrice pe care le au anul acesta statii ca Zimnicea, Filaret, Caracal, Calafat etc....

Eu da, as fi preferat sa stau in serile de vara in pantaloni lungi, ca-n anii cei mai reci din secolul XX sau secolul XIX, decat sa nu poti sa respiri si sa nu poti sa faci nimic in nicio zi din vara din cauza arsitei si a caldurii extreme, plus disconfortul termic care a devenit acum aproape permanent, si zi si noapte.

Deci nu: degeaba se bucura romanul ca "economiseste" 500 sau 1000 sau 2000 de lei intr-un sezon rece cu costurile cu incalzirea locuintei ! Nu este de bine absolut deloc. Este extrem-extrem de grav ce s-a declansat!

Exista pomicultura in Campia Romana? :?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11003 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732 ... 734  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]